3.7.2018

Vinkit Amsterdamiin

Amsterdam -vinkkejä on netti ja blogit pullollaan, kuten havaitsin ennen omaakin matkaa, mutta tokkopa yksi lisää siellä seassa haittaa. Suurin osa kohdista löytyy varmaan kaikkialta muualtakin, mutta ei anneta sen häiritä! Nämähän on täysin satunnaisessa järjestyksessä, koska öö, miksi jäsennellä mitenkään?! :D

IMG_0696 IMG_0773 IMG_0781

Amsterdamissa kannattaa varautua siihen, ettei todellakaan ole ainut turisti liikenteessä ja käsittääkseni kaupunki on suosittu ympärivuotinen kohde, mutta pahimmat ruuhka-ajat sijoittuvat keväälle, kesälle ja joulun alle.

Valuutta on euro ja yleinen hintataso on mielestäni suht sama kuin Suomessa, elintarvikkeiden ja juomien osalta ehkä hieman alhaisempi.

Amsterdamissa on kattava ja toimiva julkinen liikenne. Keskusta-alueella pääsee helpoiten liikkumaan jalan, ja hieman pidemmät matkat taittaa kätevästi raitiovaunulla. Jos raitiovaunulinjat ei natsaa, pääsee metrolla. Metrolinjoja on neljä ja niillä pääsee kätevästi ydinkeskustan ulkopuolelle. Busseja kulkee myös, mutta niitä me ei käytetty kertaakaan. Me hankittiin neljän päivän GVB -kortit, joilla pystyi siis matkustamaan rajattomasti kyseisenä ajanjaksona edellä mainituilla kulkupeleillä. Hintaa neljän päivän lipulle tuli 22,50 euroa. Kortti piti muistaa aina "piipata" kulkupeliin noustessa ja pois jäädessä.

Lentokentän ulostuloaula oli mielestäni vähän sekava ja opasteet oli vähissä, mutta ainakin junalla pääsi kätevästi ja nopeasti keskustan asemalle ja hintakin oli jotain viiden euron luokkaa. Lipun sai ostettua automaatista, johon joutui tosin jonottomaan jonkin tovin.

amsterdam IMG_0649 IMG_0829 IMG_0811

Amsterdamiin suosittelen Visa Depit -korttia (eli S-Pankin vihreä bonuskortti omalla kohdallani) tai muuta pankki- tai luottokorttia, sillä Visa Elektron ei todellakaan toiminut joka paikassa eikä masiinat tunnistaneet sitä. Käteistä kannattaa nostaa automaateilta jonkun verran, sillä kojuissa ja pienissä putiikeissa/ravintoloissa maksaminen sujuu paremmin niin. Jos on yhtään epävarma, suosittelen kysäisemään etukäteen maksutavoista.

Hyvällä säällä kannattaa ehdottomasti mennä kanavaristeilylle, eri firmojen veneitä lipuu pitkin kanavia jatkuvasti, eli mieleinen ja sopiva vaihtoehto pitäisi löytyä. Hintaa näillä on monella firmalla hieman alle parikymppiä, mikä on noin tunnin kestävästä ajelusta kieltämättä aika paljon, mutta silti kokemisen arvoinen!

Jos ei pode korkeanpaikankammoa, kannattaa ottaa päärautatieaseman takaa lähtevä (ilmainen!) lautta pohjoispuolelle, jossa sijaitsee A'Dam Lookout - korkea rakennus, jossa on eri tilojen lisäksi mm. ravintoloita, 360 asteen näkymillä varustettu kattoterassi sekä Euroopan korkein keinu. Ilmaista hupia tämä ei suinkaan ole, vaan ylös pääsemisestä joutuu pulittamaan reilun kympin. Suosittelen ottamaan astetta kalliimman, 20 euroa kustantavan paketin, jolla pääsee ylös ja saa poleteilla kattoterassilta 2 juomaa (olutta, viiniä tai jotain alkoholitonta). Mikäli haluaa vielä keinumaan Over the Edge -keinuun, joutuu siitä maksamaan erikseen. Jos sää on aurinkoinen eikä liian tuulinen, suosittelen lämpimästi poikkeamaan täällä!

IMG_0791 IMG_0787 42202294745_a9271a9239_o IMG_0784

Jos taas boheemimpi ja taiteellisempi meininki kiinnostaa, suosittelen suuntaamaan lautalla hieman kauemmas (ilmainen sekin) NDSM:n alueelle. Vanhasta tehdas/telakka-alueesta on muodostettu muodikas tapahtumakeskus, josta löytyy ravintoloita, katutaidetta ja erinäisiä tapahtumia, meidän lyhyellä vierailulla alueella oli menossa jokin festari ja ilmeisesti joku ralli-autotapahtuma. Fiilis oli mukavan eläväinen ja rosoinen ja samalla jotenkin vähän sellainen, että mitäs hittoa.

Shoppailjille Amsterdam tarjoaa ainakin näin omasta näkövinkkelistä huikeat puitteet. Keskustan ostoskaduilta löytyy vaikka mitä liikettä, monia sellaisia mitä meiltä Suomesta ei löydy. Kannattaa kuitenkin poiketa ydinkeskustasta vähän syrjempään, jos haluaa tehdä spesiaalimpia löytöjä. Suosittelen kurkkaamaan ainakin De Pijp, The Nine Streets sekä Jordaan -alueet.
Meidän hotelli oli suht kaukana Bijlmermeerissä asti, enkä kokenut sitä erityisen kiinnostavaksi alueeksi (eikä sitä varsinaisesti koluttukaan) mutta alue kätkee sisälleen ihan hyvä ravintolatarjonnan, jalkapallostadiumin ja elokuvateattereita.

43056985882_72af5de2b2_o IMG_0780 IMG_0766 amsterdam2 
Jos yöllä hoksaat, ettet jaksa kävellä hotelliisi, koska on kylmä ja nälkä (plus matka on ehkä hiiieeman pidempi kun ajattelit), taksin tilaaminen onnistuu helposti, kunhan suunnilleen tiedät, missä olet. Taksien hinnat ovat toki suurinpiirtein samoissa kuin meillä Suomessakin.

Hanavesi on täysin juomakelpoista ja melko hyvää. Näin lahtelaisena en oikeastaan usko, että on oman kylän hanavettä voittanutta, mutta matkakumppanilta tuli palautetta, että parempaa ku Turussa.

Pyöräilijöitä on kaupungissa paljon, yksityisautoilua vähemmän, mutta melko aggressiivisesti etenevät pyöräilijät ovat kyllä vähintään yhtä paha :D Pahin moka minkä voi tehdä, on mennä törttöilemään pyöräilijöiden kaistalle. Aina ylittäessäsi tietä tai vaihtaessa kadun puolta tai vaikka piruettia tehdessä kannattaa aina tarkistaa tuleeko pyöräilijöitä! 

Majoituksen kanssa suosittelen olemaan ajoissa, me varattiin meidän hotelli reilu kuukausi aiemmin ja tuntui, että vaihtoehdot - varsinkin ne budjettiystävällisemmät - oli tosi vähissä ja Airbnb -vaihtoehdot lähes poikkeuksetta aika tyyriitä (toki moni katsomani myös upean ja erikoisen näköinen). Yövyttiin Easy Hotellissa ja tää oli simppeli ja hyvä! Neljä yötä oli reilu 400 euroa eli oma osuuteni oli sen reilu 200. Ketjulla on käsittääkseni muutama hotelli ympäri kaupunkia.

IMG_0737 IMG_0774 IMG_0795 IMG_0821 IMG_0815

Siinäpä nyt jotain mainitakseni! Ruoka- ja juomapuolesta ajattelin vielä vinkkailla erikseen, vaikka mitään huisin erikoista ja jännää niissä ei varsinaisesti olekaan. Sitten siirrymme Pariisiin ja toivon mukaan saan nämä kaikki matka-aiheiset postaukset niin sanotusti alta pois vielä tämän viikon aikana :)

4 kommenttia:

 1. Amsterdam-vinkkejä ei todellakaan koskaan ole liikaa, ja sullakin oli tässä omat persoonalliset mausteet mukana! :) Eikun (upea!) tukka hulmuten seuraavaksi Pariisiin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, kiitos piristävästä kommentistasi ♥ Se on kyllä totta, että ei niitä vinkkejä koskaan liikaa ole, kun miettii millaisen määrän minäkin niitä ennen reissua läpi kahlasin :D Enempi parempi!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Oli :) Jos vielä Hollantiin joskus päädyn, niin haluan kyllä tosin käydä siellä muuallakin kuin pelkästään Amsterdamissa :)

   Poista