24.1.2019

Matkahaaveita tälle vuodelle

... ja parille seuraavallekin, koska yksinkertaisesti aika ja oma taloudellinen tilanne ei salli kuin tietyn määrän :D Ja sitten on toki vielä tämä ilmastoasiakin, eli en halua matkustella maailman ääriin vain, koska siihen olisi mahdollisuus. Ja no, onneksi ei ole.

Tämä vuosi on siinä mielessä poikkeuksellinen about viimeisimpään viiteen vuoteen, sillä kaikkina menneinä vuosina mulla on ollut jo tässä kohtaa vuotta tiedossa, minne menen ja milloin, eli lennot on ollut hankittuna, ainakin johonkin kohteeseen. Viime vuonna mulla oli lentoliput Dubliniin ja tiesin matkustavani kesäkuussa Amsterdamiin ja Pariisiin.
Tänä vuonna mulla ei ole mitään. Jonkin verran suunnitelmia kyllä, mutta ei mitään konkreettista. Ja vaikka matkakuume on kova, olen ajatellut pysytellä tässä. Tähän astisen työelämäni kaikki pidemmät vapaat ja lomat olen suunnitellut ja pyytänyt reissujeni takia tiettyyn kohtaan, mutta nyt ajattelin pitää lomani ajankohtana x, ja varata siihen sitten jonkun reissun, jos siltä tuntuu ja kaikki muut muuttujat sen sallii. 

Mutta sen pidemmittä puheitta ajattelin kertoa, millaisia matkahaaveita olenkaan päässäni kehitellyt!

IRLANTI
Tämä ei varmaan tule kenellekään yllätyksenä, koska muistan mainita tästä niin usein. Tykkään maan kulttuurista, sen "helppoudesta" ja sopivasta etäisyydestä Suomeen nähden. Mä olen sanonut, että veden läheisyys on itselleni jostain syystä tosi tärkeää ja tällä saarivaltiolla sitä on - ei siis tarvitse olla mitään uimarantaa, mutta rantaa. Syy, miksi Irlanti on edelleen (ja tulee varmaan aina olemaankin) listallani, että siellä on niin monta paikkaa, mitkä on näkemättä ja toisaalta paikkoja, minne voisin mennä koska tahansa uudestaan. Mikäli matkustan tänne, aikomuksena on tehdä Ring of Kerry (tosin vuokra-autoa en liikenteen takia uskaltaisi ottaa) ja haluaisin tutkia paremmin myös itä- ja etelä-rannikkoa sekä Wicklown aluetta.

IMG_3984
kuva Irlannista, Dalkeysta vuodelta 2015

LOFOOTIT
Musta tuntuu, että yksi sun toinen on käynyt täällä vajaan parin vuoden aikana, eikä tunnu mitenkään "uniikilta" kohteelta, mutta vaikuttaa aivan mielettömältä paikalta maisemineen ja siinä on syytä jo tarpeeksi. Lisäksi olisi positiivista vaihtelua tehdä reissu ulkomaille, mikä ei vaadi lentämistä vaan pääsisi autolla. Ollaan tästä puhuttu siskoni kanssa, mutta toteutus on vielä aivan nollissa. Tämä on kuitenkin sellainen reissu, mikä ei aivan mahdottomia vaadi auton lisäksi (ja toki yhteisen ajankohdan sovittaminen siskon kanssa mikä saattaa olla jopa vaikeampaa kuin auton hommaaminen hahah) joten en ota tästä minkäänlaisia "paineita". Toisaalta matkan luonteen takia, tämä saattaa hyvinkin olla kärkipäässä tämän listan matkoista, että mikä voisi oikeasti toteutua.

KORSIKA
Bongasin tämän Ranskalle kuuluvan saaren vasta vähän aikaa sitten matkajuttuja lueskellessani ja kiinnostuin heti! Lisää intoa toi se, että tämä ei ole mikään pohjoismaisten reissaajien vakkarikohde, vaan enempi eteläeurooppalaisten lomasaari. Jostain syystä mulle tuntuu liiankin tärkeältä se, etten törmää naapuriin lomakohteessani. No, toki se, ettei kyseessä ole mikään suomalaisturistien luvattu maa, tietää myös sitä, että saarelle meneminen ei onnistu suoralla lennolla. Monipuoliset maisemat, lämpötila ja ympärillä oleva turkoosi meri houkuttelee, sillä tämänlaisia matkakohteita en ole juurikaan harrastanut, koska esim. Kreikka ei ole itseäni koskaan erityisemmin kiinnostanut. Tämä olisi jotain erilaista. Helpoiten pääsisi varmaankin lentämällä Nizzaan ja sieltä lautalla tänne, mutta kuulostaa tavallaan kauhean monimutkaiselta, etenkin, kun saarella pitäisi sitten varmasti vuokrata auto, että pääsisi näkemään ja kokemaan mahdollisimman paljon. 

RANSKAN RIVIERA
Älkää kysykö tätä Ranska -innostusta. Viime vuonna kävin jo Pariisissa ja Kanadassakin oltiin ranskankielisellä alueella osa matkasta, jo luulisi riittäneen, mutta ehei! En tiedä mistä johtuu, ehkä siitä että Espanja ei houkuttele syystä tai toisesta ja Italiakin on vähän siinä ja tässä - tosin täältä Ranskan rivieraltahan sinne pääsee sangen sutjakkaasti. Jos tuo Korsika ei jaksa napata tai tuntuu liian säädöltä, niin tämä puolestaan on suhteellisen helppo ratkaisu. Olen nimittäin lukenut, että täällä on erittäin hyvä julkinen liikenne ja matkustaminen kaupungista ja kylästä toiseen onnistuu helposti ja vielä edullisestikin. Nizzan lisäksi kiinnostaa Éze ja Menton - mies taas varmasti haluaisi käväistä Monacossa.

IMG_2614
kuva Kroatiasta, Pulasta vuodelta 2013

ITÄVALTA
Ja tarkemmin Salzburg ja sen ympäristö, ja haluaisin ehdottomasti päästä käymään Hallstatin kylässä! Itävallassa ja tarkemmin Wienissä olen käynyt vuonna 2016 elokuussa ja kaupunki oli äärettömän kaunis ja viihtyisä, mutta valittevasti neljän päivän kaupunkilomaan ei saanut mahdutettua mitään muuta, kuin Wienissä pörräämisen. Itävallassa houkuttelee kauniit maisemat, kahvilakulttuuri ja no, ylipäätään se, että edelliskerta maassa jätti hyvän fiiliksen. Ja tämä on kohteena taas ihan erilainen, kuin pari aiempaa mainitsemaani, eli merta ei ole lähimaillakaan, mutta Alpit ovat kiinnostaneet mua aina. Ja niin, tämä siis kiinnostaa nimenomaan vehreän vihreänä kesäkohteena, koska talviurheilijaa musta löytyy varmasti alle 5% koko olemassa oloni koostumuksesta :D

SLOVENIA
Tännehän me meinattiin viime vuonna lähteä, mutta sitten ostinkin lentoliput Kanadaan, hahah. Hieman muiden Euroopan maiden varjoon jäänyt pieni maa, jonka uskomattoman hienot ja monipuoliset maisemat houkuttaa. Ja kuten oikeastaan kaikissa muissakin mainitsemissani kohteissa, etäisyydet Suomeen on kohtuulliset, eli lentokilometrit ja -tunnit eivät ole mahdottomia, vaikka toki suoria lentoja ei välttämättä löydy - tänne ilmeisesti Finnair lentää suoria lentoja ainakin tiettyyn aikaan vuodesta. Koska kyseessä on pieni maa, eikä ainakaan toistaiseksi ilmeisesti mikään turistirysä, kuulostaa sellainen omassa rauhassa vaeltelu ja meneminen mielekkäältä, kun viimeisimmät kohteet on olleet suurkaupunkeja kuten vaikka siellä Kanadassa.

KANADA
Ja Kanadasta puheen ollen..! Tänne matkustaisin enemmän kuin mieluusti takaisin. Newfoundland kiinnostaa kovasti, mutta sitten taas Vancouver ja Kalliovuoret tuntuu tyhmältä jättää välistä, jos tähän jättikokoiseen maahan matkustaisi jo toisen kerran... en kuitenkaan usko, että tämä tulee tapahtumaan tänä vuonna, sillä omien korvien välissä tuntuu ihan eri asialta matkustaa Euroopan sisällä kuin kokonaan toiselle mantereelle, olkoonkin, että onnistuisi löytämään hyvän diilin ja matkabudjetti ei olennaisesti eroaisi (esim. kun tosiaan katselin niitä lentoja Korsikalle, niin päästiin edullisemmin Torontoon syyskuussa kuin sinne nyt kesällä). Mutta haluaisin ehdottomasti tänne vielä uudestaan joskus! 

IMG_8677
kuva Itävallasta, Wienistä vuodelta 2016

SEYCHELLIT
En syytä, jos tämä ei kerro yhtään mitään - nimi ja paikka oli itsellenikin ihan utopiaa vielä vuosi sitten. Sitten luin jostain näistä Intian valtamerellä sijaitsevista paratiisisaarista ja olin myyty. Pakko päästä tänne vielä joskus! Itse asiassa haaveena on, että jos tekisikin vain yhden matkan tänä vuonna ja lähtisi sitten ensi talvena tänne - koska mistään ihan pikkureissusta ei ole kyse, ja tämä melkein vaatii valmiin pakettimatkan, mikä taas on jotain, mitä en ole ikinä tehnyt. Kaukorantaloma ei ole omalla mukavuusalueella, ja ehkä sellainen on jäänytkin tähän asti tekemättä koska en ole löytänyt mieluista kohdetta. Nämä Afrikan pikkusaaret vaikuttavat ilmastoltaan, rannoiltaan ja muilta ominaisuuksiltaan sellaisilta, että lähtisin enemmän kuin mielelläni!


Siinäpä niitä. Ja onhan noita muitakin, mutta nämä on niitä päällimmäisenä mielessä olleita ja koska olen realistinen, on noita Euroopan kohteita siksi eniten. Olen matkaajana käytännöllinen, enkä halua käyttää paikasta a paikkaan b matkustamiseen lukuisia tunteja, lukuisia lentoja ja niin edelleen. Aina ei tarvi lähteä toiselle puolelle maapalloa kokeakseen ja nähdäkseen jotain uutta ja mielekästä, mutta se onkin täysin oma näkemykseni. 

Se, mikä näistä tulee toteutumaan, on vielä täysi mysteeri, vai tuleeko mikään. Sillä kuten alussa sanoin, ajattelin päättää ensin lomani ajankohdan ja vasta sitten miettiä, sopiiko reissu siihen. Ja haluan lähteä niistä lähtökohdista, että reissuun ei lähdetä hinnalla millä hyvänsä - eli jos lennot vaikkapa Irlantiin sattuu tuona ajankohtana maksamaan maltaita, niin ei sinne silloin väkisin mennä, kun tiedän lentojen olevan välillä tosi edullisia. Mutta myöskään mikään äkkilähtö Kreikkaan ei tunnu itselle sopivalta vaihtoehdolta - en halua lähteä reissuun vain reissuun lähtemisen ilosta, vaan haluan mennä kohteeseen, joka kiinnostaa itseäni. Tosin toisaalta välillä se ennakkoluulojen hylkääminen kannattaa, kuten viime vuonna Pariisin kohdalla huomasin.

Millaisia matkasuunnitelmia teillä on tälle vuodelle tai lähitulevaisuuteen?

2 kommenttia:

 1. Oi ihanan erikoisia matkahaaveita! :) Mua kiinnostaisi näistä eniten Irlanti! :)
  Me ostettiin lennot ja hotelli Lontooseen poikaystävän kanssa! Tuun höpisee siitä niiin paljon, tää reissu on ollu jo 17 vuotta haaveissa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, ihana että pääset toteuttamaan pitkäaikaisen haaveesi! 😊 ja toivon mukaan kaikki on odotuksien mukaista! Mä olen käynyt Lontoossa 2008 ja 2014 eli en ihan hetkeen, mutta koettavaa ja nähtävyyksiä siellä kyllä riittää! Shoppailusta puhumattakaan 😅

   Poista