14.1.2019

6 x sarjasuositus

Siitä on kulunut aikaa, kun olen viimeksi jakanut sarjasuosituksia vähän enemmän, joten nyt olisi korkea aika! Viime vuoteen mahtui monta uutta sarjaa, niin hyviä kuin huonojakin, ja tähän nyt luonnollisesti ajattelin jakaa niitä, mistä tykkäsin :D Tässä ei siis suinkaan ole kaikki (koska käytännössä elämänihän koostuu töissä käymisestä ja Netflixin tuijottamisesta hahah), mutta jottei nyt liian pitkäksi menisi, niin valitsin vain ne ns. parhaimmat. 


Stranger Things (IMDb 8,9)
Tämän sarjan suurin hype on jo mennyt, mutta on tänä vuonna taas ajankohtainen, sillä siiden saadaan kesällä kolmas tuotantokausi! Itse odotan sitä vähän sekalaisin fiiliksin, sillä kaksi ensimmäistä kautta oli niin hyviä (syy, miksi sarja tässä listauksessakin on, hah) että voiko kolmas enää olla, monissa sarjoissa nimittäin tapahtuu notkahdus viimeistään sen muutaman kauden jälkeen.
Mutta itse sarjaan. Sanottakoon alkuun, että olin itsekin tosi skeptinen tämän suhteen aluksi, koska joka suunnasta hehkutettiin sitä. No, lopulta sitten päätin vilkaista ja voi pojat, onneksi vilkaisin!
Sarja sijoittuu 80 -luvulle ja on ilmeeltään aika retro, tämä saattaa luoda jonkinmoisia ennakkoluuloja, mutta omasta mielestäni tämä tyyli toimii sarjassa loistavasti. Ensimmäinen kausi saa siis alkunsa siitä, kun nuori poika katoaa minkäänlaisia jälkiä jättämättä ja tämän ystävät ja perhe ryhtyvät selvittämään tapausta. Mukaan sotkeutuu hurja määrä yliluonnollista ja sitten taas ihan normaalia ihmissuhdedraamaa - mun mielestä onnistunut sekoitus, mikä saa kiinnostuksen pysymään hyvin yllä. Mä en halua oikeastaan edes kertoa sarjan sisällöstä sen enempää, koska mielestäni se pilaa yllätystä.
Sarjan näyttelijät - ja etenkin lapsinäyttelijät - on aivan loistavia ja hahmot niiiiin sympaattisia. Mä suosittelen sarjaa mahdollisista ennakkoluuloista huolimatta, koska kaikesta yliluonnollisesta, rinnakkaismaailmoista ja omituisia kykyjä omaavista henkilöistä huolimatta sarja sisältää rutkasti perinteistä draamaa, ja jopa sellaista high school -meininkiä. Itse tykkään myös sarjan musamaailmasta.

Riverdale (IMDb 7,5)
Onko Vampyyripäiväkirjat katsottu ja kaipaat jotain vähän samansuuntaista katsottavaa? Ehdottaisin Riverdalea. Sarjassa on hieman vähemmän verta ja vielä vähemmän yliluonnollisia otuksia (tai no, mitenkä se nyt ottaa, vähän hämäräperäisiä tyyppejä tuntuu tässäkin olevan), mutta juonenkäänteitä ja ihmissuhdedraamaa lähes saman verran. Tarinan keskiössä on Riverdale High:n opiskelijat: Archie, Betty, Veronica, Jughead ja kumppanit. Tarina saa alkunsa siitä, kun heidän koulutoverinsa löytyy kuolleena. Mysteerit yhdistävät porukkaa odottamattomalla tavalla, kun he rupeavat selvittämään tapahtumien kulkua - sillä on selvää, että jotain pimitetään. Tarina etenee joka tuotantokaudella ja mysteerit hieman muuttuvat ja taustalla pyörii isompi juonikuvio.
Omasta mielestä pari ensimmäistä tuotantokautta oli oikein onnistuneita - ja koukuttavia. Osa hahmoista on ehkä vähän ärsyttäviä ja juonikuviot vähintäänkin yliampuvia, mutta tämmöistä sarjaa aloittaessaan sitä tavallaan hyväksyykin sen, että ihan kaikkeen ei välttämättä ole loogikasta selitystä ja että osa tapahtumista jää ikään kuin roikkumaan ilmaan - tai ainakin siltä se tuntuu. Sarjan kolmas tuotantokausi on omasta mielestäni ollut tähän saakka aika heikko eikä yllä samalle tasolle aiempien kausien kanssa, sillä myös juonikuviot monimutkaistuvat ja saavat hieman yliluonnollisia viitteitä.
Vaikka tämä on periaatteessa sellaista kevyttä high school -hömppää, niin sarjan seuraaminen vaatii kuitenkin jonkin verran keskittymistä, jos haluaa pysyä kärryillä. Sarja muuten pohjautuu sarjakuvaan ja siinä on jonkin verran myös yhtäläisyyksiä Twin Peaksiin - ja onhan mukana kyseisessä sarjassa esiintynyt näyttelijätärkin!

The Alienist (IMDb 7,8)
Nimi on kieltämättä hieman hämäävä, jos keskittyy vain sen alkuun - sarja ei sisällä minkäänlaisia ulkoavaruuden asukkaita vaan alienist tarkoittaa itse asiassa oikeudelle toimivaa psykiatria. Tarina sijoittuu 1800-luvun New Yorkiin, jossa raaka sarjamurhaaja jahtaa poikaprostituoituja. Oikeuspsykiatri ryhtyy jahtaamaan sarjamurhaajaa yhdessä sanomalehden kuvijattan kanssa. Avukseen he saavat vielä mm. poliisilaitoksella sihteerinä työskentelevän nuoren naisen. 
Jos on yhtä innostunut kaikista sarjamurhaajatarinoista kuin minä, uppoaa sarja todennäköisesti aika hyvin. Sarjan päähenkilö, oikeuspsykiatri Kreizler on tosin ärsyttävä ja monimutkainen hahmo, mutta onneksi muut hahmot ovat paljon helpommin lähestyttäviä. 
Sarja ei sinällään tarjoa mitään uutta ja jännittävää, mutta toki historiaan sijoiuttava sarja on jo monesti sinällään mielenkiintoinen, eli paljon ei tarvita. Oman mielenkiintoisen lisänsä tuo toki sarjamurhaajan kohderyhmä, eli nuoret pojat, jotka toimivat prostitoituina ja useimmiten nuoriksi tytöiksi pukeutuneina - siinä asia, mikä ei ihan hirveän monessa näkemässäni (tarkemmin ajateltuna ei varmaankaan missään) elokuvassa tai sarjassa ole tullut ilmi.
Sarja on myös siitä mukavaa vaihtelua, että se sisältää ainoastaan kymmenen jaksoa, joten juonta ei turhaan pitkitellä. Ei paras näkemäni mysteeri tai sarjamurhaajakertomus, mutta tykkäsin tästä sen verran paljon, että katsoin kaikki 10 jaksoa käytännössä kerralla :D

When Calls the Heart (IMDb 8,5)
Sydämen kutsumus on juuri niitä sarjoja, joista ensi vilkaisulla päättelee, että se on tyyliin jonkun Nora Robertsin romaanin pohjalta filmatisoitu hömppä, jota vain mummot katselee. Väärin, niin väärin! No, siinä mielessä pitää paikkansa, että tämä ei ehkä ole kaikista vauhdikkain sarja ja tempo on aika rauhallinen, mutta jos joku muistaa ysärisarjan Tohtori tuli kaupunkiin, on tämä hyvin saman tyylinen. Jos jostain nykyaikaseimmasta sarjasta pitäisi sanoa, niin jos tykkää vaikkapa Gilmoren tytöistä, saattaisi hyvinkin pitää myös tästä.
Sarja kertoo siis nuoresta opettajattaresta, joka jättää varakkaan kaupunkielämänsä ja suuntaa kanadalaiseen pikkukaupunkiin opettamaan sen lapsia. Ensi töikseen hän saa huomata, että elämä syrjäseudulla on hyvin poikkeavaa kaupungin mukavuuksista, mutta sinnikäs nainen on päättänyt jäädä ja ystävystyykin kaupunkilaisten kanssa ja löytää lopulta oman asemansa yhteisössä. Elämä kaukana kaikesta tuo mukanaan yllätyksiä kuin vaikeuksiakin, ja tapahtumia riittää.
Mä en voi tiivistää kuin muuten, että tämä sarja on aivan mahtava. Niin sympaattinen ja maanläheinen, ja jotenkin niin aito. En muista, että olisin itkenyt minkään viime aikoina katsomani sarjan aikana niin paljon kuin tämän, eli tässä on aika paljon koskettavia juttuja ja tärkeitä aiheita. Hassusti sanottuna keskitytään niin sanotusti olennaiseen ilman mitään turhia krumeluureja. Vaikka ensi näkemältä saattaa miettiä, miten tämmöisestä tarinasta on saatu 6 tuotantokautta tehtyä (itse olen valitettavsti nähnyt vain 4 ensimmäistä koska viidettä en löydä mistään ja kuudes alkaa vasta Yhdysvalloissa) koska eihän tässä tapahdu mitään, mutta loppujen lopuksi tässä tapahtuu ja paljon. Näyttelijäsuoritukset nyt eivät varsinaiseti ole mitään palkintopysti -luokkaa, mutta uskottavia silti ja niin höpsön sympaattisia kuitenkin. 
Mä ihastuin tähän sarjaan ihan täysillä ja ehdottomasti viime vuoden lemppareita! Ja mahtuu varmasti omaan top kymppiinkin. Tässä on mahtavaa myös se, että jos muutama ensimmäinen jakso on vähän sellaista tahmeahkoa eikä ole ihan varma jatkaako vai ei, niin tämä sarja paranee edetessään!

Party of Five (IMDb 6,8)
Sitten ihan oikea nostalgiatrippi ysäriin: Viiden juttu on draamakomedia viidestä sisaruksesta, ketkä jäävät keskenään heidän vanhempiensa kuollessa auto-onnettomuudessa. Vanhin, jo täysi-ikäinen Charlie saa muiden huoltajuuden ja yhdessä he yrittävät selvitä perhettä koetelleesta tragediasta ja samalla yrittää jatkaa normaalia elämää.
Sarja on yleisilmeeltään aika kevyt, eli sellaista että mukana pysyy, jos katsoo toisinaan vähän puolella silmällä ja jaksojen taso vaihtelee paikoitellen aika hurjastikin. Se on ajoittain hieman rasittavaa ja myönnän kelanneeni aina välillä eteenpäinkin, koska sarjassa on käytetty hurjasti minuutteja ns. turhaan dialogiin tai samoja asioita käydään läpi monta kertaa. Sarjassa käsitellään kuitenkin isoja ja tärkeitäkin asioita ja pointsit siitä, että näitä asioita on haluttu tuoda esiin, mutta toteutus on jäänyt aika suppeaksi eikä kovin uskottavaksi. En mainitse mitään tiettyjä juttuja, etten paljasta liikaa (plus en ole itsekään katsonut kuin kolme ensimmäistä tuotantokautta) mutta ajoittain tuntuu hassulta, että esiin on tuotu asioita, jotka sitten kuitenkin tunnutaan tietyllä tapaa sivuuttavan. Kaikista eniten ehkä häiritsee kuitenkin se, että teinien suuhun sovitetaan sellaisia ajatuksia ja oivalluksia, jotka ihan järkevästi ajateltuna eivät kyllä istu sinne lainkaan. Ei siis sillä, etteikö ne olisi monesti oikeita ja istuvia jakson sisältöön, mutta 11-16 -vuotiaan hahmon suusta ne kuulostaa monesti vähän hassuilta.
Eniten itseäni sarjassa viihdyttää varmasti aikakausi. Tuntuu jotenkin kivalta vaihtelulta katsoa nuorisosarjaa ajalta, jolloin ei ollut älypuhelimia ja lappuhaalarit oli kova juttu.Vaikka sarjassa onkin vikoja ja sellaista on-off meininkiä hahmojen suhteen, on tämä kuitenkin ollut itselleni tosi piristävää vaihtelua ja tätä on vielä peräti kolme tuotantokautta katsomatta (toivon tosin, ettei taso laske ihan hirveästi)!

Travelers (IMDb 8,1)
Heti alkuun haluan painottaa, että tässä on sarja, mitä ei todellakaan kannata katsoa, ellei oikeasti pysty keskittymään ja ajattelemaan. Aika itsessään saati aikamatkustus on niin monimutkainen ajatus ja se yhdistettynä vielä kaikenlaiseen huipputeknologiaan, takaa sen, että aivot menee aivan varmasti solmuun jossain kohtaa. Sen voi nähdä joko uhkana tai mahdollisuutena - itse koen sen jälkimmäisenä ja siksi sarjaa rupesinkin aikoinaan seuraamaan.
Sarja saa nimensä matkustajista, eli satojen vuosien päässä tulevaisuudessa elävistä henkilöistä, jotka tuon ajan huipputeknologian ansiosta pystyvät lähettämään tietoisuutensa nykyaikaan, eli 2000 -luvulle. Tietoisuus valtaa ikään kuin virus jonkun nykyhenkilön ja hävittää samalla tämän tietoisuuden ja henkilön kropasta tulee matkustajan oma. Jep, kuulostaa monimutkaiselta. No, nämä matkaajat eivät suinkaan tule nykyaikaan vaan lomailemaan, vaan heille on annettu tulevaisuudessa tarkat roolit ja tehtävät, mitä heidän tulee nykyajassa noudattaa historian muuttamiseksi paremmaksi (eli lienee selvää, että nämä matkustajat eivät saavu millään lailla ideaalisesta tulevaisuudesta). Ongelmaksi muodostuu tosin se, että osa näistä heidän valtaamistaan ruumiista eivät olekaan oletetussa kunnossa (vammoja ja riippuvuuksia) ja että matkustajien pitäisi omaksua hyvin pitkälti heidän valtaamansa kropan identiteetti, eli olla paljastumatta ulkopuolisille, kuten perheelle.
Mulla tuppasi menemään aivot solmuun jo tätä kirjoittessa eli kyllä, kyseessä on hyvin monimutkainen sarja :D 
Miinuspuolena näen itse ehkä eniten sen, että sarjassa keskitytään tosi paljon irrallisilta tuntuviin tehtäviin ja missioihin, ja mielestäni liian vähän siihen, mitä henkilöt käyvät itse läpi. Tai siihen nähden, että kyseessä on kuitenkin kurjasta tulevaisuudesta saapuvat tyypit, joiden tajunta siirtyy johonkin toiseen kroppaan ja tavallaan elämään, tuntuu hassulta että porukka juoksee huipputeknologia kainaloissaan paikasta toiseen muuttamassa historiaa, vaikka heidän minäkuvansa on varmaan aivan sekaisin. No, en tiedä koska sitä ei varsinaiseti kerrota ja se jää harmittamaan, koko homma ikään kuin kuitataan sillä, että heillä on tehtävään vuosien ja vuosien koulutus. Mutta itse jotenkin näen, että ihminen on ihminen, eli sitten millä aikakaudella tahansa.
Joka tapauksessa sarja on kiinnostava ja taas hieman erilainen muihin verrattuna. Hahmot jäävät äskeisen avautumiseni tiimoilta vähän kylmiksi ja vieraiksi, mutta ei liiaksi kuitenkaan. 


Onko kukaan teistä katsonut mitään näistä ja millaisia mielipiteitä löytyy?

Ja jos näistä ei löytynyt mitään mielenkiintoista omalle listalle katsottavaksi, niin kannattaa tsiikata nämä aiemmat postaukseni (jotka pitävät siis sisällään ihan eri sarjoja):

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti