13.11.2015

The Breakfast

Mä olen siitä onnellisessa asemassa, että saan aloittaa suurimman osan viikon päivistä ihan omaan tahtiin ilman kummoisempia aikatauluja. Tämä sopii mulle enemmän kuin hyvin, sillä tykkään aamuisin touhuilla rauhassa ja myönnetään, ettei ne aikaiset aamuherätykset ole ihan meikäläisen pala kakkua. Saatan toisinaan herätä jo aikaisemmin, mutta silloin se kiirettömyys on kaikki kaikessa.

Vapaissa aamupäivissä on se hyvä puoli, että ehdin panostaa aamupalaan. Päivittäin en mitään erikoista tee, joskus se on vaan kulhollinen puuroa ja kuppi kahvia, mutta toisinaan on kiva laittaa vähän ns. parempaa kuten tämä aamuna.

IMG_8988 IMG_8986 IMG_8984 IMG_8981

Avokadotoastit

Vuokaleipä:
25 g hiivaa (puolikas)
5 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
½ dl öljyä
1 dl pellavansiemeniä
12 dl sämpyläjauhoseosta

Avokadolevite:
2 pientä avokadoa
sitruunamehua
suolaa, pippuria

Vuokaleipä: Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola ja sokeri. Lisää jauhoja vähitellen pari desiä kerrallaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää öljy ja pellavansiemenet. Kun kauhalla sekoittaminen alkaa olla mahdotonta, siirry vaivaamaan taikinaa käsin. Taikina saa jäädä hieman tavallista sämpylätaikinaa löysemmäksi, koska taikina laitetaan paistovaiheessa vuokaan. Kohota taikinaa vähintään puoli tuntia, mielellään pidempään. Siirrä kohonnut taikina kahteen suorakaiteen muotoiseen vuokaan, ja anna kohota vielä. Paista 175 asteessa n. 45 minuuttia. Tarkista tämän jälkeen leivän kypsyys esim. coctailtikkua käyttäen. Jos leipä vaikuttaa vielä hieman raa'alta, jatka paistamista.
Leivän leikkaaminen onnistuu parhaiten hieman tai täysin jäähtyneenä.
Avokadolevite: Muussaa avokadot haarukalla karkeasti, lisää joukkoon hieman sitruunamehua ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Levitä leivän päälle.

Kahden munan munakas

2 kananmunaa
leikkelettä (esim. metwurstia, kinkkua, kalkkunaa tms.)
juustoa (kuutioina, raasteena jne.)
kasviksia (paprikaa, tomaattia, sipulia ym.)
mausteita 

Munakas on siitä helppo ja näppärä, että sinne voi käytännössä laittaa mitä vain. Jääkaapissa roikkuvat jämät kannattaa hyödyntää munakkaaseen. Sekoittaa vai munien rakenteen rikki, pannulle ja munien päälle latoo halutut täytteet. Sitten paistaa keskilämmöllä niin kauan, kunnes muna alkaa hyytyä ja kääntää munakkaan kaksin kerroin niin että täyte jää sisälle. 
Itse tässä munakkaassa käytin vain kaapista löytynyttä metukkaa sekä juustokuutioita, mutta esim. paprika, kirsikkatomaatit puolitettuina, persilja jne. olisivat olleet mahtava lisä.

Soija cappuccino

Vahvaa kahvia
makeutettua/maustettua soijamaitoa

Olen tainnut ennenkin mainita, että kotona en käytä kahvissani tavallista maitoa ollenkaan, vaan soijamaitoa. Tälle ei ole oikeastaan muuta syytä kuin maku. Mä juon aina vahvaa (paahtoaste 4 tai 5) kahvia ja mielestäni käyttämäni Alpron vaniljanmakuinen soijamaito sopii sen aisapariksi kaikista parhaiten. Myös soijamaitoa pystyy vaahdottomaan siinä kuin tavallista maitoakin. Mä olen tehnyt vaahdon niinkin kotikutoisesti kuin kuumentanut soijamaidon kattilassa (arviolta sanoisin että noin 60 asteeseen, ei siis todellakaan kiehuvaksi), siirtänyt sitten teräskannuun ja sauvasekoittimella sekoittanut kevyesti. Soijamaidosta tehty vaahto kestää myös kauemmin kuin tavallisesta maidosta tehty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti