2.8.2016

Lempileffani

Vaikka katselenkin tosi paljon elokuvia, kuitenkin melko harva niistä sykähdyttää vahvemmin. Tästä syystä mun lempparileffalista on ollut jo vuosia aika samanlainen. Uudemmat elokuvat ovat usein joko liian pinnallisia ja/tai erikoistehosteita pullollaan, ja vaikka seikkailua ja toimintaa sisältävät leffat ovatkin viihdyttäviä ja omalta listaltanikin niitä jokunen löytyy, olen silti enemmän kallellani tapahtumaköyhempiin, hitaasti eteneviin tunteisiin vetoaviin leffoihin.
Mä olen tehnyt vähän tämän tyyppisen postauksen aiemminkin, mutta siitä on reilusti vuosi aikaa ja teitä on tullut huimasti lisää sen jälkeen, joten eiköhän kertaus ole ihan paikallaan :) Ja tällä kertaa lisäsin mukaan ne tavallaan itsestäänselvyydetkin.

leffat


Taru Sormusten herrasta -trilogia (IMDb 8,8 , 8,7 ja 8,9)
Tämä nyt on se itsestäänselvyys. Näin elokuvat ensimmäisen kerran ollessani 12 tai 13-vuotias ja se oli rakkautta heti. En viitsi edes alkaa laskemaan, kuinka monesti olen nähnyt nämä kaikki osat sen jälkeen, sekä televisio- että pidennettynä, originaalina versiona. Elokuvien pituus ei ole koskaan vaivannut minua, sillä olen pitkien kuvien ystävä. Tarina on kaunis kaikkine sivujuonineen, näyttelijätyö parhautta ja maisemat henkeäsalpaavia. Näissä toimii yksinkertaisesti kaikki. Vaikka näissä onkin paljon erikoistehosteita, se ei vie tilaa itse elokuvalta, kuten Jacksonin seuraavassa trilogiassa Hobitissa. Lempihahmoni on tietenkin Aragorn.

Legends of the Fall (IMDb 7,5)
Suomennos Intohimon tuulet on jokseenkin harhaanjohtava siinä mielessä, että tuolla nimellä tuskin olisin itsekään kiinnostunut leffasta. 1900-luvun alkupuolille sijoittuva leffa on tarina perheestä ja rakkaudesta, jonka keskipisteessä on kolme veljestä, jotka ovat keskenään hyvin erilaisia ajaen heitä yhteen ja erilleen. Tämä on mielestäni ihastuttava ja koskettava elokuva ja tarina, ihan yksi mun lemppareista. Pääosassa on Brad Pitt ja vaikka kyseinen näyttelijä ei ole varsinaisesti ansioitunut kuin hyvän ulkonäkönsä takia (mikä etenkin tässä elokuvassa pääsee oikeuksiinsa), mä itse kyllä tykkään kyseisestä näyttelijästä, etenkin hänen uransa alkutaipaleen leffoista ja roolisuorituksista. Olen tämänkin leffan nähnyt useita kertoja, enkä ainakaan toistaiseksi ole kyllästynyt.

Avatar (IMDb 7,9)
Tämä leffa on loistava esimerkki mun ennakkoluuloisesta asenteesta animoituja hahmoja ja erikoistehosteita kohtaan. Silloin kun tämä leffa ilmestyi, en suuresta hypetyksestä huolimatta kiinnostunut ollenkaan ja tuhahtelin sinisille hahmoille. Tästä on nyt varmaan kohta nelisen vuotta, kun tämä sitten sattui tulemaan telkkarista ja päätin ihan huvikseni vilkaista. Ja onneksi vilkaisinkin, sillä tykästyin tähän elokuvaan suuresti. Se oli mielikuvituksellinen, ehkä jokseenkin outo tarina itsensä ja oman paikkansa löytämisestä aivan toisenlaisessa maailmassa. Vaikka koko juttu on fantasiaa, se on tehty kuulostamaan niin fiksulta, että tavallaan katsoessaan erehtyy ajattelemaan, olisiko moinen oikeasti mahdollista, ja onko Pandoran kaltaisia paikkoja oikeasti olemassa.

The Notebook (IMDb 7,9)
Tämä oli aikanaan varmaan se kaikista lempparein leffani ja edelleen hyvä, mutta vähän puhki katsottu. Romanttisten elokuvien aatelija olematta silti mitenkään ällösöpö. Leffa sisältää lukuisia hyviä ja vahvoja vuoropuheluita ja herättää tunteita sekä valehtelematta pistää aina itkettämään. Joka tapauksessa Noahin ja Allien rakkaustarina on katsomisen arvoinen eikä kannata antaa leffan ympärillä leijuvan teinityttömäisen hypetyksen karkottaa, vaan luoda leffalle pohja omien näkemyksien ja kokemuksien kannalta.

Saksikäsi Edward (IMDb 7,9)
Tim Burtonin klassikko ja miehen ohjaus. Elokuva on kaikessa surullisuudessaan niin kaunis, etten kestä. Mä itken vuolaasti joka kerta, kun näen tämän ja jo pelkästään elokuva musiikki saa tunteet pintaan. Johnny Deppistä mä olen pitänyt aina ja tässä hänen roolisuorituksensa on erityisen onnistunut.

The Help (8,1)
Kirjaa en ole lukenut, mutta elokuvan nähnyt ainakin kolme kertaa! Tämä on kertakaikkisen ihana ja viihdyttävä leffa, ja osittain raivostuttavakin ihmisten eriarvoistamisen takia. Tämä on sekä hauska että koskettava ja täynnä värikkäitä henkilöhahmoja. Pääosassa on yksi lemppareistani, Emma Stone. 60-luvulle sijoittuvassa leffassa iloa antaa myös kyseisen ajan pukeutuminen ja hiustyylit. Tämä vaikuttaa ehkä vähän pintapuoliselta hyväntuulen leffalta, mitä se puoliksi onkin, mutta pinnan alla on oikeasti tärkeitä aiheita ja kertomuksia, joka pistää miettimään, että miten erilainen maailma oli melkein 60 vuotta sitten.

Inception (8,8)
Muistan, kuinka ensimmäinen poikaystäväni hypetti Nolania ja oli ihan innoissaan tästä elokuvasta ja sitä kautta minäkin sitten vähäsen, ja yhdessä mentiin leffaan katsomaan. Leffan jälkeen oli vähän pöllämystynyt olo, tuntui, ettei kaikkea saanut edes sisäistettyä. Sittemmin leffan ainakin kolme neljä kertaa ilmestymisensä jälkeen katsoneena se on antanut vähän enemmän ja silti jokaisen kerran jälkeen on vähän sellainen wow -olo. Oikeasti, kuinka mukaansatempaava ja älynystöröitä hellästi hierova paketti! Ajatuksena pelottavan mahtava ja näyttelijäkaarti ihan huippu. Nolanin muitakin töitä nähneenä voin yksinkertaisesti todeta, että heppu osaa hommansa.

The New World (IMDb 6,7)
Vaikka kyseessä ei ole mikään arvostelumenestys, mä tykkään hirmuisesti tästä Pocahontaksen tarinaan perustuvasta elokuvasta, jossa eityisesti kuvaus on tehty äärimmäisen kauniisti. Elokuva on aika hitaasti etenevä, jopa raukea ajoittain ja vuoropuhelua on jokseenkin vähän, mutta tämä on omassa lajissaan hieno, jopa hieman taiteellinen. Koska näitä Disney -piirretty filmatisointeja on tehty viime aikoina paljonkin, jännä nähdä, tehdäänkö tästäkin toisenlainen, uusi versio lähiaikoina. Tarkennetaan vielä, että tällä elokuvalla ei Disneyn kanssa ole mitään tekemistä.

Tanssii susien kanssa (IMDb 8,0)
Amerikan sisällisodan aikoihin sijoittuva elokuva on tarina luutnantti John Dunbarista, joka lähetetään rajalle ja siellä hän tutustuu ja ystävystyy erääseen intiaaniheimoon. Saattaa kuulostaa jokseenkin pitkästyttävältä, mutta oikeastaan tämä on äärimmäisen kiinnostava leffa, jossa sivutaan paljon tärkeitä aiheita, joilla tosin ei näennäisesti ole ehkä merkitystä varsinkaan Amerikan ulkopuolella syntyneille nykyihmisille. Elokuva voitti kuitenkin aikoinaan peräti 7 Oscaria, joten se kertonee jo aika paljon. Mä olen nähnyt tämän leffan ainakin neljä kertaa, ja vaikka se onkin pitkä, se on hauska, koskettava ja ajatuksia herättävä.

Indiana Jones -leffat (IMDb 8,5 , 7,6 ja 8,3)
Kadonneen aarteen metsästäjät, Tuomion temppeli ja Viimeinen ristiretki, huom. ei se viimeisin kristallikallo-hässäkkä (ufojutuineen se meni ehkä vähän liian kauas aikaisemmista)! Vaan nimenomaan nää kasarileffat. Steven Spielbergin leffoista yleensä tietää, että ne on ainakin katsottavia ja useimmiten ihan hyviäkin, mutta nämä ovat ehdottomasti mun lemppareita. Sellaista vanhan kunnon seikkailuelokuvameininkiä ilman nykyajan huipputekniikkaa (meinaa niin leffan teossa kuin itse leffassakin, ei siis ole ihmeellisiä aseita, aikakoneita tai muuta vastaavaa) ja vieläpä mukaansatempaavasti ja viihdyttävästi. Toki näissäkin leffoissa on fantasiaan liitettäviä juttuja liitonarkin kuolettavuudesta uskonharppauksiin, mutta se ei haittaa! Näiden kaltaisia leffoja suotaisiin tehdä enemmänkin.

Rita Hayworth - avain pakoon (IMDb 9,3)
Elikkäs origaalinimeltään The Shawshank Redemption on vankilaelokuva ja kuvaa kahden ystävyksen taivalta vankilamaailmassa monien vuosien ajan ja sitä pientä toivoa kaukana häämöttävästä vapautumisesta. Elokuva on ennen kaikkea tarina ystävyydestä ja toivosta, mutta pituudestaankin huolimatta otteessaan pitävä ja erinäisiä kiemuroita sisältävä. Vaikka tarina ei sinälläänsä kiinnostaisi, tämä on niitä elokuvia joita suosittelen kaikkia katsomaan, koska se on yksinkertaisesti hyvä.

Leijonakuningas (IMDb 8,5)
Oishan se nyt synti jättää yksi animaatio/piirretty tästä listauksesta pois, kun kuitenkin omistan hurjan määrän Disney-klassikkoja. Yksi lemppareimmista on ehdottomasti ajaton Leijonakuningas. Huikeita biisejä ja musiikkia, ja niin traumaattinen kohtaus kuin Mufasan kuolema onkin, niin tämä on myös hauska ja sydämellinen. Mun mielestä tyypit, jotka pitävät animaatioita tai piirrettyjä lapsillisina eivätkä katso niitä, ovat menettäneet jonkun tärkeän osan itsestään.

Pirates of the Caribbean - Mustan helmen kirous (IMDb 8,1)
Muistan, kuinka tämän elokuvasarjan traileri pyöri aikoinaan MTV:n (sen musakanavan) mainoksissa ja vaikutti huisin jännältä ja vähän pelottavaltakin. Meni jonkin verran aikaa, ennen kuin sitten näin tämän ja muistan edelleen, kuinka hämmentävän riemukas kokemus se oli, tuohon aikaan elokuvakokemukseni ovat olleet pitkälti piirrettyjä ja jotain telkkarissa pyörineitä leffoja, ja tämä tuntui niin hyvältä leffalta! Ja sitähän se on. Se on mukaansatempaava, hauska, sisältää paljon toimintaa ja juonittelua sekä kosolti hyviä henkilöhahmoja. Olen edelleenkin sitä mieltä, että Jack Sparrow on yksi onnistuneimmista henkilöistä ikinä. Jatko-osat ovat nekin katsottavia, mutta tämä on ehdotomasti paras.

The Green Mile (IMDb 8,5)
Tämäkin on vankilamaailmaan sijoittuva leffa, jossa Tom Hanks pääosassa esittää kuolemaantuomittujen vanginvartijaa. Koska leffa perustuu Stephen Kingin kirjaan, voi olettaakin että mukana on jotain vähän yliluonnollista ja outoa. Se ei kuitenkaan ole pääseikka tässä elokuvissa, vaan käsitys oikeasta ja väärästä ja ihmisten samanarvoisuudesta ja eriarvoisuudesta sekä ennakkoluuloista. Elokuva on tosi pitkä, muttei mielestäni pitkäveteinen. Tää on myös niitä elokuvia, jotka väistämättä saa kyynelkanavani aukeamaan.

Hölmö hullu rakkaus (IMDb 7,4)
Kovin usein en tämän tyyppisistä draamakomedioista niin välitä, tai siis vaikka niitä aika paljon katsonkin, niin harvemmin sieltä nousee joku ylitse muiden. Tämä on jostain syystä ollut alusta asti sellainen. Ehkä syy piilee mainiossa näyttelijäkaartissa, aiheen tietynlaisessa ajankohtaisuudessa/nykyisyydessä tai jossain muussa mystisessä seikassa. Yhtä kaikki tää on hauska ja sympaattinen jokaisella katselukerralla, sellainen hyvänmielen leffa.


Siinäpä nyt muutamia mainitakseni! Näitähän löytyy hurjasti enemmänkin, mutta tiedättehän te, kun jotain alkaa listailemaan, niin siinä vaiheessa kaikki katoaa mielestä. Onko joukossa yhtään teidän lempparia ja mitä muita lempparielokuvia teillä on?

8 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus! Ja Saksikäsi Edward on niin ihana! Tuli monta hyvää vinkkiä nyt to watch -listalle. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kommentista! Ja kiva jos näistä löytyi vinkkiä, mie ainaskii rakastan näistä jokaista mutta makujahan on monia! :)

   Poista
 2. Ha, mä jo mietin missä ees yks Disney-leffa on! Ja sit siellä se oli, mun lemppari! Leijonakuningas on vaan NIIN paras :D Tanssii susien kanssa on mun mielestä hiton tylsä ja puuduttava, mutta onhan se upea! Katon sen ehkä kerran kahdessa tai kolmessa vuodessa, enempää ei pysty. Aika paljon samoja lemppareita, mutta sun listassa on myös elokuvia, joita en ole (vielä) nähnyt :) Saisinkos tehdä samantyyppisen postauksen lähiaikoina? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No meinasin laittaa useammankin, mutta aattelin että jos en nyt kuitenkaan... :D Kaunotar ja hirviö, Pocahontas ja Tarzan tulee aika lujaa perässä!
   Ja tee ihmeessä samanmoinen, ja jos en tajua tulla vierailulle oikeaan aikaan (mä yleensä aina koneella kommentteihin vastatessani käyn vilkaisemassa kommentoijan blogin, vaikka en välttämättä kommentoikaan :)) niin saa tulla hihkaisemaan, että leffapostausta löytyis nyt! :)

   Poista
 3. Rakastan sun leffapostauksia! Tekee mieli alkaa aina itekin raapustaan katsotuista ja rakastetuista elokuvista, mutten vaan osaa pukea niitä sanoiksi yhtä hyvin. Olis hauskaa myös tietää miten itse pisteyttäisit katsomiasi leffoja. Näistä komppaisin itekin Inceptionia, The Green Milea ja The Shawshank redemptionia. Ja omalle listalle pitääkin lisätä muutama uusi nimi...

  VastaaPoista
 4. Ihanaa että tykkäät, kiitos ♥ Just tämmöset kommentit kannustaa ja inspiroi tekemään niitä :) Omasta mielestä arvioni ovat monesti ympäripyöreää läpinää, mutta mahtavaa että olet niistä jotain saanut irti :D
  IMDb:n oman arvion sijaan laitan siksi, että koko tekstiosa on kokonaan mun mielipidettä joka tapauksessa, joten tuo antaa semmosen ns. yleisarvion. Lisäksi en tykkää arvioida mitään juttuja numeroilla, enkä osaa omia kokemuksia ja tuntemuksia muuttaa numerolliseen muotoon haluamallani tavalla, joten oon sen siks jättänyt pois :) Voishan sitä toki joskus yrittää!

  Ja siistiä, että tästä löytyi sullekin uutta luettavaa, pitääpä varmaan tehdä osa 2 syksymmällä... :)

  VastaaPoista
 5. Todella vaikuttava suosikkien lista! Itse satuin katsomaan juurikin viime viikolla Piiat ja The Notebookin ja ehdottomasti nousivat omiinkin suosikkeihini♥ Ennestään siellä olivatkin Saksikäsi Edward, Inception ja The Shawshank Redemption. Monia muitakin upeita leffoja listallasi on! Harmittaa vain kun muutama noista kuten The Green Mile ja Tanssii susien kanssa on vielä näkemättä. The New Worldista en ollutkaan muistaakseni kuullut, kuulostaa mielenkiintoiselta. Hyviä, mielenkiintoisia mietteitä kustakin leffasta! Disney-piirretyt on rakkautta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Hyvä maku sinullakii leffojen suhteen ;) Jos oot tykänny noista muista, niin uskoisin että pidät kyllä noista näkemättä olevistakin!
   Ja Disneyt tosiaan on ♥

   Poista