21.9.2019

2 x sarjavinkkiä

Viikonlopun ja syksyn kunniaksi ajattelin heittää pari sarjavinkkiä pitkästä aikaa! Nämä molemmat olen katsonut vasta ihan hiljattain ja tykkäsin kovasti molemmista. Aihepiireiltään ja osin toteutukseltaan molemmat ovat kuitenkin vähän sellaisia, että tosi herkkä tyyppi saattaa kavahtaa. Pelottavia nämä ei ole, mutta ehkä vähän ahdistavia.
Mitä sarjaa sinä katsot tänä syksynä?


Mindhunter (IMDb 8,6)
Sarja sijoittuu FBI -maailmaan 70-luvun loppupuolelle, aikaan ennen kaikenmaailman criminal mindseja, aikaan jolloin profilointi vasta keksittiin. Kaksi agenttia - toinen vähän kokeneempi ja toinen vasta uransa alkutaipaleella, lyövät visionsa yhteen, jonka seurauksena he päätyvät haastattelemaan tunnettuja murhaajia sekä konsultoimaan avoimia tapauksia ympäri maata. Tämän lisäksi sivutaan agenttien henkilökohtaista elämää.
Työkaverini suositteli tätä minulle, ja ihmettelinkin, miten tämä on mennyt mun ohi, koska noin yleisesti suhtaudun aika pakkomielteisen kiinnostuneesti kaikkiin sarjamurhaajia ja -murhia käsitteleviin sarjoihin ja elokuviin. Töistä kotiin tultua oli pakko laittaa heti ensimmäinen jakso pyörimään ja tiedättekö sen fiiliksen, kuin joihinkin sarjoihin pääsee mukaan heti ensi istumalta ja osassa pitää katsoa monta jaksoa, ennen kuin osaa hahmottaa, kiinnostaako sarjan seuraaminen pidemmälle ollenkaan? Tämä kuuluu ehdottomasti ensimmäiseen kategoriaan, vaikka sarjan avaus ei mielestäni sarjan vahvimpia jaksoja olekaan.
Sarjassa itseäni erityisesti miellyttää sen rauhallinen tunnelma. Fiilistä ja jännitystä luodaan lähinnä musiikilla, joka on sekin tosi onnistunut. Näyttelijätyö on aivan erinomaista ja niille, ketkä eivät ole asiaan erityisemmin perehtyneet, sarjassa siis käsitellään ihan oikeassakin maailmassa riehuneita sarjamurhaajia, ja ymmärtääkseni haastattelupätkät perustuvat hyvin pitkälti todellisiin lausuntoihin.
Mindhunter voi olla hieman liian hitaasti etenevä sellaiselle kovan jännityksen ja toiminnan rakastajalle, mutta mun mieltymyksiin tämä oli lähes täydellinen. Sarjan kaksi tuotantokautta löytyy Netflixistä.


The Sinner (IMDb 8,0)
Sarjan ensimmäinen tuotantokausi löytyy niin ikään Netflixistä ja on myös eräänlainen rikosdraama, mutta monella tapaa hyvin erilainen kuin edellä mainittu. IMDb:n sivulta löytyy niinkin kattava kuvaus, että kyseessä on antologinen sarja, joka tutkii sitä, miten ja miksi tavalliset, normaaliset ihmiset päätyvät tappajiksi.
Sarjasta on jotenkin kamalan vaikea kertoa jotain, ilman että kertoo jotain, mikä saattaisi pilata ensimmäisen katselukerran nautinnon - tässä sitä nimittäin on hyödynnetty suhteellisen taitavasti, ainakin siihen nähden, että itse aloin tosiaan seuraamaan sarjaa ihan vaan tuon IMDb:n ja Netflixin oman, onnettoman lauseen kuvauksen perusteella - välillä on kiva yllättyä. Ja tällä kertaa yllätys oli todella positiivinen, sillä en ollut odottanut näin koukuttavaa tarinaa. En halua paljastaa liikaa, mutta tarina kiteytyy pitkälti erään perheen ympärille, menneisyyden kipeisiin kohtiin. Ja omien demoniensa kanssa painivaan etsivään, kuka yrittää kaikin keinoin selvittää, miksi se mitä tapahtui, tapahtui.
Vaikka tämäkin sarja edellisen tavoin pureutuu rikoksen tehneen mieleen, on tämä muuten hyvin erilainen. Tunnelma on koko ajan paljon jännittyneempi ja tietyllä tapaa sekavampi. Ensin näytetään, mitä tapahtuu, ja sitten ruvetaan käymään perusteellisesti, mutta hyvin kiinnostavasti ja onnistuneesti läpi sitä, että mikä tilanteeseen on johtanut - tämä on mielestäni hyvin kiinnostavaa. Jos jotain negatiivista pitää sanoa, niin ehkä tässä loppujen lopuksi oli vähän turhan yliampuva tarina, joka toki saadaan luotua uskottavaksi kuvaruudulle, mutta omasta näkökulmasta tuntuu hieman liioitellulta. Odotan kuitenkin mielenkiinnolla ja innolla, josko tästä toinen kausi ilmestyisi myös tuonne suoratoistopalveluun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti