19.9.2018

Parempi olo meditoimalla

Kesä ja alkanut syksy on olleet itselleni aika hektisiä, ja myös aika kuormittavia niin fyysisesti kuin henkisestikin. Pinna on ollut kireällä yhtenä jos toisena päivänä. Niinpä on pitänyt keksiä jotain, millä pääkoppaa saa nollatua ja olon rennoksi, ja ei, vaikka alkoholi ajaisi asian hetkellisesti, niin siihen en ole turvautunut vaan paljon edullisempaan ja terveellisempään vaihtoehtoon: meditointiin.

Tiedän, meditointi kuulostaa jotenkin kovin hihhulilta meiningiltä ja jotenkin tavanihmisen arjen ulkopuoliselta puuhalta, mutta kysehän on loppujen lopuksi rentoutumisesta, mielen avaamisesta ja tyhjentämisestä, hetkessä olemisesta. Siihen ei vaadita mitään muuta kuin rauhallinen paikka, jossa ei ole ylimääräisiä häiriötekijöitä eikä keskeyttäjiä.

44687659542_b1be8206c0_o

Tämmöisen meditointihetken voi pitää ihan omassa hiljaisuudessa, mutta itse olen kokenut rauhoittavan musiikin ja semmoiset ohjatut meditointi -tarinat helpompana lähestymisenä, näitä löytyy mm. Youtubesta hurjan paljon ja hyviä sellaisia. Kaikki ei sovi kaikille, kannattaa siis kokeilla erilaisia, koska vaikkapa omaan korvaan ärsyttävältä kuulostava puheääni tai musiikki vaikuttaa hurjasti kokemukseen.

Mitään ihmeellistä ei parilla ensimmäisellä kerralla kannata odottaa, varsinkaan jos on yhtään stressaantunut ja levoton, kuten minä. Tuntui, etten löytänyt hyvää asentoa millään, tai sitä teki mieli vaihtaa koko ajan, milloin rupesi kutiamaan mistäkin kohtaa kehoa ja hengityksen tasaaminen ja rauhoittaminen se vasta vaikeaa olikin. Mutta parin kerran jälkeen tämä kävi helpommaksi.
Näitä valmiita meditointimatka -pätkiä löytyy vähän kaiken mittaisina, lyhyistä pitkiin, mutta itse olen kokenut pitkät, 30-40 minuuttia kestävät pätkät itselleni sopivina. Yleensä olen tehnyt harjoituksen ennen nukkumaan käymistä, koska se tosiaan tyhjää mieltä ihan kivasti, eikä näin ollen ajatukset myllerrä päässä tuhatta ja sataa hankaloittaen nukahtamista.

44018730504_5f296eda84_o

Tärkeää on muistaa, että nämä harjoitukset ovat yksilöllisiä, eikä niitä kannata vertailla jonkun toisen vastaavan kanssa. Netti on pullollaan erilaisia meditointikokemuksia, eikä kannata pettyä, jos ei itse saavutakaan samanlaisia kokemuksia, kuten näe vaikkapa värejä tai hahmoja (ja tiedostan, että tämä kuulostaa todella hihhulilta ja epäuskottavalta touhulta sellaiselle, kuka ei ole ikinä kokeillut). Ja kyse ei ole mistään salatieteistä tai kemiallisesti aiheutetuista tripeistä, vaan yksinkertaisesti siitä, että antaa mielen vaeltaa kontrolloimatta sitä kuten normaalisti.

Onko kukaan teistä kokeillut meditointia?
Haluan vielä muistuttaa, että teksti perustuu täysin omiin kokemuksiini eikä minulla ole minkäänlaista tietotaitoa esimerkiksi ohjeistaa onnistunutta meditointihetkeä, vain ainoastaan puhua meditoinnin suomista positiivisista vaikutuksista omalla kohdallani :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti