12.10.2015

EI ennakkoluuloille ja vihapuheille

Tarkoituksenani oli olla kirjoittamatta aiheesta blogiini, koska järkevää keskustelua aiheesta tuntuu olevan vaikea saada aikaiseksi ja toisekseen tuntuu, ettei näitä asioita voi tosissaan tuoda julki, jos ei halua tulla leimatuksi ja väärinymmärretyksi. 
Siksi en nyt oikeastaan lähdekään purkamaan omaa kantaani tähän turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten siivittämään kaikkia puhuttavaan aiheeseen, koska en usko osaavani tuoda sitä tarpeeksi hyvin esille siihen nähden, ettei mulla mitään selkeää kantaa edes ole. Mutta se, miten asiaa puidaan sosiaalisessa mediassa, kaupan kassajonossa tai baaritiskillä promillen humalassa, siihen mulla on sanottavaa. 

Omat päällimmäiset fiilikset? En tiedä mistä näitä lähtisi purkamaan. Siis varmaan eniten tässä surettaa se, kuinka vihamielisiä ja pelokkaita suurin osa suomalaisista on. En lähtisi lokeroimaan pelkoa välttämättä negatiiviseksi ominaisuudeksi, mutta kun pelko on pelkästään omien asenteiden, mielipiteiden ja ennakkoluuloisuuden sekä tietynlaisen ylpeyden summa, on se oikeastaan aika säälittävää. Juuri pari päivää sitten luin tosi harmistuneena erään entisen työkaverin kommentoimaa juttua, jossa kertoi hankkineensa jotain lupavapaata sumutetta/spraytä itsepuolustukseen, koska kulmilla liikkuu nykyään niin epämääräistä väkeä viitaten juurikin näihin turvapaikanhakijoihin. Toki itse olen ehkä vähän väärä ihminen arvostelemaan tällaista käyttäytymistä, sillä itse en ole koskaan, missään tilanteessa kokenut pimeällä liikkumista ahdistavana tai pelottavana, en ole koskaan osannut pelätä minkään maalaisen miehen tai naisen käyvän päälleni, saati sitten minkään muunkaan kauhuelokuvasta karanneen mölliäisen. Jutut päällekäyvistä ja turhan tuttavallisista pakolaismiehistä tai maahanmuuttajataustaisista raiskaajista ovat kantautuneet omiinkin korviin ja kai se on jossakin määrin loogista, että ihmisellä on tarve kohdistaa pelkonsa, saada lokeroitua ja nimettyä se ja tämä tuntematon joukkio ulkomaalaisia ihmisiä on tietenkin oiva kohde. Itse en usko, että näillä eri kulttuureista tulevilla miehillä on sen suurempi tarve ottaa ketään väkisin kuin supisuomalaisella Tepollakaan, mutta faktahan nyt on se, että suomalaismiesten määrä verrattuna Lähi-idästä tulevien miesten määrään on melko pieni, ja tietenkin mätämunia mahtuu isompaan joukkoon huomattavasti enemmän. Näihin kulttuurillisiin eroihin en ole sen paremmin tutustunut, mutta jokin mussa epäilee, ettei se ole ainakaan sidoksissa miehen älykkyysosamäärään tai testosteronin määrään, joten yleistys siitä, että ulkomaalaiset miehet ovat raakalaismaisia raiskaajia, on mielestäni harhaanjohtava. Mutta ei mennä tähän aiheeseen nyt sen enempää.

Huvittavaksi koen myös nämä etenkin vanhemmilta ihmisiltä tulevat ihmettelyt siitä, kuinka näillä maahan virtaavilla, kotinsa jättäneillä tyypeillä voi olla samanlaiset älypuhelimet kuin meillä tai millä rahalla ne ovat tänne tulleet. Käsittääkseni sana pakolainen ei ole synonyymi sanalle köyhä. Jos köyhät ihmiset ottaisivat ja lähtisivät tuosta noin vaan matkaamaan meille tänne Suomeen, valtaosa olisi kyllä afrikkalaisia ja aasialaisia tai eteläamerikkalaisia. Voi olla, että suurimmalle osalle suomalaisista, kuten itsellenikin, maailman tilanne on vähän hankalasti avautuva. Me mietimme, mitä juonia Putin itänaapurissa punoo, mutta monessa osassa maailmaa on jatkuva sota/konfliktitilanne päällä, eikä meille niistä uutisoida jatkuvalla syötöllä. Koska ne tapahtuvat toisella puolella maailmaa. Koska kukaan ei halua matkustaa Syyriaan. Koska Tauskikin on koditon, ja siinä on suomalaislehdille uutisen aihetta tarpeeksi. En tiedä teistä, mutta omasta mielestäni maan epävarma poliittinen tilanne, ääreistöryhmien iskut tai ihan vaan yleinen pelko omasta selviytymisestään on ihan normaali ja looginen syy jättää oma kotimaa ja valita kohdemaaksi mahdollisimman kaukainen, ehkä etäältä hyväksi kehuttu maa ja valtio, jonka lähihistoria ei sisällä mitään traagisia tapahtumia.

Tiivistettynä sitä koetaan olevan niin avoinmielistä ja ennakkoluulotonta porukkaa että oksat pois, vaikka todellisuudessa suurimman osan alitajunnassa tuntuu olevan se kaunis ajatus "Suomi suomalaisille ja Karjala takaisin". Isänmaallisuus on iskoistettu jokaisen pääkoppaan jo kohdussa ollessa niin tiukkaan, että ajatus siitä, että tänne tulee suomea puhumattomia omia kulttuuriperinteitään toteuttavia ihmisiä, joilla ei olekaan paluulippua takaisin omaan kotimaahan, on kauhistuttava. Tai ehkä jokseenkin siedettävä, jos nämä ihmiset perustaa yrityksen mistä saa pitsaa sekä kebabia sopuhintaan ja tyyppejä voi vielä hyvillä mielin kutsua karvakäsiksi. 
Enkä mä yritä tässä nyt sanoa sitä, että Tuomiokirkon tilalle pitäisikin rakentaa moskeija tai muuta vastaavaa, mutta niin on vaan muissakin Euroopan maissa sellaisia kulttuurien sulatusuuneja. Itse en usko, että mitkään ongelmat ovat koskaan lähtöisin kultturaalisista eroavaisuuksista, vaan enenmmänkin ihmisten ominaisuuksista, joista mainittakoon ennakkoluuloisuus, vallanhimo, ahneus, peräänantamattomuus jne. Jos jotain lausetta inhoan, on tämä kuuluisa "maassa maan tavalla tai maasta pois". Varsinkin, kun osa ryhmistä, ketkä tätä asiaa ajavat, eivät todellakaan ole niitä henkilöitä, jotka Suomen lakien noudattamisesta voisivat tulla huutelemaan.
Tiedän, että suomalaisen yhteiskunnan rakenteissa on porsaanreikiä ja koko systeemi on itse asiassa aika pilaantunut ja homehtunut, joka nyt noin niinkuin pääpiirteittäin on se kaikista suurin syy, miksi homma tuntuu kusevan omiin muroihinsa ennen kuin on edes alkuun päästy, mutta kyllä se toinen lähes yhtä iso vika on mielestäni meissä ihan itsessämme. Itse henkilökohtaisesti kieltäydyn uskomasta ja hyväksymästä sellaista luuloa ja asennetta, että tänne virtaa tuhansittain turvapaikanhakijoita vain, koska ne haluaa tulla tänne rettelöimään, raiskaamaan kaikki naiset ja nauraen kusemaan sosiaalitoimesta saadun avustuksen päälle.

Haluan tähän loppuun vielä korostaa, että kyseessä on tosiaan omiin mielipiteisiini pohjautuva teksti, johon olen saanut innoitetta en niinkään faktatietoihin perustuvista uutisotsikoista (tiedä niidenkään faktoista nyt aina ihan sataprosenttisesti...) vaan ympäriltäni kanssaihmisiltä ja sosiaalisesta mediasta. Itselläni ei ole henkilökohtaisia kohtaamisia näiden turvapaikanhakijoiden kanssa ole ollut ja hyvin harvan maahanmuuttajan kanssa on tullut keskustelua, joten mielipiteeni ja asenteeni pohjautuvat näihin kokemuksiin, tai sanottaisiinko kokemattomuuteen. Mikäli kohtaamisien myötä mielipiteeni jostakin kumman syystä vaihtuisi, niin tulen ilman muuta kirjoittamaan uuden tekstin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti