14.3.2019

Epävirallinen nimipäivä

Epävirallisen nimipäiväni kunniaksi ajattelin tänään perehtyä tarkemmin mun nimeeni, eli Mettaan. Väestönrekisterikeskuksen mukaan nimi Metta on yhteensä 48 ihmisellä, mikä on todella pieni määrä, kun ottaa huomioon että suosituimpien nimien kantajia on useampi kymmenen tuhatta.

Itse en ole koskaan tavannut ketään samannimistä, kuin itse olen, eikä itse asiassa ole kukaan tuttunikaan - tai ainakin lähes kaikki ovat jossakin kohtaa maininneet, että eipä ole tullut samaa nimeä ennen vastaan.
Itse olen tosi tyytyväinen nimeeni. En muista, mistä äitini sen on aikoinaan keksinyt tai löytänyt, mutta jonkinlainen tarina taustalla kyllä muistaakseni on. 

Meidän perhe on muuten just sellainen, mikä on aina juhlinut nimppareitakin. Tai juhlinut ja juhlinut, mutta kakkukahvit on aina olleet lähimmille sukulaisille ja vähän isommallekin porukalle, silloin kun oltiin siskon kanssa nuorempia. Nykyään ei niinkään, mutta toki perheen kesken muistamme toisiamme. Tänäänkin sain äitiltä nimipäivälahjan, sellaisen mitä en todellakaan osannut odottaa ♥
Itselleni nimpparit on olleet jokseenkin "tärkeä" juttu aina, koska mun nimeähän ei koskaan ole kalenterissa ollut, epävirallinen kun on ja siitä tulee kyselyjä aina silloin tällöin. 

IMG_3260_edited IMG_3211_edited IMG_3221_edited IMG_3210_edited IMG_3238_edited IMG_3225_edited

Mutta takaisin nimeen. Jos nimen googlaa, tulee sieltä aika ensimmäisenä meditaatioon liittyviä juttuja - se on ensimmäinen harjoitus jossakin buddhalaisessa meditaatiosarjassa. Metta on paalinkielinen sana, joka suomennetaan hyväntahtoisuudeksi, lempeydeksi jne. Pienellä googlettelulla selviää, että metta terminä aika mahtipontinen ja tarkoittaa niin paljon hyviä asioita - sellaisia asioita, jotka osittain osuu muhun enemmän kuin hyvin ja sitten sellaisia, joita en ehkä ole, mutta joihin koko ajan pyrin.

Sitten taas jos googlaa "Metta nimi" tulee Wikipediasta infoa, että nimi tulisi nimestä Matilda ja että Metta on vanha lappalainen nimi ja nimipäivä olisi heinäkuun 20.päivä. Mä itse asiassa tiedän, että vanhemmat sai valita mun nimipäivän juuri tuon heinäkuun päivän ja tämän päivän väliltä ja päätyivät tähän maaliskuuhun, koska olen syntynyt heinäkuun 23.päivä. Ja tämän meidän nimpparienviettoperinteen takia olisi ollut nuorempana tosi mälsää, jos synttärit ja nimpparit olisi ollut noin vierekkäin!

Joka tapauksessa olen aina ollut tyytyväinen nimeeni, vaikka se on lukemattomia kertoja aiheuttanut ongelmia - en varsinaisesti tiedä miksi, koska loppujen lopuksi se on tosi simppeli ja helppo lausua. Mutta varsinkin puhelimessa tuntuu olevan vaikeaa saada koppia, mä olen nimittäin ollut monesti Mette, Netta, Hetta ja kerran sain oikeasti postia nimellä Matti :D
Mä muistan myös koulussa oli aina tosi hämäävää oppitunneilla, kun niin moni sana ja termi pystyy alkaamaan meta-etuliitteellä. Aina säpsähdin että mitä ja kuka kysyy ja lopulta hoksasin, ettei liittynyt minuun mitenkään, hahah.

Mutta sellaisia juttuja liittyen mun nimeeni ja sen taustaan! Milloin teillä on nimipäivä ja löytyykö se kalenterista? :)

2 kommenttia:

 1. Ihana juttu! <3 Myöhäiset nimpparit!

  Mua kiinnostaisi tietää, onko siskollasi ns. normaali nimi? Miehelläni on yhtä erikoinen nimi kuin sinulla, saman nimisiä on Suomessa itse asiassa seitsemän vähemmän kuin Metta-nimisiä. Miehelläni on monta sisarusta ja kaikilla heillä on ns. normaali nimi ja tämä ärsyttää välillä miestäni, että miksi juuri hänelle tuli tämä omituinen nimi. Nimi on tosin aivan ihana, tykkään siitä hurjasti. Kuten myös sun nimi, Metta on kaunis!

  ps. Repesin ehkä vähän tolle Matti-kommentille... :D

  VastaaPoista
 2. Heh, kiitos ♥

  Joo mun siskolla on "normaali" nimi, aika yleinenkin vielä. Sun miehen nimi kuulostaa kiinnostavalle, tekis mieli alkaa googlettaa :'D Hahah.

  Vaikka sellaisia valtavirran nimiä on vaikka kuinka, niin omassa työssä on huomannut, että kyllä niitä erikoisempiakin mahtuu aika paljon mukaan. Kiva että ihmiset on keksiäitä, eikä kaikki ole Emilioita ja Villejä, vaikka toki heidän nimissäänkään ei ole mitään vikaa :)

  VastaaPoista