29.3.2017

6 sarjavinkkiä keväälle

Marraskuussa julkaisin postauksen, jossa listasin 11 sarjavinkkiä ja nyt postaukselle olisi jatkoa! Moni varmasti vähentää sarjojen ja tv:n katselua kesää kohti, mutta ainakaan omalla kohdallani en ole huomannut suurta muutosta - kyllä niitä huonoja kelejä on kesälläkin, kun tekee mieli leiriytyä sisälle vilttien sisään Netflixiä tuijottamaan. (Alla olevista sarjoista tosin kaikki eivät kyseisestä palvelusta löydy.)
Noin yleisesti olen vähän sitä mieltä, että elokuvien taso on viime vuosina laskenut, mutta tv-sarjoihin sen sijaan tunnutaan panostavan niidenkin edestä ja ehkä sen takia hyviä sarjoja tuntuu löytyvän vähän kaikkialta ja monenlaisista genreistä. Mulla on näidenkin jälkeen monta sarjaa ns. katselujonossa, joten kolmas osa tälle sarjalle saadaan varmasti jossakin vaiheessa tätä vuotta! :)

tvsarjat


Once Upon A Time (IMDb 7,9)
Tämä seikkailudraama nousi vähän yllättäen suosikkisarjojeni kärkeen. Tuttuja satuja nokkelasti yhdistelevä sarja on viihdyttävä, täynnä hyviä juonenkäänteitä ja mainioita hahmoja. Ensimmäinen tuotantokausi eteni vähän hitaammanlaisesti, mutta jatko on huomattavasti vauhdikkaampaa. Hahmoja sarjassa on lukuisia, osaan keskitytään selkeästi enemmän kuin toisiin, mutta koska jokainen hahmo ei ole kaikissa jaksoissa, homma ei mene sekavaksi. Sarja kulkee kahdessa eri ajassa - tai pitäisi sanoa pikemminkin paikassa - nykyisyydessä ja menneisyyden takaumissa. Osissa hahmoista tämä hieman ärsyttää, koska kaikki hahmot eivät ole yhtä kiinnostavia, mutta muuten tekniikka on toimiva. Sarjassa on myös yllättävän onnistuneita näyttelijäsuorituksia. Niin sanotusti vähän erikoista sarjassa on, että se on ikään kuin koko perheen sarja - se ei siis sisällä kovin kiihkeitä tai hurjaa väkivaltaa sisältäviä kohtauksia, mikä saattaa aluksi tuntua vähän lattealta, kun niihin on itse jotenkin niin tottunut. Kokonaisuudessaan tämä on herttainen, mukaansatempaava sarja, joka on itse asiassa onnistunut koskettamaan ja itkettämään enemmän kuin mikään muu sarja vähään aikaan.

iZombie (IMDb 8,0)
Tästä suhteellisen uudesta sarjasta ei ole toistaiseksi kuin kaksi tuotantokautta (kolmas ilmestyy nyt keväällä) ja päädyin katsomaan ne vähän tahattomasti. Työkaverini kertoi aloittaneensa kyseisen sarjan ja puhui siitä töissä, ja koska itselläni ei siihen saumaan ollut mitään katsottavaa, päätin itsekin vilkaista. Ja tykästyin tähän todella! Sarja on hauska yhdistelmä yliluonnollista ja perinteistä rikosdraamaa, kokonaisuus on omasta mielestä raikas ja vähän erilainen. Sarjassa on huumoria ja roolihahmot onnistuneita. Hauskan lisän sarjaan tuo päähenkilön persoonallisuuden muutokset ja zombiekokkailut. Sarjaa on helppo seurata, vaikka taustalla pyörii ns. isompi juoni, niin silti jokainen jakso on vähän kuin oma kokonaisuutensa, kuten monissa rikossarjoissa on tapana. Lyhyesti: meikä tykkää!

Orange Is the New Black (IMDb 8,3)
En usko, että on kovinkaan montaa henkilöä, kuka tästä sarjasta ei olisi kuullut edes jotain. Itsekin aloin tätä aikoinaan seuraamaan sen joukkohypetyksen takia, oli pakko tarkistaa mikä tässä nyt on niin ihmeellistä. Sarja sinällään on hyvin epätyypillistä minua - se sijoittuu niin tavalliseen maailmaan :D Kuitenkin, naisvankilaympäristö ja etenkin ne vangit ja heidän tarinansa ovat osoittautuneet koukuttavaksi ja kiinnostavaksi. Pidän sarjassa erityisesti siitä, kuinka rehellinen ja inhimillinen rooli kaikilla näyttelijöillä on - ei ole selkeää "hyvistä ja pahista" vaan kaikki, kuten oikeassa elämässäkin, ovat vähän molempia, tilanteesta ja katsontatavasta riippuen. Sarja on myös koskettava ja hauska, sellainen perinteinen kunnon draamasarja, jossa kaikki ainekset on kohdillaan. Ei yllä ihan suosikkeihini, mutta odotan silti jännittyneenä uutta kautta siinä kuin muutkin!

Vikings (IMDb 8,7)
Jos pitää Game of Thronesista, pitää aika varmasti myös viikingeistä. Itse olen jopa hieman mieltynyt viikinkeihin enemmän, kuin GoT:iin. Jos sarjaa pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, se olisi varmaankin mahtipontinen tai eeppinen. Sarjassa on useita henkilöitä, joiden elämiä seurataan itse viikinkien lisäksi, mikä on kiva lisä. Näyttelijäsuoritukset ovat hurjan hyviä ja uskottavia ja omanlaisensa lisän sarjaan tuo myös se, että aikahypyt ajassa eteenpäin ovat poikkeuksellisen suuria muihin sarjoihin nähden. Tämän kun pitää mielessään, tuntuu paljon loogisemmalta että kun edellisessä jaksossa lähdetään viikinkilaivalla valloittamaan saksmannien aluetta, seuraavassa ollaankin jo ryöstelemässä kirkkoja. Sarjasta siis karsittu paljon epäolennaisuuksia pois, joita monissa muissa sarjoissa tuntuu olevan, vain jotta saataisiin vähän enemmän materiaalia ja tuotantokaudesta pitempi. Mitenkään superkoukuttavaksi sarjaa ei siinä mielessä voi sanoa, että jaksojen tai tuotantokausien loppuun ei olla jätetty armottomia cliffhangereita. Suosittelen tätä kaikille historiasta kiinnostuneille, suuria taistelukohtauksia arvostaville hyvistä, ennalta-arvamattomista sarjoista pitäville tyypeille!

Orphan Black (IMDb 8,4)
Olen päässyt tässä sarjassa vasta kolmannen kauden loppupuolelle, mutta ainakin tähän mennessä katsotun perusteella voin sarjaa suositella! Sarja on taas hyvin erilainen verrattuna aiempiin katsomiini, se on yhdistelmä draamaa, toimintaa ja scifiä. Viimeisintä kohtaa ei kannata säikähtää - jostakin syystä tuntuu, että scifi genremainintana aina karkottaa suurimman osan ihmisistä pois. Tarinan keskiössä on Sarah Manning, nuori nainen, kuka hetken mielijohteesta päättää varastaa junan alle hypänneen naisen henkilöllisyyden, sillä tämä on aivan hänen näköisensä. Päätöksen jälkeen Sarahille alkaa paljastua asioita, joiden olemassaolosta hänellä ei ollut pienintäkään aavistusta. Sarjana tämä ei täysin mene omalle mukavuusalueelle, enkä osaa sanoa mitään erityistä tekijää mistä se johtuisi. Sarjan roolisuoritukset, varsinkin päähenkilöjä esittävän Tatiana Maslanyn roolisuoritukset ovat ihan huikeita. Suosittelen vilkaisemaan sarjaa jo hänen takiaan!

Pretty Little Liars (IMDb 7,6)
Kun kaipaa astetta kevyempää katsottavaa, suosittelen siirtymään Valehtelevien viettelijöiden pariin. Sarjassa seurataan neljän teinitytön ja heidän läheistensä elämää. Sarjan jujuna on mysteeri, mikä vainoaa tyttöjä minne he menevätkin: joku nimittäin lähettelee heille häiritseviä ja uhkaavia tekstiviestejä koskien tyttöjen ja heidän perheidensä salaisuuksia. Sarja on tehty hyvin hitaasti eteneväksi, mikä jossakin määrin ärsyttää - tuntuu että puolet tuotantokausien jaksoista ovat jossakin määrin turhia. Mysteerin lisäksi mukaan on kuitenkin haluttu laittaa niitä tavallisempiakin ongelmia, jotka koskevat perhettä ja muita ihmissuhteita, koulunkäyntiä ja tulevaisuudensuunnitelmia. Melko pinnallisesta ja toisinaan vähän kömpelöistä juonenkäänteistä huolimatta tämä on aika koukuttava ja vaikka kolmas ja neljäs tuotantokausi tuntuvat yhdeltä pitkältä nälkävuodelta (karkeasti ilmaistuna) niin kyllä tässä joitakin asioita paljastuu! Viimeisin tuotantokausi on itseltäni näkemättä, mutta kaikki aiemmat löytyvät kyllä kirjahyllystä, heh. Ja vaikka sarja sijoittuukin sellaiseen "teinihömppämaailmaan" niin ei tämä silti ole mikään lastenohjelma - esimerkiksi oma äitini on tähän ihan koukussa :D 


Oliko mukana omia lemppareita tai sarjoja, joita olette katselleet? Millä perusteella te teette päätöksen, että alatteko katsoa jotain sarjaa? Vaikuttaako siihen esim. tuttavien mielipiteet ja arviot, asema sosiaalisessa mediassa tai vaikkapa tuo IMDb-arvio? Itselläni tämä vaihtelee, toisinaan klikkaan pilottijakson tulemaan ilman sen kummempia mietintöjä, välillä puntaroin kauankin ja etsin sarjasta ja näyttelijöistä tietoa ennen sarjan aloitusta.

4 kommenttia:

 1. Mun lemppareihin lukeutuu näistä Vikings ja Pretty Little Liars :) Mainitsit myös Game of Thronesin, joka on mun mielestä ihan huippuhyvä! Mua kiinnostaisi katsoa millainen sarja Orange Is The New Black on, koska sitä on hypetetty niin paljon. :D

  http://therewillbesunshine-emilia.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä innostuin aluksi GoT:sta tosi paljon, mutta sitten jossakin vaiheessa se vähän jäi ja nyt mulla on viides ja kuudes tuotantokausi edelleen katsomatta... Suosittelen kyllä vilkaisemaan tuota OITNB:tä, se on ihan huippu, vaikkei tosiaan ihan omien lempparien kärkeen sijoitukaan :)

   Poista
 2. Minäkin oon kattonu kaikkia näitä :D Viimeisimmäksi aloitin Orange Is The New Blackin, vähän jälkijunassa, mutta oon kyllä jääny koukkuun. Myös iZombien katsoin vasta ja alkuihmetyksen jälkeen "että mitä ihmettä tämä sarja oikein meinaa" jäin koukkuun ja katoin melkein putkeen kaikki jaksot. Ihan huippuhuumoria ja viittauksia kaikkeen populaarikulttuuriin!

  Pretty Little Liars sen sijaan jäi aikoinaan kesken kun tuntui ettei se etene mihinkään. Once Upon A Time ja Vikingsin loput kaudet pitäis joskus kattoo vielä kun jäi joskus kesken ajanpuutteen takia. Mut oon samaa mieltä että Vikingsissa ja GoT:issa on jonkin verran samaa, ennen kaikkea tunnelman ja eeppisyyden puolesta.

  Orphan Black on mainitsemistasi ehkä suurin suosikkini. En oo ikinä missään sarjassa/elokuvassa nähny yhtä monta hyvää roolia kuin Tatiana Maslanyn vetämät, ihan huikeaa näyttelyä! Mielenkiintoiset henkilöhahmot muutenkin ja jännä juoni, vaikkakin joskus kolmoskaudella juttu menee ehkä vähä ylikin.

  Ite katson sarjoja paljon sen mukaan, mitkä on kauimmin odottanut Netflix-listallani katsomista, mutta myös suosituksesta. Esim Skamin ja Black Mirrorin katsoin kun kaverit suosittelivat ja suosittelisin sullekin ehdottomasti Black Mirroria :) Mielenkiintoisia tulevaisuuskuvauksia, joissa joka jaksossa oma maailmansa ja teemansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on aika samanlainen maku siis sarjojen suhteen! :D Tai en tiedä voiko puhua niinkään mausta - ite oon sarjojen suhteen paljon ns. kaikkiruokaisempi kuin leffojen suhteen. Ehkä johtuu just siitä, että mielestäni sarjoihin panostetaan paljon enemmän nykyisin kun elokuviin ja näin ollen koukuttavaa katottavaa löytyy helpommin myös sieltä oman genren ulkopuolelta.

   Black Mirrorsista oon kuullut paljon hyvää ja sen katsomista olen miettinytkin useaan otteeseen. Toistaiseksi on kuitenkin jäänyt katsomatta, kun olen saanut käsityksen että se on aika ns. raskasta katsottavaa, ei siis mikään sellainen kepeä katson puolella silmällä -tyyppinen, kuten vaikkapa tuo Pretty Little Liars. Skamia on hehkutettu ihan kyllästymiseen saakka ja se on varmaan tosi hyvä, mutta uteliaisuus ei ole vielä voittanut. Lisäksi oon lukenut kauhutarinoita sen koukuttavista ominaisuuksista ja minä oon tunnetusti se, kuka tuijottaa jotain sarjaa pikkutunneille saakka ja tähän väliin en moista kaipaa :D Joskus tulevaisuudessa pitää kyllä katsoa!

   Poista