12.7.2018

Matkavinkit Pariisiin

Pariisihan ei ole koskaan kuulunut mihinkään mun top -listan kärkeen, jos miettii paikkoja, joissa haluaisin elämäni aikana käydä. Mulla on ollut siitä jotenkin todella vahvat ennakkokäsitykset ja ei välttämättä kaikista positiivisimmat sellaiset. Mutta kun matkakumppani reissuamme suunnitellessa ehdotti, että käytäisiin Pariisissa, en laittanut hanttiin. Ja hyvä etten, sillä Pariisi osoittautui ihanaksi kaupungiksi varsinkin näin kesähelteillä. Nyt laitan joitakin vinkkejä jakoon kyseistä kaupungista :) Täysin epämääräisessä järjestyksessä jälleen, mitä sitä hyväksi koettua vaihtamaan!

IMG_0989 IMG_1005 IMG_0867 IMG_0905

Me ei lennetty Pariisiin, vaan matkattiin junalla Amsterdamista. Tämä osoittautui todella helpoksi ja nopeaksi: matka kesti reilu kolme tuntia ja juna oli siisti, tilava ja wifi toimi mainiosti. Me ostettiin junaliput noin 1,5 kk etukäteen ja yksi lippu maksoi noin 65 euroa. Lippujen hinnat vaihtelee hieman päivän ja ajankohdan mukaan, mutta mitä aiemmin ostaa, sen edullisemmin pääsee. Juna saapui Gare du Nordille ja asemalta oli parinkymmenen minuutin kävelymatka meidän Airbnb -kämppään.

Me käveltiin Pariisissa todella paljon, mutta välillä oli pakko ja halu käyttää metroa. Metrolinjoja tuntui olevan ties kuinka monta, ja yhdellä linjalla pääsi harvoin haluamaansa paikkaan, mutta jos on yhtään metroilla matkannut, niin selviää kyllä! Me ostettiin 10 lipun satsi molemmille, 10 lippua maksoi noin 15 euroa. Jonkinlaisia metrokorttejakin olisi ilmeisesti ollut, mutta yksikään ei ollut meille sopiva, joten en niihin sen tarkemmin edes tutustunut.

Hanavesi on täälläkin täysin turvallista ja juotavaa! Juomista puheen ollen: kaikki limsat, makuvedet ja vastaavat soft drinkit on monissa paikoin todella kalliita, esim. kokis ravintolassa kustantaa pahimmillaan saman verran kuin lasi viiniä. 

Majoituksen suhteen suosittelen vilkaisemaan myös Airbnb:n. Meidän tehdessä varausta ja majoitusta etsiessä vastaan tuli monia varteenotettavia ja kohtuuhintaisia kämppiä. Meidän studiomme maksoi reilu 50 euroa yötä, eli 25 e/hlö. Ostettiin ekana päivänä aamupalatarvikkeet, joihin meni about reilu kymppi, joten selvittiin todella edullisesti. Tehtiin kämpässä myös ruokaa, josta syötiin  kahtena päivänä. 
Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että kaikki ilmoitukset ei suinkaan ole englanniksi - vaan ranskaksi. Kannattaa varautua myös siihen, että englanti ei välttämättä luista kämpän omistajalta kamalan hyvin :D Me ei tavattu majoittajaamme, mutta viestit oli niin kankeaa englantia, että tunsin itseni virtuoosiksi (ja minä olen siis ehkä huonoin ikinä kirjoittamaan englantia, vaikka puhe luistaakin).

IMG_0839 pariisi1 IMG_0909 IMG_1089

Pariisissa puhutaan ranskaa. Pariisilaiset haluavat puhua ranskaa. Tämä kävi hyvin ilmi monessakin paikassa, jossa itse puhuin englantia, mutta vastaukset tuli pääasiassa ranskaksi. Päivää, kiitos ja anteeksi taipui meikäläiseltä melko sujuvasti ranskaksi, mutta todella suosittelen opettelemaan pari sanaa lisää, mikäli siihen on aikaa ja mahdollisuus. Englannilla kyllä pärjäsi - sitä ei kannata pelätä, mutta itselle jäi olo, että olisi saanut enemmän irti, jos olisi ymmärtänyt tai puhunut enemmän kieltä.

Riemukaari kuuluu ensikertalaisen nähtävyyksiin, mutta noin muuten Champs Elysées oli vähän mitätön kokemus. Eiffelin-tornille suosittelen sen sijaan suuntaamaan ja samoin suuntaamaan Notre Damelle. Me ihasteltiin kumpaakin vain ulkoa päin, vaikka molemmista olisi varmasti ollut hienot näkymät. Helteessä jonottaminen ei kuitenkaan huvittanut.

Loistava piknik-spotti löytyy joko Eiffel-tornin juurelta (en tosin suosittele jäämään ihan tornin viereen, puistoa kun riittää) tai Latinalaiskorttelissa sijaitsevasta Luxembourgin puistosta. Me käytiin Eiffelillä ja mikäli keli on hyvä, suosittelen suuntaamaan paikalle hyvissä ajoin, koska parhaat ja vähänkin varjossa olevat paikat viedään heti! Ja jos siis aikaa vain suinkin riittää piknikkiin, niin en suosittele skippaamaan!

Pistorasia saattaa olla hieman erinäköinen kuin meillä Suomessa mutta ei, siihen ei tarvitse adapteria, kuten allekirjoittanut oletti edes kokeilematta ensin. No, adapteri kustansi onneksi vain kympin ja tarvitsen sitä joka tapauksessa syksyllä Kanadassa, joten käytännössä pelkkää voittoa!

IMG_1072 IMG_1064 IMG_1052 IMG_1023

Yksi ehdottomasti kokemisen arvoinen juttu, varsinkin jos sää on yhtä upea kuin meillä oli, on risteily Seinellä! Firmoja on monta ja samoin hintaskaala on varmasti risteilyn tyypistä riippuen aika laaja, mutta jos haluaa sellaiselle perttiperus-risteilylle ilman turhaa glamouria, niin löytyy vaihtoehtoja sillekin! Meidän risteily kesti reilun tunnin ja maksoi 14 euroa. Meillä oli oma viinipullo mukana, enkä tiedä kuinka sallittua se oli, mutta ei ainakaan huomattu kieltoa missään eikä sen puoleen kukaan asiasta valittanut.

Kohtuuhintaista shoppailua harrastamaan kannattaa siirtyä Rue de Rivolille. Me käytiin vain muutamassa kaupassa, sillä helteessä ja alennusmyyntien houkuttelemissa ihmismassoissa ei jaksanut kauaa ketjuliikkeiden vaatteita katsella.

Niin ja valuuttahan maassa on euro. Itse koin, että hintataso on yleisesti hieman Suomea alhaisempi, mutta riippuen tietysti hieman alueesta ja ostettavasta tuotteesta. Toisin kuin Amsterdamissa, täällä Visa Electronitkin toimivat moitteettomasti, mutta suosittelen silti varaamaan mukaan hieman käteistä.

Jos haluaa tarkastella Pariisia muualta kuin katutasosta ja täysin ilmaiseksi, on mulla kolme vaihtoehtoa: Pritemps ja Galleries Lafayette -tavaratalot. Molemmista löytyy kattoterassit, mutta harmiksemme ensimmäisenä mainittu on ollut viime vuoden loppupuolesta remontissa (ymmärsin, että terassi avattaisiin taas heinä-elokuussa). Kolmas vaihtoehto on Montmatressa sijaitseva Sacré-Coeur basilika, jonka edustalta on hyvät näkymät kaupunkiin. 

IMG_0895 IMG_1086 IMG_0957

En todennäköisesti pysty tarpeeksi hehkuttamaan Montmatren kaupunginosaa, jossa me siis yövyimme. Se oli tosi itseni näköinen paikka ja suosittelen koluamaan tämän kukkulan läpi. Täältä löytyy mitä mainioin valikoima ravintoloita ja suurin osa ruokalistoista on muuten myös englanniksi, mikä helpottaa ruokailua suunnattomasti ainakin omalla kohdalla :D Hinnat on myös ihan kiitettävät: meidän kolmen ruokalajin illallinen (eli 2 henkilöä) ja viinipullo kustansi noin 60 euroa. Toki kyse ei ollut mistään Ranskan keittiön ihmeestä, vaan selvästikin turisteille suunnatusta syöttölästä, mutta hei mitä sitten - ruoka oli jees ja viini erittäin jees. Eli jos "keskustasta" (mulle tosin jäi vähän epäselväksi mikä se ns. keskusta oikein oli kun kaikki on hujan hajan siellä täällä) ei tunnu ruokapaikkaa löytävän niin suuntaa tänne!
Jos kapuaminen Montmartren kukkulalle tuntuu ylitsepääsemättömältä (monessa kohtaa niitä rappuja tuntuu olevan loputon määrä) niin sinne pääsee myös hissillä! Tämä todennäköisesti maksaa jotain, mutta kuitenkin.

Macaronseja pitää syödä. Makuvaihtoehtoja oli vaikka mitä ja kaikki maistamani oli erinomaisia. Näitä valmistavia ja myyviä ketjuja on paljon, me ostimme omamme Maison Laduréelta, koska liikkeet osuivat hollille, mutta muualta netistä olen lukenut, että Paulin macaronit on myös erinomaisia! Ja hei, ei huolta: molemmat firmat on edustettuna ainakin Orlyn lentokentällä, eli tuliaiset saa näppärästi ostettua myös sieltä.

Orlyn lentokentälle pääsee kätevästi parillakin eri tapaa, me nousimme bussiin Denfert-Rochereaun kohdalla, bussilipun sai ostettua automaatista pysäkin vierestä, hinta oli reilu kahdeksan euroa. Bussimatka kesti reilut puoli tuntia. 

IMG_0938 IMG_1054 IMG_1031

Pariisi jätti erittäin hyvän vaikutelman, mutta koska ei ehditty käymään kaupungin ulkopuolella, jäi se takaraivoon houkuttelemaan. Haluaisin myös päästä koluamaan Normandian rannikkoa tai sitten käydä Lyonissa tai lähteä Välimeren suuntaan Etelä-Ranskaan. Nähtäväksi jää! Joka tapauksessa tässä kaikki reissupostaukset tältä erää, julkaisemattomia kuvia jäi vielä reilusti, mutta ehkäpä julkaisen niitä sitten joskus talven pimeinä tunteita herättämään toivoa, hahah :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti