27.9.2017

7 sarjavinkkiä syksyyn

Illat pimenee ja säät viilenee, mikä ihana tekosyy jäädä kotiin katsomaan sarjamaratonia! Toinen toistaan parempia sarjoja ilmestyy koko ajan lisää ja voi olla jopa vaikeaa valita, että mitä haluaisi katsoa seuraavaksi. Omia suosikkeja olen jakanut aiemminkin, yhteensä olen esitellyt 17 sarjaa (ääneen sanottuna kuulostaa aika hurjalta ja siltä, ettei mulla ole omaa elämää lainkaan :D) ja postaukset löytyvät täältä ja täältä.

13 Reasons Why (IMDb 8,5)
Hannah Baker päättää tappaa itsensä. Kertoakseen tuohon päätökseen johtaneet syyt hän nauhoittaa kasetteja. Clay saa kasetit kuunneltavakseen ja hänelle alkaa selvitä ilkeä totuus kaiken takana, joka on paljon laajemmalle levinnyt, kuin hän alkuun olisi osannut arvatakaan. Kasetti kasetilta syyt, ja henkilöt, joiden takia Hannahin elämä ajautui siihen pisteeseen, ettei hän halunnut jatkaa, selviävät.
Sarja on hyvä. Niin hyvä, että olisin halunnut katsoa sen yhdeltä istumalta kokonaan, jos olisin voinut. Katsojalle annetaan nihkeästi tiedon muruja, joten on pakko katsoa seuraava jakso saadakseen tietää enemmän. Sarjassa on onnistuttu myös muuten: roolihahmot ovat uskottavia, näyttelijät hyviä ja tarina rakennettu ajatuksia herättäväksi, vaikka toki kasettien äänittäminen kuulostaa omaan korvaan hieman liian teatraaliselta. Sarja saa kuitenkin miettimään asioita kahdesta näkökulmasta: toisaalta se huutaa räikeästi, että itsemurha ei ole ratkaisu mihinkään eikä kannata ja samalla sitä kuitenkin miettii, että ikinä, ikinä ei voi tietää miten joku toinen asiat kokee ja näennäisesti harmiton pila voi muodostua yhdeksi ratkaisevaksi tekijäksi.

Grimm (IMDb 7,8)
Nick Burkhardt saa tietää olevansa grimmien sukua ja hänellä on kyky nähdä se, mitä tavalliset ihmiset eivät normaalioloissa kykene - eli tässä tapauksessa weseneitä, eli ihmisiä, joilla on olemassa myös toinen, eläimellisempi tai hirviömäisempi muoto. Tämän kaiken yhdistäminen poliisin työhön ei ole ihan niin helppoa, mutta onneksi Nick ei ole täysin yksin salaisuutensa kanssa, vaan apua ja liittoumia löytyy yllättäviltäkin tahoilta taistelussa pahaa vastaan.
Mä en rehellisesti odottanut tältä sarjalta paljonkaan, mutta aiheen vuoksi ajattelin vilkaista, koska kaikki vastaavanlainen kiinnostaa. Tämä osoittautuikin todella positiiviseksi yllätykseksi, vaikka sarjana ei täysin tilastoiden kärkeen ylläkään. Jos sarjaa pitäisi kuvailla jollakin adjektiivilla, olisi se sympaattinen. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittä tässäkin sarjassa, mutta vähän satumaisemmalla tavalla.

2017-09-27_01-30-49


Game of Thrones (IMDb 9,5)
Mä olen jättänyt tämän sarjan aiemmista listauksista pois tarkoituksella, koska se on ollut mielestäni niin itsestäänselvyys. Mutta siitäkin huolimatta: Westerosin ylhäiset suvut juonivat ja sotivat keskenään taustalla yksi ja sama ajatus: kenen kuuluisi istua rautaisella valtaistuimella. Samaan aikaan talvi tekee tuloaan ja sen myötä yhteinen, vaarallinen vihollinen, jonka olemassaolo on kyseenalaistettu satojen vuosien ajan.
Kyllä, sarja on hitaasti etenevä, luluisia henkilöhahmoja sisältävä hyvin paljon ennalta-arvaamattomia juonenkäänteitä sisältävä eeppinen teos, jonka katsominen saattaa tuntua raskaalta ja ajoittain jaksot olla jopa hieman tylsiä tai epäkiinnostavia, osa kohtauksista on hyvin paljon rajumpia kuin mitä on tottunut näkemään, mutta: onko tätä sarjaa turhaa tiluurettu maailman parhaaksi sarjaksi? Mä voin luvata, että ei. Jokainen yksityiskohta tuntuu olevan tärkeä osa palapeliä ja ne "tylsätkin" kohtaukset ja jaksot tärkeitä kokonaisuuden kannalta. Eli ihan rehellisesti mä en keksi tästä huonoa sanottavaa, yksinkertaisesti upea.

Teen Wolf (IMDb 7,7)
Kaikki alkaa siitä, kun teini-ikäistä Scott McCall:ia puree ihmissusi. Uudet kyvyt tuovat mukanaan lukemattoman määrän positiivisia ominaisuuksia (koska kukapa ei haluaisi olla loistopelaaja koulun tähtijoukkueessa) mutta myös täysin uudenlaista vaaraa uusien vihollisten myötä - puhumattakaan itse ihmissuden kirouksesta, joka mutkista asioita täyden kuun aikaan.
Siellä joku voi miettiä, että taas yksi yliluonnollisia olioita sisältävä teinisarja, eikö näitä ole jo tarpeeksi? Aina mahtuu mukaan yksi lisää! :D Tämä on monella tapaa hyvin samantapainen kuin vaikka Vampyyripäiväkirjat ja vaikka vähän eri lajia ja mytologiaa sarja käsitteleekin, niin siinä mielessä ei tarjoa kuitenkaan mitään kovin uutta eikä ihmeellistä, eikä mun mielestä aina tarvikaan. Välillä on ihan kiva istua alas katsomaan jotain, mistä tietää tasan tarkkaan saavansa niin sanotusti rahat takaisin. Mä ihastuin heti ekasta jaksosta Dylan O'Brianin esittämään hahmoon. Mutta sanottakoot että mulla oli aika suuret ennakkoluulot tätä sarjaan kohtaan, ja vaikka kyseessä ei mikään sarjamaailman moderni klassikko olekaan, niin ainakin puolet niistä ennakkoluuloista karisi pois, nimestä huolimatta ihan katsottava toiminnalinen draamakomedia.

X-Files (IMDb 8,7)
Jos kunnon nostalgia kierros 90 -luvulla kiinnostaa, suosittelen kääntymään tämän sarjan pariin! Itsellänihän on lapsuudesta traumat sarjan tunnarin suhteen, pelkäsin sitä jostain syystä ihan hirveästi :D Kohtalotovereita? Nyt kaksi tuotantokautta katsoneena voin kuitenkin kertoa päässeni pelostani pois, hahah. Sarjass agentit Mulder ja Scully ratkovat tapahtumakulultaan ja taustoiltaan hieman epäselviä tapauksia, niin sanottuja x-fileseja. Agentti Mulder on hyvin avoin kaikille selityksille, kun taas lääkärin tutkinnonkin suorittanut agentti Scully suhtautuu hyvin skeptisesti kaikkeen, mitä ei tieteellisesti voi todistaa. Monesti vähän oudolta ja hölmöltä vaikuttanut tapaus kätkeekin sisäänsä salaisuuksia, joiden selville saaminen uhkaa agenttien turvallisuutta.
Sarja on ollut tähän asti loistava! Sarjan kulku noudattaa perinteistä rikossarjamaista etenemistä, lähes jokaisessa jaksossa on uusi tapaus, jota agentit lähtevät selvittämään. Mä olen itse tosi kiinnostunut paranormaaleista ilmiöistä ja oudoista jutuista, joten olen kokenut jaksot tosi onnistuneiksi ja mielenkiintoisiksi. Niille, joilla on sarjasta vahvat ennakkoluulot voin kertoa, että mitään UFOjen metsästämistä tämä ei ole, vaan tapauksia on laidasta laitaan. Jos et ole nähnyt, suosittelen katsomaan :)

2017-09-27_01-31-38


Poldark (IMDb 8,4)
Sitten aivan toisenlaista sarjaa, nimittäin brittiläistä historiallista draamaa. Sarja saa alkunsa, kun Ross Poldark palaa kotiinsa vain huomatakseen, että häntä on luultu kuolleeksi, hänen isänsä on menehtynyt ja hänen rakastettunsa menossa naimisiin. Jäljellä on vain isältä peritty tila ja kaksi patalaiskaa palvelijaa. Poldark päättää kuitenkin määrätietoisesti suunnata eteenpäin ideoidensa kanssa ja matkan varrelta löytyy uusia ystäviä, vihollisia ja kenties uusi rakas.
Historiallisia draamoja pidetään helposti keski-ikäisten naisten hupina, mikä on suuri vääryys, koska tämäkin sarja on aivan loistava. Tässä onnistutta joka saralla jotenkin ertiyisen hyvin: roolihahmot ovat sympaattisia, ärsyttäviä ja ennen kaikkea uskottavia, näyttelijät ovat todella hyviä. Kuvaus on upeaa ja tarina mukaansatempaava, vaikka tapahtumat soljuvatkin eteenpäin rauhallisemmalla otteella kuin monissa amerikkalaisissa sarjoissa. Tämä on viihdyttävä ja koskettava. Olen itse vasta toisen tuotantokauden loppupuolella, mutta en usko, että taso kolmannessa kaudessa on laskemaan päin.

Westworld (IMDb 9,0)
Westworld on aikuisille suunnattu teemapuisto villin lännen teemalla, jossa pääsee toteuttamaan itseään ilman, että tarvitsee miettiä seurauksia. Puistoa asuttavat sadat adroidit, ihmisen näköiset ja oloiset hahmot, jotka kaikki on sisällytetty puiston tarinaan sopiviksi. Puiston tapahtumia seurataan komentokeskuksesta ja tarkempaan syyniin joutuukin moni, sillä androidien käyttäytymisessä havaitaan poikkeamia, eikä pian olekaan selvää, kuka on kenen puolella, mitkä on puiston alkuperäiset motiivit, kenellä valta oikeasti on niin komentokeskuksessa kuin puistossa ja lopuksi: mistä loppujen lopuksi erottaa, kuka on androidi ja kuka ihminen?
Westworld on raikas tuulahdus sarjojen maailmassa. Se on kekseliäs ja toimiva, ja mukana on hienoja näyttelijöitä Anthony Hopkinsista lähtien. Itselläni ensimmäinen jakso meni miettien, että mitä ihmettä mä tässä nyt katson joten suosittelen sinnikkäästi katsomaan jakson loppuun, vaikka jakso hämmentääkin alkuun :D Tästä on HBO:lla vasta ensimmäinen kausi, mutta toinen on tekeillä/tehty.


Katsottavaa riittää! Mua odottaa vielä esimerkiksi Vampyyripäiväkirjojen ja Pretty Little Liarsin päätöstuotantokaudet, Supernaturalista mulla on katsomatta kaudet 11 ja 12, Teen Wolf on kesken, Once Upon a Time 6. kausi on katsottavaa....Ja kokonaan uusien katsottavien listalta löytyy mm. Big Little Lies, The Handmaid's Tale ja niin edelleen. Millaiselta teidän sarjasyksy näyttää? :)

4 kommenttia:

 1. Westworldista en ole kuullutkaan, mutta heti alkoi kiinnostamaan! Itse katsoin X-filesia ekaa kertaa ala-asteella KOULUSSA, kun pidettiin joku show&tell -tyyppinen esitelmä, sai esitelmöidä mistä vain. Opettaja oli kauhuissaan, kun yksi luokan tytöistä sai katsoa kyseistä sarjaa telkkarista :D No, sarja alkoi kiinnostamaan tuolloin about 11-vuotiasta Tarua ja katsoin äidin kanssa muutamia jaksoja lukkarin antaessa myöten. Tykkäsin kovasti, mutta jotkut kohdat olivat jänniä, outoja tai muuten vain sen ikäiselle käsittämättömiä. Vois ehkä katsoa sarjaa uudestaan :)
  Yritin katsoa PLL:n vikaa kautta, mutta se oli jotenkin väkisin tehty.. Taisin katsoa pari jaksoa ja se jäi sitten siihen. Voisi ehkä yrittää vielä uudestaan...
  T. toinen, jolla ei ole elämää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo väkisin tekeminen on inhottavaa ja tuntuu, että sitä tehdään nykyään paljonkin, halutaan venyttää tarinaa mahdollisimman paljon - musta olisi kannattavampaa tehdä jotain kompakteja 4 tai 5 tuotantokauden kokonaisuuksia ellei kyse ole sitten jostain Game of Thrones tai Viikingit tyyppisestä kunnon eepoksesta.

   Mutta todellakin suosittelen katsomaan X-filesia uudemman kerran ja antamaan Westworldille mahdollisuuden! :) X-filesia en tosin oo löytänyt mistään suoratoistopalvelusta (paitsi jotain niitä leffoja) joten olen lainannut kirjastosta. Täytyy kyllä ylistää Lahen pääkirjaston valikoimaa, siellä on tosi paljon kaikkea!

   Poista
 2. Oon kyllä itsekin miettinyt pitäisikö antaa mahdollisuus Teen wolfille ja Grimmille :D voisin myös yllättyä positivisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noista kahdesta suosittelen Grimmiä, se on vähän aikuisempaan makuun tehty eikä sisällä sellaista säätöä, mitä noissa teinidraamoissa tuppaa olemaan - eipä sillä, joskus sellainenkin sopii omaan mielenkuvaan täydellisesti :D

   Poista