8.7.2019

Kesän leffapäiväkirja, osa 1

Kyllä, tämä viikko aloitetaan perinteisen leffapäiväkirjan merkeissä! Jollaista ei tosin ihan hetkeen ole täällä näkynytkään. Joka tapauksessa olen nyt kesällä kunnostautunut näiden leffojen katsomisen kanssa ja tässä olisi ensimmäinen osa, näitä on kuitenkin sen verran etten viitsinyt laittaa kaikkia samaan ja toiseen osaan ehdin tässä varmaan katsoa vielä muutaman lisää. Murder Mystery (IMDb 6,0)
Mulla oli jokseenkin korkea odotukset tästä Netflixiin viime kuussa pamahtaneesta leffasta, koska aiempi Aniston - Sandler -leffa, Just Go With It, on yksi suosikkejani, mitä komedioihin siis tulee. Tässä leffassa amerikkalaispariskunta päättää vihdoin ja viimein lähteä häämatkalle vuosien naimisissa olon jälkeen ja tapaavat sattumalta rikkaan perijän, kuka kutsuu pariskunnan sukunsa jahdille ärsyttääkseen perhettään. Kaikki menee hyvin siihen saakka, kunnes miljardööri löytyy kuolleena - ja joku laivalla olijoista on tappaja. Syytökset kohdistuvat täysin randomisti mukaan tulleeseen pariskuntaan ja noh, sitten mentiin.
Ihan viihdyttävähän tämä elokuva oli, ei siinä mitään. Vitsejä ja huumoria oli yritetty saada mukaan reilusti, mutta vain ihan muutama kohta sai meikäläisen hymähtämään. Mitään uutta ja ihmeellistä tässä ei ole, Sandler on suurinpiirtein yhtä raskas kuin kaikissa muissakin elokuvissaan ja Anistonin roolit tuntuu olevan aina samanlaisia, eikä siinä mitään. Murhamysteeri suljetussa tilassa on sinänsä hyvä paketti (joskin monesti, monesti nähty juttu), koska syyllinen paljastuu yleensä vasta aivan lopussa ja saattaa tulla jopa niin sanotusti yllätyksenä. Mitään eeppisiä juonenkäänteitä ei tässä tarjoilla, mutta sentään jotain arvoitusta oli saatu loppuun saakka. Suosittelisinko? En varsinaisesti, mutta omassa lajissaan ihan keskitasoa ja siten ei huonoin mahdollinen tunti ja 37 minuuttia.

Lady Bird (IMDb 7,4)
Jos minulta kysyttäisiin, että mikä on tämän leffan idea ja tarkoitus, en osaisi suoralta kädeltä vastata. Syy, miksi päädyin katsomaan tämän 2000 -luvun alkuun sijoittuvan draaman, oli traileri, jonka näin joskus kauan aikaa sitten. Pidin sitä jotenkin kutsuvana, näemmä.
Joka tapauksessa: elokuva kertoo pian täysi-ikäisestä sacramentolaisesta Lady Birdistä. Se on vähän omalaatuinen katsaus tuon ajan menoon. Äiti-tytär suhde on tässä hyvinkin vahvassa asemassa.
Rehellisesti sanottuna meinasin lopettaa elokuvan katselun pariinkin otteeseen, mutta koska olen aiemminkin maininnut, että se on luonteen heikkoutta (hahah), niin katsoin loppuun. Se, miksi olisin keskeyttänyt, tuli fiiliksestä, etten saanut kunnolla koppia siitä, mitä tässä haettiin ja miten minun itse olisi pitänyt suhtautua. Toisaalta ihan leffan alussa koin sellaisen tietynlaisen tunteen, että tämän täytyy olla jotenkin olennaista ja loppujen lopuksi siihen viitattiinkin leffan loppupuolella - eli kai minä sittenkin tajusin jotain.
Tunnelmaltaan tämä oli tosi arkinen, jopa vähän rähjäinen ja siinä mielessä kivaa vaihtelua. Pääosassa nähdään Saoirse Ronan, kuka on mielestäni ollut aina varsin lupaava nuori näyttelijätär.

A Star Is Born (IMDb 7,7)
Joka paikasta on koko kevään aikana kuulunut Shallowta ihan kyllästymiseen saakka, mutta en antanut sen häiritä. Mulla oli itse asiassa ajatuksena käydä katsomassa tämä ihan teatterissa asti, mutta sitten kuulin ihmisten itkutarinoita ja totesin, ettei tule kesää meikäläisen kohdalla. Oli oikea ratkaisu jättää tämä kotikatseluun.
Tämä leffa on biisinsä lisäksi ollut niin paljon pinnalla, että tarina ei liene täysin tuntematon juuri kenellekään, mutta kerrataan vielä: muusikko tapaa lupaavan laulajanalun ja päättää edistää tämän uraa. Samalla hän rakastuu naiseen, mutta muusikon taistelu alkoholismia vastaan ottaa osansa.
Juoni on simppeli, ei edes persoonallinen, mutta tässä leffassa on ehdottomasti kantava voima on sen päätähdet Bradley Cooper ja Lady Gaga, jotka onnistuvat molemmat rooleissaan ällisyttävän hyvin, Cooper mielestäni vielä paremmin kuin Gaga.
En oikeastaan keksi tästä mitään huonoa sanottavaa. En myöskään ylistä sen enempää, mutta suosittelen joka tapauksessa vilkaisemaan, jos joku tähän on skeptisesti suhtautunut.

Green Book (IMDb 8,2)
Tämä elokuva voitti talvella kolme Oscaria ja jo tästä syystä se on katsomislistalle laittamisen arvoinen. Elokuva perustuu tositapahtumiin ja sijoittuu 60 -luvulle, jolloin rotuerottelu oli vielä arkipäivää Yhdysvalloissa. Elokuvassa italiastaustainen Tony Lip pestautuu afroamerikkalaisen pianistin autokuskiksi rahan tarpeessaan ja saa käteensä green bookin, eli vihkon, johon listattu kaikki tummaihoisille sallitut tieosuudet ja majoittumispaikat. Leffassa seurataan kaksikon matkaa Amerikan etelävaltioissa, joissa he kohtaavat monenlaisia rotuerottelusta johtuviin ongelmiin.
Vaikka rasismi ja rotuerottelu ovat keskustelua ja tunteita pintaan nostattavia aiheita, ja niiden pohjalta on tehty lukuisia leffoja, on tämä siinä mielessä erilainen moniin muihin verrattuna, että tämä on puhtaasti hyvän mielen elokuva. Kyllä tästäkin saa tunteet kuumenemaan ja voi provosoitua, mutta sellaiseksi tätä ei suinkaan ole tarkoitettu. Tässä on enemmän pääosassa tuon erikoisen parivaljakon suhde ja vaikka ennakkoluulot ovat kantava tekijä tässä elokuvassa, on sen pääpointti kuitenkin ennakkoluulottomuudessa.
Näyttelijätyö on mitä mainiointa, varsinkin Viggo Mortensenin roolityö lämmitti sydäntäni, samoin kuten hänen hahmonsakin. Miksei maailmassa voisi olla enemmän tuollaisia leppoisia kavereita? Sinällään mikään spesiaali leffakokemus ei ole kyseessä, mutta tämä menee sataprosenttisesti siihen kategoriaan, että haluaa katsoa hyvän draamaelokuvan ja sellaisen tässä kyllä ehdottomasti saa.

The Debt (IMDb 6,9)
Elokuva liikkuu kahdessa ajassa, 60 -luvun puolivälissä ja enemmän nykypäivässä. Se kertoo kolmesta Mossadin agintista, joiden missio on saada kiinni hurjasta maineestaan tunnettu natsisotarikollinen. Tehtävä kuitenkin mutkistuu kolmikon omien tunteiden tullessa pintaan ja tehtävän yllättävien käänteiden takia. Nykyajassa elävä kolmikko huomaa, ettei ajojahti ole vielä ohi ja menneisyys kirii kiinni.
Mä jotenkin innostuin tästä ja halusin katsoa tämän, koska trilleri ja natsijuttuja ja agentteja - kyllähän te tiedätte. Odotin kiehtovaa ja jännittävää elokuvaa. No, ihan odotuksien tasolle ei kuitenkaan päästy, vaikka omalla tavallaan ihan kiehtova olikin, mukaansatempaava ei niinkään. Paljon tärkeämmässä ja isommassa osassa oli kolmen agentin keskinäiset suhteet ja tunteet, ja heidän suhtautumisensa koko operaatioon, kuin itse natsihirviön kiinni ottaminen. Ei tämä nyt suoranaisesti huono ollut, mutta paremminkin voi valita.

Happy Death Day (IMDb 6,5)
Myönnän, etten ole nähnyt elokuvaa Päiväni murmelina (Groundhog Day), mutta tiedän idean, kuten varmaan moni muukin. Eli jäädään kiinni aikalooppiin ja eletään sama päivä uudestaan ja uudestaan ja uudestaan...
Tässä kyseisessä leffassa loppiin jää jumiin nuori college-opiskelija ja jokainen päivä päättyy hänen kuolemaansa ja sitten sama päivä alkaa jälleen alusta... Muutaman hermoromahduksen jälkeen neitokainen päättää selvittää murhaajansa identiteetin päästääkseen loopista eroon - ja oppii siinä samalla yhtä sun toista myös itsestään.
Vaikka en tosiaan ole nähnyt tuota "alkuperäistä" tämän tyyppistä elokuvaa, niin olen kyllä nähnyt useamman vastaavaan tai sarjoissa on käytetty ideaa aika paljon. Tämä versio on sellainen teinikauhu, joka kaikesta huolimatta toimii kuitenkin yllättävän hyvin - vaikka minä kyllä osittain loppuratkaisun arvasinkin. Mielestäni oli kuitenkin hyvä laittaa päärooliin todella ärsyttävä ja itsekeskeinen tyyppi, joka joutuu sitten kaikkien uudelleen elettyjen päivien jälkeen katsomaan itseään enemmän peiliin. Mutta sen syvällisemmäksi tässä ei juuri mennä, vaikka mukaan on toki saatu vielä traumaattinen nyyhkytarinakin.
Mutta joka tapauksessa tästä jäi sellainen positiivisesti yllättynyt fiilis, odotukset eivät ihan hurjan korkealla olleet. Tästä on käsittääkseni ilmestynyt/ ilmestyy jatko-osa tänä vuonna, saa nähdä, mitä se pitää sisällään.


Näistä mun suosikki oli kyllä tuo Green Book! Onko kukaan teistä ehtinyt katsoa jotakin näistä leffoista ja onko mielipiteitä niistä? 
Tässä kesällä ilmestyy parikin odotettua uutuutta: Quentin Tarantinon uusi leffa (en ole kyllä herran fani, mutta tämä uusi pätkä on mielenkiintoinen jo näyttelijäkaartinsa ansiosta) ja uusi Leijonakuningas. Jälkimmäinen jää tosin varmaan suosiolla odottamaan kotikatselua, mä en ikinä pysty katsomaan sitä alkuperäistäkään itkemättä :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti