12.8.2018

36 päivää Kanadan -matkaan

2018-08-12_09-55-26

Reilu kuukausi uuteen ulkomaanmatkaan, jihuu! Ajattelin kirjoittaa tästä kohteesta jo etukäteen, koska tässä on lentojen varaamisen jälkeen tullut eteen yhtä sun toista, mitä en todellakaan ole maasta tiennyt. Reissusta tulee muita reissuja jännittävämpi, koska se on ensimmäinen pidempi lento, minkä teen, kokonaan toinen manner, huomattavampi aikaero ja tarkoitus on myös vuokrata auto osan matkan ajaksi. Huh!

1. Kanada on iso. Ostin lennot randomisti Torontoon asiaa sen kummemmin miettimättä - noh, koska oli mahdollisuus. Enkä todellakaan kadu kohdevalintaa tai mitään sellaista, mutta ei todellakaan käynyt pienessä mielessäkään, kuinka paljon lentokohde "rajoittaa" matkan sisältöä kohdemaassa. Jo yksistään Ontarion provinssi, jossa Toronto sijaitsee, on pinta-alaltaan isompi kuin Suomi. Paljonkin. Eli pois piti heti alkuvaiheessa sulkea mieletön määrä mielenkiintoisia kohteita, koska kymmenessä päivässä ei ehdi ihmeisiin. Etäisyydet korostui siinäkin kohtaa, kun rupesin suunnittelemaan meidän matkaa tarkemmin, piti yrittää löytää meitä molempia mahdollisimman paljon miellyttävä suunnitelma ja reitti, jossa ehtii kuitenkin nähdä ja kokea mahdollisimman paljon.

2. Kanadasta löytyy verrattain vähän tietoa, tai sellaisia matkavinkkejä, joita löytää vaikkapa mistä tahansa Euroopan maasta hyvinkin vähällä vaivalla. Isoimmista ja kuuluisimmista jutuista joo (kuten vaikka Torontosta, Niagaran putouksista tai Kalliovuorista), mutta tiedon löytyminen on vaatinut valtavan määrän googlettelua ja matkaoppaiden lukemista. Ja ehkä sen takia tuntuu jotenkin erityisen coolilta lähteä tälle reissulle - kukaan tuttuni ei ole maassa ikinä käynyt eikä tämä ole sellainen "trendikohde", kuten vaikkapa nuo alkukesän kohteeni Amsterdam ja Pariisi.

3. Kanadaan tarvii matkustusluvan. No daa, totta kai tämä olisi tarvinut tietää, mutta enpä tiennyt. Tosin ei sillä että se olisi muodostunut ongelmaksi millään tavalla - asia on jo hoidettu. Täytettiin netissä lomakkeet, johon piti kertoa suunnilleen ihan kaikki ja sitten hakemus maksettiin ja lähetettiin eteenpäin. Hinta oli melko vaatimaton alle 5 euroa per hakemus ja matkustuslupa (joka on nyt liitettynä passiin) kolahti sähköpostiin noin tunti lähettämisen jälkeen. Lupa on voimassa 5 vuotta tai siihen saakka, kunnes passi vanhenee (eli mulla tuon viisi vuotta, koska uusi passi, mutta poikaystävällä lupa umpeutuu heti ensi keväänä passin vanhetessa.)


Sitten siihen matkasuunnitelmaan. Tarkoitus on siis vuokrata auto. Tätä ei olla vielä tehty, mutta tarkoitus hoitaa tässä hyvissä ajoin ennen lähtöä, kunhan saadaan paketti hiottua lopulliseen muotoonsa. Mutta tässä nyt Google Mapsista kuvakaapatut havainnollistavat kuvat siitä, mitä olisi tarkoitus tehdä: 

kanadatour kanadatour2

Tuollainen reilu 1300 kilometrin lenkki olisi tarkoitus heittää. Olemme Torontossa ensimmäiset kolme yötä ja tämä majoitus on jo hoidettu. Noiden kolmen päivän aikana olisi tarkoitus tehdä päiväretki myös Niagaran putouksille, mutta sen teemme todennäköisesti bussilla ja jonkun retkiä järjestävän firman kautta. Sinne ei olla paikkoja vielä varattu, mutta sekin on tarkoitus hoitaa reilusti ennen reissun alkua.
Sitten olisi tarkoitus vuokrata se auto ja ajella sillä tuonne Algonquin -puistoon, jonka läpi menee sopivasti tie. Ensin tarkoitus oli jäädä puistoon majoittumaan, mutta tuohon aikaan majoitukset on kalliita sesongin takia ja nyt ne on varmasti kaikki varattuja. Ennakkovarasin sen sijaan kahden yön majoituksen Madawaskasta Barry's Baysta, joten meillä on viikonloppu aikaa ajella puiston läheisyydessä ja löytää hyviä patikointi- tai melontareittejä. (Sisällytetään iso ehkä tuohon melomisen perään...)
Viikonlopun loppupuolella on tarkoitus lähteä ajamaan Montrealiin ja vielä ei olla päätetty, pysähdymmekö Ottawassa vai ei, mutta mikäli pysähdytään, yöpyä siellä ei kuitenkaan ole tarkoitus. Joten seuraavat pari yötä yövymme Montrealissa tai sen läheisyydessä (tuosta voisi ajaa myös Quebeciin mutta epäilen että ajokilometrejä tulee muutenkin jo ihan tarpeeksi, eli se jää todennäköisesti väliin). Päivä ennen kotiin lähtöä sitten takaisin Torontoon ja viimeinen yö siellä.

Mutta kuten sanottua, mitään muuta ei ole lyöty vielä täysin lukkoon kuin tuo kolme ensimmäistä yötä. Vielä pitäisi hoitaa mm. matkavakuutus, se autonvuokraus ja katsoa valmiiksi ajoreitit noin suurinpiirtein, vaikka varmasti otammekin navigaattorin autoon. Meistä kummastakaan ei onneksi tule nuoren kuskin lisää, mutta koska halutaan molemmat ajaa matkan aikana, koituu lisäkustannuksia lisäkuskista. 

2018-08-12_09-56-51

Sitten tietenkin pientä päänvaivaa (joskaan ei ihan vielä) tulee tuottamaan matkatavarat. Tämä on ensimmäinen matka, kun molemmilla saa olla omat ruumaan menevät laukut, ja ne kuuluvat lentojen hintaan. 10 päivän aktiiviselle reissulle kamaa tarvii todennäköisesti ihan kiitettävästi, eikä siinä mitään, mutta lähinnä se muoto, missä pakkaan ne, kaihertaa. En haluaisi kahta isoa matkalaukkua, koska ne vievät hurjasti tilaa, ja sitten pitäisi varmuudella olla automalli, mihin ne saa takakonttiin jne. No, katsotaan, onhan tässä 36 päivää aikaa :D

Mutta nyt! Nyt siellä on kuulolla joku, kuka on koskaan Kanadassa käynyt, varsinkin jossain lähellä jotain noista meidän matkareitin kohteista, niin tuu kertomaan sun kokemuksia! Näitä on ollut niiiiin vaikea löytää ja nekin harvat ovat koskeneet lähinnä Kalliovuorten kansallispuistoissa seikkailua - me kun ei sinne valitettavasti tällä reissulla päästä. Mutta toisaalta, jos odotukset kohtaa edes hieman tämän suuren maan kanssa, ei tämä reissu varmastikaan jää viimeiseksi... We will see!

4 kommenttia:

 1. Varautukaa ruuhkiin Torontosta poistuessa/sinne ajaessa (välttäkää työmatka-aikoja)ja Torontossa käykää Blue Jaysien/Raptorsin/Leafsien pelissä jos pelaavat kotona reissun aikana. Kanadan puistot ja melontaretket ovat parhautta, ja Ottawassa kannattaa ehdottomasti pysähtyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos tästä! :)
   tarkoitus on juu ajoittaa lähtö ja saapuminen niin, että liikennettä ois mahdollisen vähän - mitä nyt noin niikun suurkaupungilta voi odottaa :D

   Poista
 2. Oi kuulostaapa tosi kivalta nuo suunnitelmat! :) Voisin lähtee mukaan, hah! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että ne myös toteutuvat ongelmitta! :) Ja kiva että reissu kuulostaa jo tässä vaiheessa siltä, että tekisi mieli lähteä mukaan! :D

   Poista