8.6.2015

Valloittava Dublin + matkavinkkejä Irlantiin

Rakastuin Dubliniin heti ensimmäisellä reissullani vuonna 2012 ja jo silloin päätin, että tänne on tultava uudestaan. Uudella reissulla kävinkin jo reilun vuoden päästä, kun siskoni oli siellä puolisen vuotta au pairina. Viime vuonna tuli käytyä Lontoossa, ja vaikka se kaikin puolin siisti kaupunki onkin, ei se omassa mielessäni ole läheskään Dublinin veroinen. Oli aika selvää, että kun mietin tämän vuoden lomakohdetta minulle ja poikaystävälleni, että Dubliniin se on mentävä! Se vaan on ehdottomasti suosikkikaupunkini kaikista kaupungeista joissa olen käynyt.

Mikä Dublinissa sitten viehättää? Englanninkielinen ympäristö (vaikka kaikki julkinen teksti onkin myös iiriksi, sillä se on toinen virallinen kieli), rento ja välitön ilmapiiri, sama valuutta (eli euro), lyhyt lentoetäisyys (suora lento kestää kahdesta puolesta tunnista kolmeen tuntiin), suurkaupunkimainen fiilis kuitenkaan ilman jäätävää ihmismassaa ja tungosta, kaupungin selkeys (eksymisen vaara melko olematon) ja lyhyet etäisyydet, hyvät shoppailumahdollisuudet...lista on jokseenkin loputon. Ainoa miinus tulee säästä, joka on melkeinpä vielä vaihtelevampi kuin täällä Suomessa. Paksu neule ja sateenvarjo ovat välttämätön lisä laukkuun, olipa matkustusajankohta melkeinpä mikä tahansa.

IMG_3673 IMG_3696 IMG_4004

Lennot


Nykyään suoria lentoja Dubliniin tarjoaa mm. Norwegian (jolla me matkustimme tällä kertaa), mutta aiempina kertoina olen joutunut vaihtamaan konetta Saksassa. Lentojen hinnat vaihtelevat hieman ajankohdasta riippuen, mutta itse puoli vuotta ennen lennot varatessani jäi kahden hengen menopaluulipuille hintaa noin 260 euroa. Tampereelta Dubliniin liikennöi Ryanair.
Dublinin lentokenttä on verrattaen pieni, varmaan suurinpiirtein Helsinki-Vantaan kokoinen. Kulkuyhteydet keskustaan ja keskustasta lentokentälle on hyvät, ainakin bussi numero 16 kulkee päivisin 15 minuutin välein ja hintaa on per henkilö reilu kolme euroa. Itse huomattiin tämä vasta pois lähtiessä, joten tuli vähän turhaan tuloiltana maksettua taksista kolmekymppiä.

IMG_4017 IMG_4123 IMG_3702

Majoitus


Dublinista löytyy majoitusvaihtoehtoja joka lähtöön. Itse onnekkaana yhdellä reissulla vältyin kokonaan majoituksen etsimiseltä, sillä sain asua vierailuni ajan siskoni hostperheen luona.
Joka tapauksessa hostelleista saa yöpaikan todella edulliseen hintaan halutessaan. Ensimmäisellä kerralla yövyin itse Genarator Hostel Dublinissa ja en voi muuta kuin suositella. Niin nuorekas ja menevä mesta, että varsinkin jos matkustaa yksin niin kannattaa ehdottomasti harkita tätä mestaa! Siellä tutustuin todella moneen muuhun matkaajaan.
Tällä reissulla meidän varaus tosiaan petti, ja jouduttiin hätäpäissämme ottamaan ensimmäinen vastaantuleva jokseenkin kohtuuhintainen vaihtoehto. Bed & Breakfasteja on keskustankin alueella lukuisia, joten suosittelen vilkaisemaan nekin läpi, varsinkin jos on matkassa pienellä budjetilla tai viettää Dublinissa vain pari yötä. Oma BB:mme sijaitsi Talbot Streetillä, eli siis ihan keskustasta, ja se olikin suurin syy miksi siihen päädyimme (sen lisäksi että oli pakko saada katto pään päälle), vaikka natiseva kerrossänky ja vetävä ikkuna eivät nyt varsinaisesti taanneet mitään eeppisen parisuhdeloman aineksia :D Me ollaan onneksi niin vähään tyytyviä, että tämä ei pilannut meidän lomaamme millään tavalla!
Kuten jo mainitsinkin, majoitusta ei tosiaan kannata varata Hostelworld.comin kautta, sillä jälkikäteen kuulin, että samanlaisia tapauksia on sattunut heidän kauttaan suhtellisen usein.

IMG_3863 IMG_3674 IMG_4139

Liikenne ja liikkuminen


Kuten Iso-Britanniassa, myös Irlannissa on vasemmanpuoleinen liikenne ja tästä syystä kannattaa varsinkin alkuun olla varovainen. Keskustassa suojateillä onneksi kuitenkin monesti lukee, kumpaan suuntaan tulee katsoa. Päin punaisia käveleminen on enemmän sääntö kuin poikkeus ja paikalliset ovat välillä vähän turhankin uhkarohkeita teitä ylittäessään, joten kannattaa mieluummin pelata varman päälle ja tsekata tilanne ensin itse kuin mennä sokeasti muiden perässä.
Keskustassa kulkee bussit ja LUAS-raitiovaunut, mutta etäisyydet ovat loppujen lopuksi niin lyhyitä, että jos jalkavaivoja ei ole, suosittelen kävelemään. Kaupungin jakava Liffey-joki ja keskellä O'Connells Streetiä töröttävä Spire ovat niin hyviä maamerkkejä, että niiden takia on vaikea eksyä.
Noin muutoin liikkuminen Dublinissa omien kokemusteni mukaan on turvallista, sillä kaupunki on hyvin turistiystävällinen ja käsittääkseni ryöstöjä sattuu aika vähän. Tavaroistaan kannattaa silti pitää huolta!
Muualle Irlantiin pääsee kätevästi junalla tai bussilla ja todella moniin kohteisiin ja kaupunkeihin tehdään valmiita bussimatkoja, joita kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää (harmittaa niin paljon kun meiltä jäi länsirannikon kohteet välistä!). Junalla matkustaminen ei ole kovin kallista ja esimerkiksi Belfastiin pääsee parissa tunnissa.

IMG_3874 IMG_3676 IMG_3740 IMG_4044

Nähtävyyksiä ja tekemistä Dublinissa

En ole ehkä täysin oikea ihminen kertomaan tähän kohtaan mitään hyviä vinkkejä, kun en harrasta mitään kierroksia tai museoita. Tykkään tutkia kaupunkia omaan tahtiin ja mielestäni se on Dublinissa hyvä keino. Kuitenkin järjestettyjä kävelykierroksia tehdään päivittäin ja Hop on - hop off -busseja liikennöi jatkuvasti. 
Keskustassa kannattaa tsekata Spire (jota tosin on vaikea olla huomaamatta), Temple Barin alue, Trinity College (itse en ole koskaan käynyt sisätiloissa, mutta sisäpiha itsessään on jo piipahtamisen arvoinen) ja Grafton Streetin päässä oleva Stephen's Green Park, joka on varsinkin aurinkoisena päivänä ihastuttava pakopaikka kaupungin sykkeestä (joskin hyvällä säällä puisto on melko täynnä paikallisia esim. piknikillä). Hieman kauenpana Dublinin keskustasta sijaitsee Phoenix Park josta jo kirjoittelinkin tämän Dublin zoo postauksen yhteydessä, joka eläintarhoineen päivineen on sekin tsekkaamisen arvoinen paikka.
Suosituin kohde Dublinissa on Guinnes Storehouse, jossa pääsee katsomaan suositun oluen valmistusta ja kuulemaan oluen syntytarinaa ja historiaa. Itse en ole paikassa käynyt, koska en oluesta pidä, mutta kuulemaan mukaan on käymisen arvoinen kokemus, jos yhtään oluen ystävä on!
IMG_3678 IMG_4005 IMG_4028

Nähtävyydet muualla Irlannissa


Ja näitähän riittää! Kolme reissua heittäneenä minulla on vielä suurin osa kokonaan näkemättä. Irlannissa on nimittäin niin paljon muutakin kuin vain pääkaupunki Dublin. Itse tahtoisin käydä vielä jonakin päivänä läpi kuuluisat Turmion kalliot (Cliffs of Moher), Connemaran alueen, Ring of Kerryn maisemareitin ja vaikka mitä muuta. 
Me tosiaan käytiin läpi kolme kaupunkia/kylää itärannikolla ja ne sopii mainiosti hieman tiukempaankin aikatauluun ja budjettiin, menopaluulipun saa kuudella eurolla.  Kaikkialle muuallekin Irlantiin pääsee suhteellisen nopeasti, koska etäisyydet on pieniä, mutta esimerkiksi meillä jäi nuo kuuluisat kalliot näkemättä paitsi hieman liian suolaisen hinnan takia (40 euroa per henkilö, käytiin kaikessa kolmessa muussa kaupungissa yhteensä 36 eurolla) myös sen takia, että aina kannattaa ottaa varaus, että jotain voi sattua, kuten ruuhka, onnettomuus tai muuta vastaavaa. Viimeisenä päivänä oltaisiin ehditty teoriassa käydä kohteessa (oli myös minun palkkapäivä joten rahaakin olisi ollut) mutta juuri tuosta toisesta syystä jätettiin välistä. No, ensi kerralla sitten!

IMG_4128 IMG_4135 IMG_4151

Shoppailu


Omiin tarpeisiin Dublin on ihan täydellinen shoppailukaupunki. Valtaosa liikkeistä löytyy kaupungin keskustasta Henry's Streetiltä. Valikoima on aika mittava: Bull&Bear, Mango, H&M, Forever21, New Look, Topshop, Stradavarius, Bershka, Mark&Spencer ja tietenkin brittäläisen Primarkin irlantilainen vastine Penneys. Ja monia muita! Suurin osa ketjuvaateliikkeistä sijaitsee juurikin Henry's Streetillä, mutta oikeastaan koko keskustas alueelta voi bongailla liikkeitä siellä täällä. Varsinkin joen toisella puolella Grafton Streetillä ja sen sivukujilla on toinen mainio shoppailualue ja sieltä löytää myös enemmän merkkivaatekauppoja. 
Omia suosikkejani ovat ehdottomasti Penneys ja Forever21, jotka tosin ovat paikallisten keskuudessa ihan täyttä tusinakamaa, mutta koska liikkeitä meitä ei täällä Suomessa ole, on niissä kiva shoppailla. Penneys on hyvin samankaltainen kuin esimerkisi H&M, kaikkea löytyy vaatteista meikkeihin ja kenkiin sekä kotitekstiileistä ja krääsästä miesten- ja lastenvaatteisiin. Kosmetiikkaa kannattaa shoppailla Bootsilta.
Sisustusliikkeitä ei tullut juuri katseltua tai etsittyä, mutta esimerksi Dunnes Storesin kotiosastolta olisin voinut kotiuttaa suurinpiirtein puolet - niin söpöjä juttuja! Mutta kaiken särkyvän ostaminen on vähän riskialtista, etenkin kun mulla pehmeä kankainen matkalaukku eikä sellainen kova, joten kaikki sellainen sai valitettavasti jäädä.
Joka kadunkulmassa pauhaa irlantilainen musiikki, joka on peräisin Carroll'sin lahjatavarakaupoista, jotka ovat täynnä kaikkea irlantilaisaiheista krääsää. Mutta täältä on mielikuvituksettoman tai muuten vaan laiskan helppo ostaa tuliaisia.

IMG_4232IMG_4131

Ruokailu


Keskusta on täynnä ketjuruokapaikkoja mäkkäristä Burger Kingiin ja Starbucksin löytää ihan joka paikasta minne meneekin, joten nälkää ei tosiaan tarvitse nähdä - aina on joku tuttu mesta vieressä, jossa voi syödä kohtuuhintaan tai käydä hakemassa kahvin mukaan. Me ei kuitenkaan lähdetty tälle linjalle vaan päätettiin etsiä ruokapaikkoja ihan muualta. Eikä mistään Tripadvisorista, vaan ihan bongaamalla ruokapaikkoja keskustassa kävellessä. Ja niitähän riittää! Lähes jokaisesta pubista ja baarista saa jonkinlaista safkaa - ja vieläpä hyvännäköistä sellaista, vaikka me ei missään sellaisessa syötykään, vaan käytiin ihan ruokaravintoloissa syömässä.

Ihan ehdottomiksi lemppareiksi nousi Flanagan's ihan ydinkeskustassa O'Connell's Streetillä. Lista oli sopivan pieni, mutta valinnanvaraa löytyi. Itse söin siellä aivan taivaallisen hyviä siipiä ranskalaisilla (se aioli oli suorastaan jumalaista!) ja poikaystävä söi burgeria, mutta lista kattoi myös pitsoja, grillipihvejä ja ribsejä sekä perinteistä irlantilaista ruokaa ja joka päivällä oli omat erikoisuutensa (syötiin täällä kahdesti) hintakaan ei päätä huimannut, vatsan sai täyteen helposti alle kahdellakympillä. Ravintola on selvästi myös paikallisten suosima ja lauantai-iltapäivänä tupaten täynnä, mutta onnistuttiin silti saamaan pöytä ja ruokia jouduttiin odottamaan noin puoli tuntia. Toisella kerralla oli hiljaisempaa ja ruoka tuli tosi nopsaan.
Toinen lemppari: Gourmet Burger Kitchen. Näitä löytyy joen toiselta puolelta Grafton Streetin ja Temple Barin alueelta parikin. Hieman kalliimpi kuin tuo edellinen, mutta oli kyllä niin maittavaa että! 

Sentään pelkkiä burgereita ei syöty, vaan yhtenä päivänä käytiin esimerkisi Abbey Streetin varrella sijaitsevassa ruokahallissa, jossa oli varmasti ainakin 10 eri kansallisuuden keittiöitä, joissa useimmissa oli buffet-meininki ja kympillä sai syödä niin paljon kuin halusi. Itse söin aasialaisesta fuusiokeittiöstä ja ruoka oli ihan ok, mutta olen syönyt paljon parempaakin (heh, osaan tehdä itse parempaa, intialaisessa ravintolassa kun töissä olen ollut). Poikaystävä sen sijaan söi muistaakseni italialaisen keittiön buffasta ja kehui sitä kovasti. Tänne siis kannattaa ehdottomasti suunnata, jos haluaa syödä mahdollisimman edullisesti mahdollisimman paljon! Kannattaa huomioida, että kyseisessä paikassa ainakin osaan keittiöistä pystyy maksamaan vain käteisellä.

Neljäs suositus on joen toisella puolella Suffolk Streetillä sijaitseva Tolteca, josta saa meksikolaistyyppistä ruokaa edullisesti. Paikka on pikaruokalamainen ja hyvin vaatimattoman näköinen, mutta ruoka tosiaan edullista ja hyvää.
Sitten täytyy vielä ehdottomasti suositella Gino's jäätelöbaareja, joita löytyy ympäri kaupunkia. Voi vitsit miten hyvää jäätelöä! Menetelmä on jokseenkin sama kuin Suomen vastaavissa Ciao!Cafeissa. Itsetehtyä artesaanijäätelöä ja valloittavia makuja, nam.
Aamupalalla käytiin pariin otteeseen myöskin O'Connell's Streetillä sijaitsevassa Cafe Kylemoressa, jossa on monien muiden ravintoloiden/pubien tapaan aamiainen joka päivä. Aamupalat alkaen vitosesta ylöspäin ja alle kympillä sai kyllä tosi tuhdin ja pitkään nälkää pitävän aamiaisen! Kovin suosittu myös paikallisten keskuudessa ja viikonloppuna oli miltei mahdotonta saada pöytää, mutta saatiinpa kuitenkin!

IMG_3994 IMG_4023 IMG_4230

Muuta


Irlannissa on brittiläinen pistorasiamalli, eli täytyy olla adapteri. Niitä saa ostettua paikanpäältäkin, mutta me ostettiin etukäteen (Clas Ohlsonilta, maksoi noin 7 euroa muistaakseni) ja otettiin jatkojohto mukaan ja homma toimi kuin junan vessa!
Ja tosiaan kannattaa pitää käteistä mukana, sillä ainakin itselle tuli fiilis että monessa paikassa maksaminen olisi sujunut jouhevammin, jos vaan olisi ollut käteistä. Osassa paikoista esim. Visa Electron ei käynyt ollenkaan (käytin sitä koska pankkikortilla maksaessa katevaraukset ei näy heti ja halusin pysyä rahankäytöstä mahdollisimman kartalla) ja ravintoloissa piti mennä tiskille maksamaan kortin kanssa. Huomionarvoinen seikka on myös se, että busseissa pystyy maksamaan vain kolikoilla!
Pientä päänvaivaa omassa reissussa toi myös esimerksi suihkussa käyminen, siis miksi pitää olla kylmä ja kuuma hana erikseen! :D Suihkussa käyminen oli yhtä rämpläämistä jääkylmästä tulikuumaan ja toisinpäin. Meidän majoituspaikassa myös esimerkiksi vessat olivat aika vanhaa mallia ja matkasta käteen jäi kirjaimellisesti vessanpöntön vetokahva (siis se joka huuhtelee jätökset pois), kun käytin vähän turhan paljon voimaa... hupsis.

Siinäpä taisi tulla aika lailla kaikki. Tai asiaa oli niin paljon, että jäi varmaan jotain mainitsematta. Mutta kysykää ihmeessä jos haluatte jotakin erityisesti Dubliniin liittyen kysyä, osaan melko varmasti vastata edes jotain :) Toivottavasti jaksoitte käydä postauksen läpi, tuli meinaan sen verran pitkä!
Irlantia ja Dublinia olisi vielä parin postauksen verran jäljellä: kuvia ja tunnelmia Dún Laoghairesta sekä ostospostausta reissun shoppailuista.

IMG_3999 IMG_3861

4 kommenttia:

 1. Tosi kiva ja monipuolinen postaus :-) Tätä lukiessa tuli semmonen fiilis että vitsit kun pääsis itekkin Irlantiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtavaa jos tykkäsit! Mietin ensin olisinko tehnyt eri postauksen melkein jokaiselle aihealueelle, mutta totesin että siinä vaiheessa Dublin tulee jokaiselta korvista ulos :P Suosittelen kyllä matkaamaan Irlantiin jos semmoinen mahdollisuus joskus tulee, etenkin jos ei ole mikään rantaleijona!

   Poista
  2. Haha no siinäkin mielessä Irlanti ois kyllä loistava valinta mulle! :D

   Poista