Kirjoitin aikoinaan edelliseen blogiin samaisesta aiheesta, ja se oli yksi luetuimmista postauksistani, joten nyt kun aihe on taas ajankohtainen, niin ajattelin että miksenpä kirjoittaisi juttua tännekin! Eli tässä tulisi teille nyt aikalailla kaiken kattava postaus kaikesta, mikä liittyy hiusten värjäämiseen hennalla!
Alkuun mainittakoon, että kyseessä on siis kasvikunnasta saatava väriaine, jolla on jo vuosituhansia värjätty tukkaa. Hennoja on eri merkkisiä ja laatuisia, mutta nykytiedolla ja -tekniikalla niistä saa aika tasalaatuista jauhetta tai johdannaisia hiusvärejä, josta on mahdollista saada jopa muutamia eri sävyjä. Koska kyseessä on kasvikunnan tuote, on tuote pitkälti kemikaaliton ja kaikin puolin parempi vaihtoehto kuin kestovärit. Hiusten hennaus ei ole mitenkään vaikeaa, vaarallista tai riskialtista, millainen mielikuva joillekin on ehkä jäänyt mustien hennatatuointipelottelujen takia.
Millä tavalla henna eroaa kestoväreistä?
Kuten mainitsin, kyseessä on kasvikunnan tuote, jota myydään pääasiassa jauheena muutaman sadan gramman pusseissa. Varsinainen värjäyssessio ei eroa huomattavasti kestoväreistä (tästä lisää myöhemmin), mutta se miten väri käyttäytyy koskettaessaan hiusta, eroaa paljonkin. Normaalistihan siis kun hiusta värjätään, hiussuomut aukeaa, jotta väri pääsee hiuksen sisään, kun taas hiusta hennatessa väri muodostaa hiuksen pintaan ns. kalvon. Tämä taas maalaisjärjellä ajateltuna tarkoittaa sitä, että mitä useammin hiusta hennaa, sitä vahvempi ja kestävämpi tulos, sekä parempikuntoisemmat hiukset. Ja juuri tässä piilee varmastikin se liki mystinen legenda siitä, että hennattua hiusta ei voi värjätä enää normaaleilla kestoväreillä. Voi, nimimerkillä been there, done that, mutta värjäystulos ei välttämättä vastaa täysin odotettua ja taas sillä maalaisjärjellä ajateltuna, että jos hiuksen pinnassa on monta kerrosta hennaväriä, niin sen värjääminen jollakin muulla on huomattavasti työläämpää.
Kenelle?
Punatukkaisille ja punaisesta tukasta haaveileville. Kasvivärejä löytyy myös muun värisinä, mutta silloin ei voi varsinaisesti puhua hennasta. Punaisena sävyjä löytyy muutamia ja lopputulokseen voi vaikuttaa jonkin verran itsekin päättämällä, kuinka kauan hennaväritahnaa päässään pitää. Lopputulokseen vaikuttaa myös se, kuinka käsitelty hius on ennen hennausta. Hennavärillä ei pysty vaalentamaan, eli olettaisin, että esimerkiksi mustan tukan hennaus ei takaa ketunpunaista lettiä. Koska henna ei rasita hiusta, punaisen värin ylläpitäminen hennaamalla on fiksu vaihtoehto, etenkin, jos tietää pysyvänsä suurinpiirtein samanvärisessä tukassa melko kauan. Tosin tällöinkin kannattaa muista, että henna kertyy hiuksen päälle kalvoksi, joten juurikasvun värjääminen kuukausittain voi johtaa tummempiin latvoihin. Tästä mulla ei ole hirveästi kokemusta - olen hennannut tukkaa viimeksi varmaan 4 vuotta sitten enemmänkin, mutta en muista kuinka usein värin ylläpitämismielessä. Joka tapauksessa sanoisin, että noin yleisesti hennäväri pysyy päässä paremmin kuin kestoväri, joka ainakin omalla kohdalla tuntuu valuvan viemäristä alas aina ensimmäisellä pesukerralla.
Mistä ja millä hinnalla?
Mä olen omat hennajauheeni ostanut pääasiassa niinkin erikoisesta paikasta kuin Sokoksesta. Näitä myydään kuitenkin tosi monessa paikassa, ensimmäisenä lähtisin etsimään Punnitse&Säästä, Ruohonjuuri ja Life -tyyppisistä liikkeistä. Sokoksella 100 g hennapussin hinta oli hieman alle kahdeksan euroa ja jos on puolipitkät hiukset kuten minulla, niin tuosta määrästä riittää kahteen kertaan. Erittäin pitkät ja paksut hiukset omaava voi joutua käyttämään muutaman sata grammaa per värjäyskerta. Edullisimmillaan olen hennajauhepakkauksen tainnut ostaa noin neljällä eurolla.
Mitä hiusten värjäämiseen hennajauheella tarvitsee?
Värin valmistusprosessi on yksinkertainen: keitä vesi kiehuvaksi (en ole koskaan mitannut määrää, mutta reilusti) ja sekoita hennajauhe sitten siihen jossakin kuumaa kestävässä astiassa. Yritä saada aikaiseksi mahdollisimman tasainen, kökkäreetön paksu tahna, joka vaikuttaa helposti levitettävältä. Muista mönjän antaa jäähtyä kunnolla, ettet polta päänahkaasi levityksen yhteydessä, kuten allekirjoittanut on aikoinaan tehnyt.
Varoitus: tuoksu ei ole mitenkään kovin kukkainen, itselleni tuli mieleen lähinnä pilaantunut pinaattikeitto aamulla hiuksia värjätessäni, mutta hajuun tottuu onneksi melko nopeasti. Myöskään ulkonäkö ei varsinaisesti inspiroi ottamaan kuvia värjäyssessiosta, koska väri ja koostumus näyttää lähinnä löysältä vesilinnun paskalta.
Värin levitys ja vaikutusaika
Kuten muissakin hiusväreissä, jos haluaa pelata varman päälle, niin kannattaa testata väriä ensin johonkin pieneen ja huomaamattomaan kohtaan hiuksessa. Samalla saa selville, kuinka kauan väriä kannattaa pitää saadakseen haluamansa lopputuloksen. Olettaisin myös, että hennasta on mahdollisuus saada allerginen reaktio siinä missä kaikesta muustakin, joten jos on erityisen yliherkkä kemikaaleille, kasveille ja kaikelle, niin kannattaa olla varovainen.
Kuten muissakin hiusväreissä, jos haluaa pelata varman päälle, niin kannattaa testata väriä ensin johonkin pieneen ja huomaamattomaan kohtaan hiuksessa. Samalla saa selville, kuinka kauan väriä kannattaa pitää saadakseen haluamansa lopputuloksen. Olettaisin myös, että hennasta on mahdollisuus saada allerginen reaktio siinä missä kaikesta muustakin, joten jos on erityisen yliherkkä kemikaaleille, kasveille ja kaikelle, niin kannattaa olla varovainen.
Suosittelen käyttämään jonkinnäköisiä hansikkaita mönjän levityksen yhteydessä, kuten muidenkin hiusvärien kanssa. Pakkauksessa lukee, että levitä pestyihin hiuksiin, mikä ainakin omasta mielestäni viittaa siihen, että hius voisi olla kostea, muttei kuitenkaan märkä. Joten kostuttele hiukset ennen levityksen aloittamista ja sitten vaan sutimaan mönjää päähän! Tässä vaiheessa on aika olennaista se, ettei hennamössö ole liian löysää, jotta se pysyy siellä missä kuuluukin, eli hiuksissa. Mönjää saa levittää reilun kerroksen, jotta värjäystulos on mahdollisimman tasainen. Sitten vaan muovipussi päähän ja tekemään jotain kivaa! Vaikutusaika saa olla ihan mitä tahansa tunnista vaikka koko yöhön. Lienee sanomattakin selvää, että vaikutusaika vaikuttaa värin intensiivisyyteen. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että henna hapettuu vielä jonkin verran pesuoperaation jälkeenkin, eli jos peilistä katsoo mönjän pesemisen jälkeen porkkanatukka, väri todennäköisesti tummuu muutaman asteen vielä seuraavan parin vuorokauden aikana.
Muita vinkkejä
- henna vahvistaa hiusten ja tekee siitä paksumman oloisen.
- hiusten huuhtelussa menee hieman kauemmin kuin normaalien kotikestovärien, etenkin, jos hennamönjää on laittanut runsaasti. Tukka saattaa tuntua aika karhealta, mitä ei kannata pelästyä, vaan käyttää huuhtelussa apuna runsaasti hoitoainetta, etenkin, jos on pitkä ja paksu tukka.
- lämpö nopeuttaa ja vahvistaa värin imeytymistä, tästä syystä kannattaa kääriä muovipussi tai pyyhe värin levityksen jälkeen pään ympärille. Myös saunassa voi olla, kunhan lämpötila ei ole hurjan korkea, koska se taas ei tee hyvää.
- henna sotkee siinä missä muutkin hiusvärit, eli jos värjäyssession yhteydessä mönjää roiskuu muualle, kannattaa se siivota pikemmiten pois
- kokeilin hennata myöskin hiuspidennykseni - ja onnistui! Näiden kanssa tosin sai käyttää aika reilusti nimenomaan tuota hoitoainetta
Ja sitten siihen, mikä kertoo loppujen lopuksi kaikista eniten, elikkäs ennen ja jälkeen kuviin! Ennestäänhän mulla on tuollainen melkoisen juurikasvun omaava vaalea/vaaleanruskea tukka, jossa vaalea väri on aikoja sitten ruvennut kellertämään. En muista milloin viimeksi värjäsin tukan, se lienee ollut joskus touko-kesäkuussa. Eli viimeisestä värjäyskerrasta on joka tapauksessa ainakin kuukausi.
Pidin väriä päässä vain tunnin, koska mun hiukset on aika käsitellyt ja kehnossa kunnossa, joten tiesin värin tarttuvan niiden pintaan hanakasti. Kuvat on otettu heti hiusten kuivumisen jälkeen, eli väri on aika kirkas - päivän mittaan se on hieman tummunut. Itse olen lopputulokseen erittäin tyytyväinen!
Eli yhteenvetona voisin todeta, että äärimmäisen hyvä konsti värjätä hiukset punaisiksi tai ylläpitää väriä. Siihen en tosiaan osaa vastata, että kauanko väri säilyy näin kirkkaana - jonkun lukemani jutun mukaan muutaman kuukauden, mutta kaikkihan riippuu siitä, miten hiuksia muuten käsittelee ja kuinka usein niitä pesee ja millä aineilla jne. Mutta kerron sitten kun tässä tämän uuden tukkani kanssa olen jonkin aikaa elellyt! :)
Musta on tietyllä tapaa hämmentävää, kuinka ns. outo asia hiusten hennaminen on, itse tiedän nimittäin tasan yhden ihmisen itseni lisäksi, kuka on hiuksiansa hennaillut. Tavallaan tosi hölmöä, että meille kaupataan näppäriä kotikestovärejä ja värjäyksien väliin yhtä sun toista värimaskia, kun kuitenkin luonnonkosmetiikkaosastolta löytyy puolet edullisempi ja ennen kaikkea parempi vaihtoehto. Ja se hiusvärin järjetön kuluminenhan on nimenomaan juurikin punatukkaisten ongelma. Onko teistä kukaan koskaan hennannut tukkaansa ja millä tuloksin? Mulla värjäykset on aina onnistuneet ongelmitta ja hyvin (lukuunottamatta sitä päänahanpalamiskeissiä ja jokseenkin ällöttävää hajua) ja en omasta puolestani voi kun suositella, minkä takia ylipäätänsä tämän postauksen kirjoitinkin :) Lisää kuvia uudesta tukasta niin sanotusti in action sitten seuraavien asukuvien yhteydessä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti