28.9.2019

Mikä ihmeen ASMR?

Luin lehtijutun ASMR:stä joskus keväällä. En ollut kuullut siitä koskaan aiemmin - kuten ei varmasti tosi moni muukaan suomalainen. Termi ASMR tulee englannin kielen sanoista Autonomous Sensory Meridian Response ja lyhyesti tällä tarkoitetaan eri aistella saatavia rauhallisia, levollisia tuntemuksia, jotka ovat autonomisia eli tahdosta riippumattomia.
Luin artikkelin tuolloin ja oivalsin, että mulla on ollut nuorempana kyseisiä tuntemuksia. Muistan varsin hyvin joiltakin maantiedon tunneilta, opettajan puhuessa luokan edessä rauhallisesti, että se tuntui jotenkin tavattoman kivalta. Ja ääneen sanottuna tavattoman tyhmältä. Näitä ASMR -tuntemuksia on varmasti ollut joskus myöhemminkin, mutten varsinaisesti ole kiinnittänyt niihin huomiota eikä niistä ole jäänyt muistijälkeä. 

48806879648_fd629ee847_o_edited

Silloin keväällä tutkin asiaa sitten lehtiartikkelin tiimoilta vähän tarkemmin ja huomasin, että Youtube on pullollaan tällaisia ASMR -artisteja ja videoita ja olin vähän, että katsooko joku oikeasti näitä. Taisin vilkaista muutamaa niistä ja totesin, että ihan höpsöä huuhaata. Ja sitä mieltä olin aina tämän kuun alkupuolelle, kunnes ihan tavallisena iltana, katsoessani Netflixiä, sain tämmöisen kokemuksen. Näin jälkikäteen mietittynä se kuulostaa taas ihan hupsulta, mutta jollakin sarjan henkilöllä oli niin rauhallinen ja omaan korvaan miellyttävä ääni, että melkein vajosin johonkin transsitilaan, hahha. Sen jälkeen olen jopa katsonut - tai lähinnä kuunnellut, noita Youtuben videoita.

Tärkeää tässä on ymmärtää, että erilaiset äänet ja asiat vaikuttavat eri ihmisiin eri tavalla. Sen takia minäkin alkuun pidin koko hommaa ihan hihhulina, koska en ollut löytänyt mitään itselleni sopivaa "laukaisinta". Itselläni ASMR -kokemukset ovat olleet ainoastaan auditiivisiä eli aistimuksia kuuloastilla sekä tuntoaistilla havaittavia, kun joku esimerkiksi hieroo päätä tai silittää kevyesti vaikkapa kättä jne. On olemassa myös visuaalinen ASMR, jossa esimerkiksi tietynlaiset liikkeet saattavat aikaan saada hyvänolon väristyksiä. 

48806881248_20445863d4_o_edited

Itse koen, että tarvitsen tietynlaiset mielentilan kokeakseni näitä ASMR -tuntemuksia. Paikan täytyy olla suhteellisen rauhallinen ja oman mielen tyyni - en siis voi kuvitellakaan saavani tämmöisiä aistituntemuksia vaikkapa kesken kiireisen työpäivän, vaikka kuinka korviini kantautuisi miellyttäviä ääniä. Jotkut ihmiset eivät koe näitä aistimuksia koskaan ja toisille niiden saaminen on vaikeampaa kuin toisille. Mutta kuten mainitsin, eri asiat vaikuttavat eri ihmisiin ja "laukaisijoita" on monenlaisia.
Se, miten AMSR ilmenee, tai "oireilee", vaihtelee sekin. Itse tunnen vähän sellaista kihelmöintiä pään, hartioiden ja käsien alueella, ehkä aavistuksen verran myös väristyksiä. Tunnetta on tosi vaikea selittää, koska kuten sanoinkin, se tuntuu myös äärimmäisen hassulta ja hölmöltä samaan aikaan :D

Mitä hyötyä tästä kaikesta sitten on? Lainatakseni ASMR Suomi sivuston sanoja, "ASMR -ilmiö antaa hyvän olon oudolla tavalla". Ja kukapa ei haluaisi tuntea oloaan hyväksi, rauhalliseksi, tyyneksi ja niin edelleen? ASMR:sta saattaa löytyä apua myös mm. unettomuuteen tai ahdistustukseen, ainakin mikäli lukuisten videointen kirjavia kommenttikenttiä on uskominen. Se saattaa vähentää stressiä ja jos ei muuta, niin ainakin vie ajatuksia hetkeksi muualle. 

48807374752_e77f30c64b_o_edited

Oletko sinä kuullut tästä ilmiöstä tai jopa kokeillut, toimiiko se sinulla? 
Huomautan vielä, että kyseessä on kuitenkin suhteellisen uusi, melko vähän tutkittu aihe ja saamani tieto on lähinnä ASMR Suomi -sivustolta sekä omia kokemuksia. Millään tavalla haitallinen tämä ei tietenkään ole ja tätä voi kokeilla kaikenikäiset. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti