Ekologisuus ja kulutustottumukset puhuttaa. Niiden kautta on helppo arvostella toisia ja valitettavan usein törmää enemmän sellaiseen syyttelevään ilmapiiriin - kun sen pitäisi olla kannustava. Ainakin itse ole sitä mieltä, että asiaa kannattaa lähestyä niin, että okei, en ole valmis luopumaan asiasta x, mutta voisin tehdä asian y eri tavalla. Eikä niin, että koska asiat x ja y eivät toteudu niin kuin kunnon kierrättävän kansalaisen -oppaassa sanotaan, on peli menetetty ja maapallon tuho on omilla harteilla, joten miksi välittää. Jokainen päätös vähentää kulutusta ja maapallon kuormitusta on eduksi ja jos olosuhteiden pakosta joutuu toisinaan toimimaan omien valintojensa vastaisesti, kuten ostamaan vaikka muovikassin, ei "nollaa" tilannetta mitenkään eikä tee kenestäkään huonompaa ihmistä.
Monet suositut bloggaajat ovat saaneet aiheesta kuraa niskaansa ja ehkä osittain aiheesta, mutta on silti epäreilua mennä ulkopuolisena valistamaan ja syyttämään toisen kulutustottumuksia, kun ei kuitenkaan mitenkään voi hahmottaa kokonaiskuvaa. Ehkä monet valinnat voivat tuntua mitättömiltä siinä vaiheessa kun lentoja kertyy vuoden aikana määrä, johon ei yhden eikä kahden ihmisen sormet riitä, mutta ei ne todellakaan ole mitättömiä. Kaikki lähtee pienistä arkisista jutuista ja ajattelinkin jakaa muutaman oman vinkin, vaikka en koekaan olevani erityisen ekologinen ihminen. Mutta hei, suunta parempaan päin!
1. Pillit. Kuulostaa ehkä hassulta listan ekaksi kohdaksi, mutta mä havaihdun tähän asiaan aika kauan aikaa sitten ollessani töissä. Kertakäyttöisistä pilleistä muodostuu ihan älytön määrä turhaa muovijätettä ja niiden tarpeellisuus on enemmän kuin kyseenalainen. Kertakäyttöiset pillit kannattaa vaihtaa kestävämpiin vaihtoehtoihin, itseltäni löytyy kotoa muutama kestopilli - muovia toki nekin - mutta ne voi sentään käyttää uudelleen ja uudelleen.
2. Pese vain täysiä koneellisia. Tämä on todennäköisesti itsestäänselvyys monessa taloudessa, mutta toisaalta juuri siksi hyvä mainita. Oli kyse sitten pyykin- tai astianpesukoneesta, pese aina täysiä satseja mahdollisuuksien mukaan. Plussakohtana tähän samaan, että ehkäpä pyykinpesuaineen valinta voisi olla myös tarkastelun alla!
3. Kangaskassi. Tämä on ollut itselleni vaikea, koska en yleensä ikinä muista ottaa kassia kotoa mukaan, mutta olen petrannut tämän suhteen huomattavasti. Eli kun mukana on oma kassi, ei tarvitse ottaa vastaan tai ostaa kaupan tarjoamia muovikasseja. Monessa liikkeessä on onneksi otettu käytännöksi veloittaa muovikassista, ja vaikka summa ei ole iso, piheimmät meistä jättävät väliin. Kangaskassi on kestävyyden lisäksi myös huomattavasti tyylikkäämpi ratkaisu!
4. Laitetaanko pakasteet pieneen pussiin? Ei tarvi laittaa, ja hedelmiäkään ei tarvitse jokaista laatua laittaa pussiin. En tiedä mitään tyhmempää, kuin muovipussiin tungettu banaaniterttu (sori hieman syyttelevä vivahde tässä kohtaa). Jos tarraisia hintalappuja ei halua läntätä suoraan hedelmän / vihanneksen pintaan, voi tarrat kerätä sormiin tai vaikkapa ostoslistan taakse (kai näin saa tehdä, kaupan kassat?)
5. Käytä tuotteet loppuun. Koskee varsinkin kosmetiikkahankintoja. Jos omistaa jo viisi eri palettia luomivärejä, 8 huulipunaa ja 5 erilaista meikkivoidetta, niin eikö olisi tavallaan fiksumpaa käyttää ne ensin pois, ennen kuin ostaa uuden? Ymmärrettävää on, että jokainen tekee välillä hutiostoksia tai että tuote ei miellyttänytkään/sopinut enkä voi sanoa olevani tämän kohdan suhteen itsekään mikään pyhimys, mutta kosmetiikallakin on parasta ennen päiväykset ja kun käyttää samaan aikaan sataa muuta tuotetta, ei mitenkään normaalilla kosmetiikan kulutuksella pysty käyttämään niitä kaikkia ennen sitä -> eli tuotteet lentää puoliksi käytettyinä roskiin.
6. Tutustu käyttämääsi kosmetiikkaan. Suinkaan kaikki tuotteet eivät ole ympäristöystävällisiä. Varsinkin osa vartalonkuorintatuotteista sisältää mikromuovikiteitä, jotka eivät hajoa. Osa aurinkovoiteista sisältää haitallisia kemikaaleja, jotka liukenevat iholtamme vesistöihin (jos joku haluaa tähän luotettavan lähteen, en valitettavasti voi antaa sellaista vaan tämä perustuu enemmän luomaani mielipiteeseen eri tekstien perusteella kuin kiven kovaan faktaan).
7. Kierrätä oikein. Tämä nyt on tavallaan niin itsestäänselvyys, että ajattelin, etten listaa tätä ollenkaan, mutta laitan nyt kuitenkin. Keräätkö erikseen mm. metallin, lasin ja paristot? Viethän vialliset ja rikkinäiset kodinkoneet, huonekalut tms. jäteasemalle oikein kierrätettäväksi, etkä dumppaa taajama-alueen ulkopuolelle ensimmäiseen ojanmutkaan tai metsänreunaan!
8. Ota lyhyempiä suihkuja. Joo, toisinaan kyse ei ole siitä mitä kroppa tarvitsee vaan mitä psyyke tarvitsee ja toisinaan pitkä, kuuma suihku on se, mutta silloin kuin ei, niin voi ihan hyvin yrittää maksimoida tehokkuuden - hiukset ja kropan saa puhtaaksi ihan lyhyessäkin ajassa.
9. Roskikselle ei ole niin pitkä matka. Jos on valmis kantamaan juomaa, ruokaa ym. tavaraa kotinsa ulkopuolelle vaikkapa piknik -mielessä, pitää olla valmis kantamaan myös roskat pois. Mikään ei kieli välinpitämättömyydestä niin paljon kuin se, että heittää roskaa maahan, vaikka roskis olisi näköpiirissä. Meillä Suomessa on myös mitä mainioin systeemi tölkkien ja pullojen kierrätyksen suhteen - ja riittävästi mummoja mankeliensa kanssa keräämään niitä, eli vaikka humalapäissä tekisi mieli lytätä tölkit ja repiä pulloista etiketit tai pahimmassa tapauksessa rikkoa se pullo, niin jätetään väliin.
10. Suodatinpussi. Sanotaan, että kahvi maistuu paremmalle valkaistun suodatinpussin läpi, mutta itse käytän aina valkaisemattomia, koska kahvini on hyvää niinkin ja valkaisuhan tarkoittaa aina yhtä asiaa: enemmän kemikaaleja (vaikkei itse kahvissa, vaan koko prosessissa -> tuntuu tyhmältä, että edes on valkaistu vaihtoehto, kun käsittelemättömämpi vaihtoehto toimii yhtä hyvin).
Minkälaisilla asioilla te pyritte vaikuttamaan? Itselläni kertyy tänä vuonna lentokilometrejä enemmän kuin pariin viime vuoteen yhteensä, joten senkin vuoksi tuntuu, että elämän muilla osa-alueilla pitää tsempata. Matkustaminen on ihanaa, mutta mun mielestä pitää muistaa myös sen aiheuttamat varjopuolet ja tehdä parempia valintoja noin muuten kompensoidakseen edes osan lentämisestä aiheutuvien päästöjen takia.
Pyöräily ja kävely on jee! Pidemmätkin matkat taittaa nopeasti, kun vaihtaa välillä reittiä ja katselee maisemia, kuuntelee vaikka musiikkia tai kävelee/pyöräilee seurassa :) Jos kuitenkin on pakokaasuja päästellä niin sitten julkiset tai kimppakyyti. Meillä kun on myös yksi parhaimmista hanavesistä, niin mukana kulkeva pullo on helppo täyttää lähes missä vaan :) Ainiin ja asioiden korjaaminen vs. uuden ostaminen on myös ekoteko :D
VastaaPoistaAh, toi hanavesi asia on kyllä sellainen mitä ei monesti tule edes ajateltua! Onni on asua Suomessa ja Lahessa sen suhteen!
Poista