25.1.2017

RAW

IMG_2963.CR2 IMG_2962.CR2 IMG_2990.CR2 IMG_2977.CR2 IMG_2991.CR2 IMG_2996.CR2 IMG_3001.CR2
Olen tähän asti aina kuvannut kaikki kuvani suoraan perus jpeg-tiedostomuodolla. Pääosin siksi, että se on helppo ja nopea konsti ja olen siten saanut ihan hyvälaatuisia kuvia omiin käyttötarpeisiini. Eilen vapaapäivänä rupesin kuitenkin ajattelemaan, että enhän voi kehittyä valokuvauksessa paljonkaan, jos teen kaiken aina samalla tavalla. Siispä repäisin, ja muutin kameran asetuksista kuvien tiedostomuodon raw:ksi. 
Kuvia koneelle siirtäessä tajusin, että eihän mulla ole minkäänlaista ohjelmaa, jolla saisin kuvat auki ja käsiteltyä niitä. Latasin koneelleni Picasan, koska ajattelin sen olevan näppärin vaihtoehto näin alkuun. En tiedä, kuinka paljon tulen jatkossa kuvaamaan raw-kuvia, mutta en nyt ainakaan heti niin paljon, että lataisin itselleni maksullisen Lightroomin. 
Kaikki ylläolevat kuvat on siis kuvattu raw-muodossa ja no, kuten näkyy, harjoittelua tarvitaan vielä reilusti :D (Toki joku neutraalimpi kuvauspaikka ja aika ois voinu sopia paremmin, tuo tommonen auringonlaskua hipova talvimaisema ei välttämättä oo kaikista iisein?) Etenkin siinä muokkauspuolessa, sillä en tavallaan edes osannut hakea niitä ominaisuuksia ja mahdollisuuksia, joita tuossa tiedostomuodossa on, koska olen tottunut muokkaamaan vaan niitä jpeg-muotoisia kuvia, joissa mahdollisuudet on huomattavasti rajatummat. Mutta hei, kyllä mie opin! Jos siellä on joku, kenellä olisi heittää hyviä niksejä raw-kuvaukseen ja etenkin siihen muokkaukseen, niin saa kernaasti kertoa! 

6 kommenttia:

 1. Mun mielestä tosi upeita kuvia!

  millatt.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäät! :) Toi Lahen satama on kyl hieno paikka kesät talvet, sieltä saa lähes poikkeuksetta hyviä kuvia :) nää nyt ei tosin omaan silmään oo parhaimmasta päästä mutta se on monien eri tekijöiden summa eikä varsinaisesti liity raw-aiheeseen millään lailla :P

   Poista
 2. Tosi kauniita ja tunnelmallisia kuvia! :)
  http://mahdollisestiehka.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 3. Kun hankin ekan järkkärini, aloin miltei heti tutustumaan RAW-maailmaan. Tätä nykyä muokkaan kuvat Photoshopilla, koska en oikein saanut Picasasta mitään irti. Picasa on kuitenkin ihan kelpo, jos ei rahaa halua hommaan laittaa. Omat kuvat tallentuu muistikortille tosin myös JPG-muodossa ja näin ollen saan kuvista tuplakappaleet. Muokatun RAWin tallennan jpg- tai png-muotoon. Alkuperäisiä JPG-kuvia en muokkaa, ne vaan jää talteen muokatun rinnalle.

  Ylin kuva on aivan mahtava! Ei muissakaan valittamista ole :) Itellä hermot ei enää riitä lumimaisemien kuvaamiseen, koska en saa kuvista "oikean" värisiä. Liekö vika kuvaajassa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lumisessa maisemassa kuvaaminen on joo tosi haasteellista, varsinkin jos kuvia ottaa monta ja yrittää muokata niitä sitten - ihan mahotonta saada samansävyisiä! Mutta ehkä tässäkin harjoitus tekee mestarin... :)

   Muakaa toi Picasa ei parin käyttökerran jälkeen oikein sykähdytä, eihän sillä voi käytännössä tehdä mitään..? :D En tosin tiedä, millaisia ominaisuuksia muissa kuvanmuokkaussovelluksissa on, itse olen käyttänyt Gimpiä vuodesta nakki, mutta sillä ei voi suoraan noita raw-kuvia muokata, vaan ne täytyy muuntaa ensin jpeg-muotoon ja sitten oon nimenomaan tottunut muokkaamaan sillä niitä jpeg-muotoisia kuvia ja uusien muokkausasetusten hakeminen erilaisiin "keskeneräisiin" kuviin on ihan erilaista. No, vikaa on ehkä kuvaajassa sekä muokkaajassa ja kameran asetuksien tuntemattomuudesta (kuvaan kuitenkin monesti auto-asetuksilla ja niin ollen käsisäätöjen harjoittelu on jäänyt aika vähäiseksi) ja voihan olla, että mun kameralla otetut raw-kuvat ei kuitenkaan ole ihan verrattavissa järkkärillä otettuihin, kun järkkärihän tuo ei ole, vaan suh peruspokkari. No, oli "vika" missä oli, aion kuitenkin jatkaa harjoittelua satunnaisesti ja kenties hommata Photoshopin tai Lightroomin, jos niistä saisi lisäpotkua harjoitteluun!
   Tiedän, ettei mun ottamat kuvat huonoja ole tähänkään mennessä olleet, mutta jotenkin sitä ajattelee, et pitäisi pystyä parempaan, oppia uusia tekniikoita ja kehittyä, kun kyse on kuitenkin jonkin asteen harrastuksesta. Saapi nähdä!

   Poista