2.2.2018

Tammikuun leffapäiväkirja

Vuoden ensimmäinen leffapäiväkirja, jeij! Mähän olen tähän saakka yrittänyt pitää nämä tosi simppelin lyhyinä, mutta tätä rustaillessa tuli fiilis, että voisihan sitä kirjoittaa enemmänkin, etenkin kun määrä pysyy tällä tavalla kurissa. Katsotaan!


How do you know (IMDb 5,4)
Tässä romanttisessa hömppäkomediassa hömppäkomediassa Lisa saa kenkää urheilujoukkueestaan ja joutuu miettimään elämälleen uutta suuntaa.  Hauska, komea ja tietenkin rikas urheilijatähti Matty viehättää, mutta kun kuvaan astuu myös George, omien vaikeuksien kanssa painiva vähän höpsöltä vaikuttava tyyppi, ei Lisa olekaan enää varma missä ja kenen kanssa hänen tulisi olla.
Leffaa kuvaillaan kolmiodraamaksi, mitä se ei mielestäni kyllä oikeastaan ole. Oikeastaan koko leffa on hyvin vähän yhtään mitään :D Tämähän on siis ihan viihdyttävä parituntinen hyvänmielenleffa, mutta mitään annettavaa tällä ei ole. Korkeintaan taustalla piilevä ajatus siitä, että vaikka suhteet ovat monesti kompromisseja suuntaan ja toiseen, niin itseään ei pidä muuttaa kenenkään vuoksi, koska aivan varmasti jossain on ihminen, kuka näkee sinut kokonaisena vioista huolimatta, antaa leffalle jonkun tarkoituksen. Tai jotain sen suuntaista. Mutta kyllä, parempia leffoja löytyy paljon. Itse halusin katsoa, koska Reese Witherspoon.

 Vampire Academy (IMDb 5,5)
Leffa perustuu käsittääkseni johonkin suosittuun nuortenkirjasarjaan ja ilmeisesti leffa onkin juuri näille faneille suunnattu - leffan kulussa oli täysin mahdotonta pysyä mukana, koska se pomppi asiasta toiseen ja asioille sekä tapahtumille oli suotu hyvin lyhyt ja epämääräinen selitys. Joten jatkanpa samalla linjalla, siispä lyhyt ja epämääräinen selostus leffan kulusta: Rose ja Lissa ovat kuin ketä tahansa nuoria naisia, paitsi että he ovat myös vampyyreita (eri arvoasteikoilla tosin, näitä on leffan mukaan kolme) ja käyvät koulua vampyyreille tarkoitetussa oppilaitoksessa. Toinen heistä on myös perheensä menettänyt prinsessa, jota täytyy suojella, etenkin kun joku on ottanut tehtäväkseen kiusata prinsessaa ja teot menevät koko ajan vaarallisempaan suuntaan - prinsessaa täytyy siis suojella, mutta keneltä?
Tässä voisi olla pohjaa keskinkertaiseen nuortensarjaan, mutta alle parintuntiseen leffaan asiaa on liikaa. Leffa on oikeastaan tosi surkea, niin surkea että se on oikeastaan huvittava ja sen takia hyvä. Näytteleminen elokuvassa on monilta osin ihan naurettavan huonoa ja luonnottoman oloista mutta en silti pääse yli enkä ympäri siitä, kuinka viihdyttävä tämä oli sellaisena hetkenä, kun ei edes tehnyt mieli katsoa mitään järkevää :D


The Accountant (IMDb 7,4)
Tällä kirjanpitäjällä on lievästä autismista huolimatta muutama ässä hihassaan. Ei siis ihme, että uusi asiakas haluaa hänet käymään läpi tilitiedot, kun nuori kirjanpitäjävirkailija löytää epäjohdonmukaisuuksia, joilla voi olla kohtalokkaita seurauksia tulevaisuutta ajatellen. Samaan aikaan valtiovarainministeriön osasto yrittää selvittää kirjanpitäjän yhteyttä vaarallisiin rikoskytköksiin.
Oikea genrenimitys elokuvalle voisi olla toimintadraama. Tähän oli saatu puhallettua jonkinlaista eloa kaiken toimintaräiskeen ja tappamisen oheen, muttei ihan tarpeeksi. Parituntinen leffa tuntuu ajoittain vähän kömpelöltä, mutta toisaalta pääosassa loistaa Ben Affleck joten sinällään se karisuttaa turhan toivon jo ennen elokuva aloittamista :D No ei vaan, itse asiassa lievästä autismista kärsivä roolihahmo on omiaan Affleckille, jonka tyypillinen jähmeys pääsee tässä roolissa edukseen. Mitään täysin yllättävää elokuva ei ikävä kyllä onnistu antamaan, mutta se annettakoon anteeksi, sillä kokonaisuutena tämä toimii loppujen lopuksi kuitenkin ihan kivasti.

Divergent (IMDb 6,7)
En tiedä miksi, mutta koen suurta viehätystä kaikkiin "maailma tuhoutui ja nyt meillä on uusi, erilainen ja parempi maailma joka ei sitten kuitenkaan toimi järkevästi, kuten joku teini tai nuori aikuinen kohta teille todistaa" -leffoihin. Tämän katsoin, ku huomasin että leffasarjalle löytyy jatkoa Netflixistä - kunnes sitten leffan loppupuolella tajusin, että palvelusta löytyy ensimmäinen ja kolmas? Kiitos tälle logiikan mestarille. Mutta itse elokuvaan: tässä uudessa maailmassa ihmiset on jaettu erilaisiin ryhmiin ominaisuuksien ja persoonallisuuden mukaan ja kullakin ryhmällä on oma tehtävänsä ja työnsä yhteiskunnan pyörittämisessä. Päähenkilö Tris suorittaa kokeen kaikkien muiden tavoin, ja saa kuulla, että hänen tuloksensa on epäselvä - hän ei siis varsinasesti kuulu mihinkään. Päättäväinen tyttö valitsee kuitenkin ryhmänsä ja yrittää pitää salaisuutensa omana tietonaan. Helpommin sanottu kuin tehty, sillä erään ryhmän johto on päättänyt ottaa tehtäväkseen outolintujen - divergenttien - metsästämisen ja vallan kaappaamisen.
Elokuva on ihan ok. Ei yllä Nälkäpelien tasolle, päähenkilö hahmo ja sen esittäjä ei yllä ihan Lawrencen tasolle, ja toisaalta miksi pitäisikään. Jos ja kun jatko-osa jostain joskus eteen putkahtaa, aion sen kyllä katsoa.

World War Z (IMDb 7,0)
Mä olen nähnyt tämän toimintapläjäyksen kerran aiemminkin, mutta koska muistelisin, etten tuolloin vielä pitänyt leffapäiväkirjaa, niin laitetaan se tähän. Juonta on turha ruveta kaunistelemaan yhtään sen enempää: tämä on zombielokuva. Perus maassa leviää outo virus, joka tarttuu nopeasti ja tehokkaasti ja tekee tartunnansaajista sekopäisiä ja epäinhimillisiä tappokoneita. Mutta onneksi meillä on Gerry, Brad Pittin esittämä entinen YK:n sotilas, joka pakon edestä joutuu ottamaan viruksen alkuperän selvittämisen harteilleen.
Elokuva on juuri niin hyvä kuin se antaa ymmärtää. Jos haluaa katsoa zombiapokalyptisen leffan, jossa ei kuitenkaan ole räävitöntä verellä ja ihmisosilla revittelyä, this is the one. Omasta mielestä sangen pätevä toimintapätkä, joka pitää otteessaan jokseenkin ennalta-arvattavasta kulustaan huolimatta, minkä kertoo jo varmaan sekin, että tämä oli tosiaan toinen kerta kun kyseisen leffan katson. Allekirjoittanut haluaa tosin huomauttaa, että Pittillä saattaa olla muutaman prosentin myönteinen vaikutus asiassa.

2 kommenttia: