Lupailin pienemmän budjetin matkavinkkipostausta Köpikseen ja hetken tuumailtuani ajattelin tehdä tästä vähän laajemman kokonaisuuden, koska nimenomaan pienen budjetin matkustelusta mulla on vain kokemusta. Tämä piti saada tehtyä vähän aiemmin, mutta työelämä tuppaa aina pistämään pakkaa sekaisin niin, että to do -lista vain jatkaa kasvuaan ilman että siitä ehtii rastimaan kohtia pois. Mutta jos mie nyt saisin tämän vihdoin ulos!
Usein sitä tuppaa ajattelemaan, että matkustaminen on kallista eikä siihen ole varaa. Pitää monesti paikkansa, mutta loppujen lopuksi kyse on enemmänkin asenteesta. Kuinka kovasti matkalle haluaa? Mistä asioista on valmis joustamaan? Kuinka usein haluaa matkustaa?
Oma matkustusrytmini on jo pitkään ollut yksi matka per vuosi, jos Tallinnan risteilyjä ei lasketa. Tähän väliin haluan sanoa, että yksin asuvana, lainaa takaisin maksavana ja alle 1600 euron kuukausituloilla ei ainakaan meikäläisen toisinaan hieman liian kulutusvoittoisella elämäntyylillä ei montaa matkaa enempää tehdäkään (toki kyseessä on paljon valintoja, jos jättäisin kaikki heräteostokset tekemättä ja suunnittelisin esim. ostoslistan aina ruokakauppaan mennessä etukäteen, jäisi rahaa aina huomattavasti enemmän), mutta olen ollut tyytyväinen siihen yhteen "isompaan" reissuunkin.
Lennot
Mitä sitten tulee ottaa huomioon, jos haluaa matkalle pienellä budjetilla? Lennot kannattaa varata hyvissä ajoin ja suosia pahimman turistikauden ulkopuolisia aikoja. Esimerkiksi minä varasin lennot Kööpenhaminaan joulukuun lopussa ja tulevaan Dublinin reissuun marraskuussa ja ensimmäisistä maksoin hieman reilut 200 euroa ja Dublinin lennoista reilut 250 euroa. Ja molemmat sisältävät siis kahden ihmisen meno-paluut. Toinen hyvä vaihtoehto on äkkilähdöt, mutta ainakaan omalla kohdalla ei ole koskaan ollut mahdollisuutta sellaisten ottamiseen, koska omistan koiran ja olen kiinni työelämässä.
Lentoja tutkaillessa kannattaa kuitenkin huomioida muutama seikka: halvimmat lennot eivät yleensä ole suoria ja toisinaan vaihto voi olla hyvinkin pitkä. 12 tuntia lentokentällä vaihtoa odotelleena voin todeta, että joskus hieman kalliimpi hinta on parempi kuin pennin venyttäminen. Sitä paitsi 12 tuntia on aika pitkä aika, minkä aikana ehtii tulla monta kertaa nälkä ja lentokentällä ruoka ja kaikki muukin on tunnetusti hemmetin kallista. Toisekseen kannattaa aina valita aikainen aamulento kuin myöhään illalla perillä oleva lento - tässä säästää yhden yön majoituskustannuksissa.
Majoitus
Jos mielii matkalle halvoilla hinnoilla, kannattaa unohtaa kalliit hotellit ja siirtyä vilkuilemaan hostellien hintoja, jotka ovat usein moninverroin edullisempia, vaikka toki palveluita on yleensä rajoitetusti. Monissa hostelleissa yksi yö maksaa 10-20 euroa mikä on todella edullista, mutta useimmiten nämä ovat useamman hengen huoneissa, mikä voi olla monelle ongelma. Itse olen pariin otteeseen yöpynyt sellaisessa hostellihuoneessa, jossa on ollut muitakin. Ensimmäisellä Irlannin reissullani yövyin huoneessa, jossa oli 8 sänkypaikkaa ja suurimman osan 11 päivän pituisesta reissustani 4-6 niistä oli käytössä. Huoneessa ei myöskään ollut vessaa saati suihkua vaan ne sijaitsivat muualla samassa kerroksessa, mutta tämä ei missään vaiheessa ollut itselleni minkäänlainen ongelma.
Nyt Kööpenhaminassa ollessamme yövyimme myöskin hostellissa, Copengagen Downtown Hostel nimeltään ja meillä oli kahden hengen huone, joka oli suurinpiirtein samankokoinen kuin laivan tavallinen B-hytti omalla vessalla ja suihkulla varustettuna. 3 yötä meiltä maksoi noin 250 euroa. Puitteet eivät olleet kaikista idyllisimmät, mutta omalla tavallani tykkään sellaisesta rosoisesta ja boheemista meiningistä.
Useimmissa hostelleista saa maksullista aamupalaa, mikä tosin ei yleensä vedä vertoja kunnon hotelliaamiaiselle, mutta on usein ihan varteenotettava valinta, ellei halua lähteä metsästämään aamiaispaikkaa muualta. Mikä ei sekään tosin ole huono valinta, sillä aamupalan voi saada muualta edullisempaan hintaan tai enemmän omaan makuunsa.
Ruokailu
Budjettimatkaajan on hyvä tietää heti alkuunsa, että loma ei tule olemaan gourmet-illallisia päivästä toiseen, vaan jostakin joutuu joustamaan. Esimerkiksi Kööpenhaminassa kävimme kerran kunnolla ulkona syömässä ja muuten tyydyimme vähempään. Monissa hostelleissa on keittiöt asukkien käyttöön ja niissä voi valmistaa ruokaa (ruuan säilyttämistä en suosittele, joku muu syö sen kuitenkin) tai sitten suosia ruokakaupoista/kahviloista saatavia valmiita salaatteja tai muuta edullista take away-ruokaa. Niin hölmöltä kuin se jonkun korvaan saattaakin kuulostaa, niin kannattaa matkalaukkua pakatessa ottaa mukaan esim. kertakäyttöisiä ruokailuvälineitä ja mukeja, niistä on iso hyöty!
Tiedän, että tässä kohtaa moni varmaan ajattelee, että mitä järkeä lähteä matkalle tyyliin omin eväin, mutta on tosiaan olemassa iso ihmisryhmä, jolle matkustaminen ei ole millään tavalla itsestäänselvyys ja että on ihan ok tehdä se vähemmän hohdokkaalla tavalla. Ainakaan oma matkustamiseni ja reissaamiseni ei ole missään vaiheessa kärsinyt siitä, että olen joutunut tekemään kompromisseja ja ihan oikeasti toisinaan joutunut laskemaan rahoja, että pääsen kotiin asti.
Nähtävyydet
Useat nähtävyydet maksavat. Kannattaa jo etukäteen matkaa ja matkabudjettia suunnitellessa miettiä, mitä haluaa nähdä ja kokea. Useimmat maksulliset nähtyvyydet ei sitä paitsi välttämättä edes vastaa hintaansa. Paljon voi kokea ja nähdä ihan ilmaiseksi tai ainakin edullisesti. Kannattaa myös miettiä mikä on rahan arvoista - jonottaa tuntitolkulla tiettyyn paikkaan vain nähdäkseen vilaukselta jotakin tai saadakseen siitä kehnon kuvan. Tästä esimerkkinä kanaaliajelumme Kööpenhaminassa, joka ajoi kuuluisan Pieni Merenneito -patsaan ohi, mutta paikka tulvi niin paljon turisteja, että kohteesta ei olisi saanut minkäänlaista otosta ilman jonkun tuntemattoman pärstää taustalla. Niinpä päädyimme vain katselemaan patsasta ja kuuntelemaan oppaan tarinaa siitä.
Liikkuminen kohteessa
Tämä tulee yleensä ajankohtaiseksi heti lentokentälle saavuttua. Taksi olisi ehdottomasti kaikista helpoin vaihtoehto, mutta monesti myös se kallein. Olen moneen otteeseen mennyt taksilla Dublinin lentokentältä/lentokentälle taksilla, mutta tämä tekee jo 40-50 euroa lisää matkakassaan ja hinta voi olla jossakin paikassa vielä kovempi. Julkisen liikenteen käyttäminen voi tuntua pelottavalta ja vaikealta, mutta loppujen lopuksi se ei sitä ole. Toki jos matkatavaraa on paljon, kannattaa ehkä jättää metroon tai bussiin sulloutuminen väliin ihan oman mielenterveyden takia, mutta been there and done that ja hengissä ollaan edelleen! :D
Kööpenhaminassa ollesamme liikuimme lentokenttämatkoja lukuunottamatta kävellen, sillä kaupunki oli sen verran pieni ja helposti hahmotettavissa sekä etäisyydet lyhyitä, että se onnistui kaikista kätevimmin. Sitten taas esim. Lontossa metron käyttäminen on miltei välttämätöntä tai ainakin se kaikista helpoin ja nopein vaihtoehto.
Ostokset
Pienellä matkabudjetilla ei kovin paljon rahaa jää shoppailuun, muttei sekään ole poissuljettu vaihtoehto. Kannattaa keskittää ostokset mahdollisimman paljon samaan paikkaan (monesti ulkomailla menee maksu luottokortin käytöstä tai käteisen nostamisesta) ja säästäminen aloittaa ajoissa. Mie aloitin käteisen keräämisen viime vuoden loppupuolella nimenomaan näitä kevään matkoja silmällä pitäen ja olen saanut kerättyä huomaamatta 300 euroa erilaisista lähteistä (saatu raha, ansaittu raha kuten tipit työpaikoista sekä kirpputulo-ansiot jne). Kannattaa myöskin ottaa selvää, mitä kohteella on tarjota ja käydä sellaisissa paikoissa, mitä ei kotimaasta löydy (kuten itse Irlannin-reissulta odotan Forever21:ssa ja Penneys aka Primarkissa käyntiä) ja jättää perus henkkamaukat kokonaan huomioimatta.
Vinkit Kööpenhaminaan
Ja sitten itse asiaan, jota postauksen oikeasti piti käsitellä!
Lentokentältä pääsee kätevästi 5A bussilla Köpiksen keskustaan, matka kestää hieman reilut puoli tuntia ja maksoi 36 kruunua eli noin viitisen euroa. Matkalaukkujen kanssa tämä on ehkä hieman ärsyttävää, muttei mahdotonta! Sama bussi vie takaisin lentokentälle.
Itse voin lämpimästi suositella Copenhagen Downtown Hostellia sen keskeisen paikan ja edullisen hintatason vuoksi etenkin itseni kaltaisille nuorille ihmisille. Keskeisen paikan takia ja nuorison suosiman alueen ja hostellin takia paikka ei ole kaikista rauhallisin ja esim. viikonloppuna ulkoa ja kadulta kuului todella selkeästi ravintoloiden ja juhlijoiden äänet, mutta mikäli ne eivät haittaa, kaikki hyvin! Hostellin alakerrassa oli baari ja heillä oli myös pieni ruokalista, josta sai tilattua mm. pitsaa ja voileipiä. Heillä oli myös päivittäin ilmainen päivällinen hostellin asukkaille (eli kaikista nopeimmille), mutta tätä me emme minään päivänä valinneet. Hostellin henkilökunta oli nuorta, mutta iloista ja pätevän oloista ja englanti sujui hyvin. Hostellin tilat olivat siistit ja alakerta tosi viihtyisästi sisustettu.
Ruokapaikkoja minulla ei ole juurikaan suositella, mutta heti hostellin vieressä sijaitsevassa Bronx -nimisessä ravintolassa oli muhkeat ja maittavat burgeri-ateriat! Jos kyseistä ravintolaketjua satu lähistöllä olemaan, niin ei kannata sen takia lähteä etsimään, sillä kahviloita, kuppiloita ja ravintoloita oli joka kadulla pilvin pimein ja valinnanvaraa rutkasti, joten jostakin löytyy varmasti syötävää. Ydinkeskustassa sijaitsevat ovat luonnollisesti hieman hinnakkaampia kuin hieman syrjemmässä sijaitsevat.
Kahvilla kävimme lähes päivittäin melkein joka kadunkulmassa sijaitsevassa Baresso -nimisessä kahvilaketjussa, joka tyyliltään oli simppeli ja melkeinpä tylsä, mutta selvästi hyvin suosittu ja hinta-laatusuhteeltaan erinomainen ketju, josta sai valtavat ja hyvänmakuiset latet!
Kööpenhamina itsessään on jo aikamoinen nähtävyys arkkitehtuurineen ja vanhoine rakennuksineen, joten suosittelen päämäärätöntä kuljeskelua sen kaduilla, koska jotakin hienoa ja upeaa on näköpiirissä lähes koko ajan. Nyhavn oli oma lempparini, niin sympaattisen oloinen ja iloinen kaupunginosa, jossa näin vain hyväntuulisen näköisiä ihmisiä! Lauantai-päivänä kyseinen paikka oli tupaten täynnä. Samaisesta paikasta lähtee myös kanaaliajelut, jotka kestävät suurinpiirtein tunnin ja mukana on englantia puhuva opas, joka kertoo kaupungin historiasta ja merkittävistä rakennuksista/nähtävyyksistä hauskoja faktoja. Ja kyseinen lystihän maksoi 40 kruunua per nenä, eli 5-6 euroa. Itse tykkäsin tosi paljon!
Muita käymisen arvoisia paikkoja on ehdottomasti Christiania sekä Kings Garden, joka on varmasti etenkin kesällä ihana paikka mennä piknikille tai muuten vain kävelylle. Toinen hyvin idyllinen paikka on Frederiksbergin kaupunginosaan päin kävellessä vastaantuleva Pyhän Yrjön joki (tanskaksi
Sankt Jørgens Sø) ja sen puistoalueet.
Kööpenhamina on tunnettu Tivolistaan, mutta meiltä se jäi väliin todella korkeiden sisäänpääsymaksujen takia, mikä on sinänsä harmi.
Shoppailu Köpiksessä on helppoa: valtaosa liikkeistä sijaitsee yhden kadun varrella. Kyseessä on toki todella pitkä Strædet ja sen kaikki sivukadut, joissa riittää liikkeitä ja kauppoja. Edullisimmasta päästä lienevät sellaiset ketjut kuin New Yorker, Terranova, Tiger, Monki ja liuta muita liikkeitä, joita meillä ei täällä Suomessa ole. Saman kadun varrelta löytyy myös ylellisempiä ja kalliimpia merkkejä myyviä liikkeitä sekä pari tavarataloa.
Vesterbrosta löytyy myös iso kauppakeskus Fisketorvet, mutta pikaisen pistäytymisen jälkeen itse arvioisin keskuksen melko turhaksi turistille, sillä keskustan pääkadun varrelta löytyy kaikki samat liikkeet. Ainoa keskuksen erikoisuus on sen sisällä oleva elokuvateatteri, jossa on Pohjoismaiden suurin valkokangas.
Siinäpä taisi tulla tärkeimmät! Haluan vielä korostaa, että kyseessä on tosiaan matalan budjetin ja minunlaiseni fiilismatkaajan vinkit, joku toinen saa revittyä samasta kaupungista aivan erilaisen vinkkilistan ja tarjota ihan toisenlaisia fiiliksiä, joten suosittelen käymään läpi kaikki sellaisetkin kokonaisvaltaisemman kuvan saamiseksi. Joka tapauksessa Köpis oli oikein kiva pistäytymispaikka ja neljä päivää riitti paremmin kuin hyvin, joten viikonloppukohteeksi se on oikein sopiva. Lennotkin kestää vain puolitoista tuntia suuntaansa, joten koneessa istumistakaan ei ole liiaksi.
Minäkin olin Kööpenhaminassa jokunen vuosi sitten. Siitä jäi aika huono fiilis, koska ihmiset olivat niin töykeitä (oli totuttu Itä-Euroopan ystävällisyyteen) ja kaikki oli sairaan kallista. Meillä meni vuorokaudessa enemmän rahaa kuin Itä-Euroopassa viikossa. Mutta onhan siellä ihan nättiä. Me käytiin Ripley's museossa ja vaikka sekin oli sairaan kallis, niin oli kyllä rahoille vastinetta! Se museo oli ihan älyttömän suuri ja tosi mielenkiintoinen. Ajateltiin, että se on tunnissa kierretty, mutta kolmen tunnin jälkeen oli pakko lähteä, ettei myöhästytä junasta. Siellä olis viihtynyt kauemminkin!
VastaaPoista-GF
Joo tuo hintataso pitää kyllä paikkansa. Ja ne kruunut, kuinka ne voikaan sekoittaa ihmisen pään! Mulla on tosi huono hahmotuskyky kaikissa tommosissa edes osittain matematiittisissa jutuissa, mihin liittyy numeroita :D
PoistaItse olen useammassakin paikassa törmännyt noihin Ripley's museoihin (mm. Lontoossa) ja ne olis varmaan mielenkiintoisia, mutta jostain syystä aina jääneet välistä. Pitääpä ensi kerralla ottaa kohteesta riippuen harkintaan, jos ylimääräistä matkakassasta löytyy!