11.5.2016

Itsetehtyä kahvisiirappia

Kaikki blogiani pidempään seuranneet varmaan tietävätkin, että hyvä kahvi on meikäläiselle tärkeää. Ja mun hyvään kahviin kuuluu ehdottomasti kahvisiirappi, oli kahvi sitten ihan normaalia kotona keitettyä suodatinkahvia. Mä juon kahvini kotona aina melko tummana tai tosi tummana (paahtoaste 3-5), joten loraus kahvisiirappia pohjalle ei tee kahvista ätlömakeaa litkua.
Selailin jokunen aika sitten Pinterestiä ja siellä tuli vastaan tosi simppeleitä kahvisiirapin ohjeita (ei tosin sillä että siitä kovin vaikeaa mitenkään saisi) ja ajattelin, että tota pitää kokeilla ehdottomasti itsekin, koska oma tekemä tulee monta kertaa edullisemmaksi, kuin kaupasta ostettu (ja niitä on usein aika vaikea löytää mistään). Tämä on myös tosi ihana lahjaidea, kun ostaa kaupasta lasipullon ja tekee hienon etiketin. Mä käytin tässä vanhaa oliiviöljypulloa ja etiketin teippasin nopeasti kylkeen. No, tällä tavalla voin ainakin käyttää pullon monta kertaa uudestaan ja tehdä erimakuisia siirappeja, tällä kertaa päädyin varmaan valintaan, elikkä karamelliin. 

IMG_4615

Karamellinen kahvisiirappi (n. 250 ml)

1½ dl vettä
1½ dl sokeria
1 dl kinuskikastiketta

Suosittelen käyttämään tummempaa sokeria, kuten fariinisokeria tai ruokosokeria, mikäli mahdollista. Itselläni ei kuitenkaan sellaista tekohetkellä ollut ja ihan hyvää tuli normisokeristakin. Tummempi sokeri antaa vaan voimakkaamman maun.
Aloita sekoittamalla sokeri ja vesi keskenään paksupohjaisessa pinnoitetussa kattilassa ja kuumenna kiehuvaksi. Kun seos kiehuu, lisää joukkoon kinuskikastike ja keitä miedolla lämmöllä noin 10-15 minuuttia hyvin sekoitellen, kunnes seos on siirappimaista. Anna jäähtyä ennen siirapin siirtämistä toiseen astiaan.
Säilyvyydestä: tarkkaan en osaa sanoa, kauanko tämä säilyy, mutta veikkaisin että heittämällä pari viikkoa ainakin, jääkaapissa säilytettynä. Jos tämmöistä suunnittelee jollekin lahjaksi, kannattaa siis tehdä mahdollisimman lähellä lahjanantopäivää ja kirjoittaa vaikka pohjaan lappu, mihin mennessä kannattaa käyttää :) Mun on tarkoitus tehdä näitä lisää, joten voin sitten kertoilla enemmän mihin lopputulokseen olen tullut säilyvyydestä jne. Tarkoituksena olisi ainakin kokeilla kanelin, vaniljan ja sitte syssymmällä piparkakun makuisia siirappeja!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti