31.7.2016

Pakkausvinkkejä matkalle

Olettaisin, että suurimmalle osalle tyypeistä, jotka ovat matkanneet muuallekin kuin laivalla Tallinnaan, on muodostunut jonkinlainen käsitys fiksusta pakkaamisesta ja kenties jopa omat rutiinit. Tässä oman matkan kynnyksellä ajattelin kuitenkin jakaa omat, hyviksi kokemani vinkit ja niksit, kenties näistä on hyötyä jollekin teistä :)

IMG_8335

- Pakkaa aina kohdekohtaisesti. Ota etukäteen mahdollisimman paljon selvää matkakohteen ilmastosta, maastosta ja aktiviteeteista, joita matkalla mahdollisesti harrastat.

- Listojen tekeminen helpottaa. Kannattaa kirjoittaa ylös kaikki mukaan tarvittavat ja hankittavat jutut, etenkin jos matkallelähtö tapahtuu kiireisen viikon jälkeen tai esimerkiksi sellaiseen vuorokauden aikaan, ettet ole voinut etukäteen pakata ihan kaikkea.

- Mieti reissun asukokonaisuudet etukäteen ja valitse matkalaukkuun mahdollisimman monipuolisia ja helposti yhdisteltäviä juttuja. Unohtamatta tietenkään mukavuutta! Vaatteet kannattaa valita jo hyvissä ajoin ennen reissua, niin että mikäli käytät jotakin vaatetta ennen matkaa, ehdit pestä sen ja antaa vaatteen kuivua ennen pakkaamista. Joissakin kohteissa sää voi vaihdella paljonkin (kuten kröhöm, meillä täällä rakkaassa kotimaassa), joten kannattaa miettiä asuratkaisuja myös siltä kannalta ja tehdä lopullinen päätös ja pakkaaminen mahdollisimman lähellä lähtöä, jolloin sääennusteetkin voivat olla lähempänä totuutta.

- Vaikka lentovaatteiksi kannattaakin valita mahdollisimman mukavat vaatteet, etenkin jos lento on pidempi, kannattaa päälle pukea myös kaikista painavimmat ja tilaavievimmät jutut. Etenkin, jos matkustaa pelkillä käsimatkatavaroilla tai laukun painoraja alkaa olla riskirajoilla.

- Rullaa vaatteet! Useimmat vaatteet mahtuvat yllättävän pieneen tilaan, kun ne rullaa mahdollisimman tiiviisti. Näiden vaaterullien väliin on myöskin kätevä piilottaa kolhuille alttiita ja helposti särkyviä tavaroita ja tuliaisia.

- Mikäli kyseessä ei ole mikään yltiö romanttinen parisuhdereissu, kannattaa mukaan pakata kaikista virttyneimmät ja kuluneimmat sukat, alusvaatteet ja yövaatteet. Ja heittää ne sitten menemään käytön jälkeen. Tämä on kätevää koska takaisin ei tarvitse kuljetella likaisia vaatteita ja toisekseen laukkuun tulee enemmän tilaa vaikkapa ostoksia varten. Ja toisekseen pääsee eroon niistä kaapin perällä roikkuneista parhaat päivänsä nähneistä alusvaatteista, joita ei vaan syystä tai toisesta ole heittänyt aikoja sitten menemään.

IMG_8337 
- Rantalomalle on turha kuskata mukaan koko meikkiarsenaalia ja kaupunkilomallakin pärjää huomattavan vähällä. Ota mukaan luottotuotteet, jotka ovat mahdollisimman monipuolisia ja kaiken kanssa sopivia. Sama pätee myös esim. kasvojen- ja ihonhoitotuotteisiin. Mieti myös, mitä voit todennäköisesti hankkia paikan päältä. Aurinkorasvaa tai hammastahnaa on ehkä turha ruveta kuljettamaan kotimaasta lomakohteeseen, jos tila laukussa on kortilla. Tähän tosin voin omakohtaisesti todeta, että vuosia sitten huhtikuussa Kroatiaan matkatessani sinisilmäisesti ajattelin ostaa aurinkorasvan paikan päältä mutta paikallisen kosmetiikkapuljun myyjä se sitten totesi, ettei ole vielä kohdeaika. Ja minä paloin.

- Pakatessa kannattaa ottaa huomioon laukun muoto ja asento, jossa kuljetat sitä paikasta toiseen. Esimerkiksi tavallinen, pyörällinen matkalaukku kannattaa pakata niin, että painavimmat tavarat ovat ns. pohjalla, missä renkaatkin ovat. Ns. päällimmäiseksi kannattaa jättää tavarat, jotka saa laukusta helposti ulos, jos laukusta tarvitseekin ottaa jotain ennen kuin se on mahdollista purkaa sen ollessa vaakatasossa.

- Loppujen lopuksi enemmän on vähemmän. Lähtöä edeltävä panikointi siitä, onko kaikkea varmasti nyt tarpeeksi mukana ja etenkin sen panikoinnin vieminen seuraavan pisteeseen, eli lisäpakkaamiseen, on todennäköisesti melko turhaa, mikäli olet edellämainittujen kohtien mukaisesti kirjoittanut listaa ja käynyt tarvittavat tavarat läpi. Kaikista paras matkatavara on ylimääräinen rahavaranto, joka on varattu yksinomaan siihen, että jotain odottamatonta sattuukin - kenkä hajoaa, likaat perusteellisesti ainoat pitkät housusi, hotellivarauksesi ei koskaan ole kirjautunut hotellin varaussysteemiin ja joudut etsimään uuden majoituspaikan (been there, done that ja voi kuulkaa että oli onni, että sitä ns. ylimääräistä oli varattuna mukaan) jne.

- Vielä yksi vinkkivitonen: kannattaa matkalaukkua hankkiessa valita joku muu, kuin musta väri. Onhan se musta useimmiten se tyylikkäin vaihtoehto, mutta samalla tavoin ajattelee suurin osa meistä, ja laukkuhihnalla onkin sitten mustaa laukkua mustan perään. Kun ostaa joukosta erottuvan, värillisen yksilön, niin sen huomaa heti. 

9 kommenttia:

 1. voi juku miten ihanaa, sain paljon hyviä vinkkejä omaan pakkaamiseen joka kanssa pian alkaaa! Kiitos kivoista hyödyllisistä vinkeistä. Toi on kyllä hyvä tyyli rullata vaatteet, silleen olen itsekkin saanut lisätilaa laukkuun ja särkytävät esineet saa mukavasti sinne suojaan :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, jos näistä oli jotain hyötyä! :) Teilläkin alkaa matka jo lähentyä, kivaa! Maltalla taitaa silloinkin olla vielä tosi kuuma, niin ainakin pärjäätte ohuilla kesävaatteilla :) muina vuoden aikoina matkustamisessa onkin vähän se ongelma, että vaatetta pitää olla reilummin ja paksummista kankaista... tosin omat matkani on aina olleet huhti-syyskuu välillä eli talvella en ole edes matkustanut!

   Poista
 2. Hehee, ajankohtainen postaus! =) Todella hyviä vinkkejä, olisin itse voinut kirjoittaa ihan samoista asioista! Kun jollekin mainitsin siitä, että pakkaan mukaan vanhat alushousut ja heitän matkakohteessa roskiin, niin kuulija säikähti; miten muka voin tehdä niin?! Ööö, kotonako se roskiin heittäminen on sit ihan ok, vai? Tulevalle reissulle olen jo etsinyt ne huonokuntoisimmat sukat ja alushousut... Niiden loppuessa on kiva mennä ostamaan matkakohteesta uusia sellaisesta kaupasta, jota Suomessa ei ole :) Kaiken kaikkiaan, hyvä kirjoitus! (ps, yritän keksiä kovasti laukulle jonkun tuntomerkin, huivit/tarrat ei pysy laukussa lainkaan, mitä teen?! Laukku on tummanharma...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa ihanaa, kohtalotoveri! Tai siis pitäisikö sanoa pakkaajatoveri :D Musta toi pois heittäminen on ihan loogista, etenkin kun ottaa huomioon että oma alushousu- ja sukkakokoelma on käytännössä kokonaan hankittu halvalla jostain henkkamaukasta ja niiden ikä nyt vaan on rajallinen.

   Ja tohon sun laukkuun liittyen, en tiedä onko kyseessä kankainen vai muovinen pinta, mutta jos muovinen, niin eikö siihen sais laitettua jonkun ison kuvan ja kontaktimuovilla kiinnittää sen siihen? Puhdistaa pinnan vaan ennen, että tarttuu kunnolla. Mutta jos kankainen niin sittenhän siihen voisi ommella jonkun jutun? Kivannäköisen kangaspalan tai vaikka jostain vanhasta printti t-paidasta leikkaa kuvan siihen ja tikkaa käsin kiinni. Tämmöset ideat tuli nyt ekana mieleen! :)

   Poista
  2. Muovinen pinta, vähän sellainen "röpelöinen", eli tarrat ei pysy... Pitääpä kokeilla kontaktimuovilla, jos sais hyvin ilmakuplat vedeltyä pois. Kiitos vinkistä, ilmoittelen mitä kävi =)

   Poista
  3. Ha! Kokeilin tota kontaktimuovihommaa, check this out! http://blog.anotherstory.fi/erottuvat-matkalaukut/ Kiitos sulle :):):)

   Poista
  4. Jee mä kävin kommentoimassa sulle :))

   Poista
 3. Ite oon vähän eri mieltä tuosta kohdasta, missä sanot, että kannattaa pukea päälle kaikista painavimmat ja tilaavievimmät jutut.. varsinkin jos lento on pitkä?? Lentäessäni Etelä-Afrikkaan ja takaisin oli ehdottomasti huippujuttu, että päällä ei ollut mitään ylimääräistä, vaan nimenomaan ne kaikista mukavimmat vaatteet, jotka ei vieneet liikaa tilaa (ei siis esim takkia pitkälle lennolle matkustamoon mukaan). :)

  Muuten oon aikalailla samaa mieltä kaikista sun vinkeistä, oon itekkin juuri kirjoittamassa pakkausvinkkilistaa mun blogiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän mie tuossa kohdassa sivusinkin sitä, että etenkin jos lento on pitkä, niin se mukavuus on entistä tärkeämpi :) Mutta itelläni ei ole kokemusta pitkistä lentomatkoista ja ne pitkät lennot monesti meinaa, että tavaraa on joka tapaukssa ehkä hieman enemmän, jolloin kenties pystyy paremmin järkkäämään ne mukavat vaatteet päälle :)
   Mutta kiva että olit samaa mieltä useasta kohdasta ja pitääkin käydä lueskelemassa se sun pakkauspostaus! :)

   Poista