9.2.2016

Vähemmän maitoa, kiitos

Viime syksynä mä sen päätin. Iho oireili jatkuvasti, eikä ulkoisista tekijöistä tuntunut olevan enää apua, oli pakko miettiä omaa ruokavaliota. Olin lukenut monestakin eri paikkaa, että atopia usein helpottaa, kun vähentää/jättää maito- ja viljatuotteet ruokavaliosta pois. Päätin lähteä liikenteeseen siitä itselleni helpommasta päästä, eli maitotuotteista.

Ruokavalioni ei ole nykyisinkään maidoton, eikä todennäköisesti koskaan tule olemaankaan, mutta olen vähentänyt reilusti maitotuotteita ja vaihtanut ne erilaisiin vaihtoehtoihin, kuten soijaan ja kauraan. Mulle vaihto on ollut todella helppo, sillä nämä kasviperäiset tuotteet ovat pitkälti oman suuni mukaisia, enkä ole kaivannut maitopohjaisia vaihtoehtoja yhtään. Syy, miksi en tule kokonaan luopumaan maitotuotteista, on se, että koen nykytilanteen olevan enemmän kuin passeli itselleni. Satunnaisesti ja vähissä määrin käytetyt maitotuotteet (kuten leivonnassa voi ja oivariini leivän päällä) ei haittaa. Siitä, kun päätin vähentää maitotuotteita, on nyt ehkä noin nelisen kuukautta ja jo parin kuukauden jälkeen huomasin muutoksia: iho on paremmassa kunnossa ja atopiani on rauhoittunut siinä määrin, ettei iho esim. kutise lainkaan niin paljon kuin se on aiemmin kutissut.

IMG_1334

Mitä sitten olen vaihtanut ja mihin? Mikään varsinainen maitotuotteiden suurkuluttajahan mie en ole koskaan ollut, ja esim. kahvini olen juonut soijamaidolla (aina silloin kuin se on mahdollista, eli pääsääntöisesti kotona) jo reilun vuoden ajan, koska yksinkertaisesti pidän siitä enemmän. Jugurtit olen vaihtanut kaura- ja soijavalmisteisiin ja kuvassa näkyvä Yosan sitrus-kauravälipala onkin ihan lemppareitani. Alpron Mild&Creamy soijajugurtit taas on loistavia smoothieihin tai myslin kanssa syötäviksi. Yksi lemppareistani on joskus aiemminkin hehkuttamani Oatlyn vaniljakastike, josta poikaystäväkään ei tajua, että se on kauratuote. Hassumpaa ei myöskään ollut tuo Oatlyn vaniljakaurajäätelö.

Tähän mennessä on siis tullut käytettyä lähinnä soija- ja kauravalmisteita, mutta jatkossa olisi tarkoitus laajentaa muihinkin vaihtoehtoihin, kuten riisi- ja mantelivalmisteisiin. Jos jollakin on niistä hyviä kokemuksia ja suosituksia, niin saa ihmeessä jakaa! :)
Ruuanlaitossa ja leivonnassa tulee käytettyä edelleen maitotuotteita, mutta esim. kerman olen vaihtanut kanaruokia valmistettaessa kookosmaitoon tai -kermaan. Lähitulevaisuudessa olisi tarkoitus myös kokeilla maidottomia leipomuksia, mm. "juustokakkua".

Tämä järjestely on sopinut itselleni paremmin kuin hyvin, ja tosiaan mitään korvaamiani maitotuotteita en ole kaivannut missään vaiheessa. Näiden makuun tottuu mielestäni tosi nopeasti ja ne maistuu omaan suuhuni täysin normaaleilta, kun taas edelleen maitotuotteita käyttävä poikaystävä hieman nyrpistelee noille mun kaurajugurteille, hahah. 
Myöhemmin tänä vuonna olisi tarkoitus ottaa suurennuslasin alle viljatuotteet ja vaihtaa niistä suurin osa gluteenittomiin vaihtoehtoihin, ihan vaan kokeiluna, että josko atopiani kaikki oireet häviäisivät sitten miltei kokonaan. Ja onhan se muutenkin terveellisempää. Niiden vaihtaminen vaatii kuitenkin enemmän työtä, sillä esim. gluteenittomista tuotteista leipomisessa on omat haasteensa.

Millaisia kokemuksia maidottomuudesta/maitotuotteiden vähentämisestä teillä on?

6 kommenttia:

 1. Itte en käytä maitotuotteista mitään muutakuin juustoa, ja oon ihan tyytyväinen :) Leivontaan ja ruoanlaittoon käytänkin kasviperäisiä tuotteita, kuten kookoskermaa ja soijamaitoa :) Soijajugurtti on muuten miljoona kertaa parempaa kuin "aito" jugu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oon samaa mieltä! :D tykkään myös noista yosan kauravälipaloista, niissä on kivan laaja makuvalikoima ja nyt innolla ootan että meiänkin lähikauppoihin tulee ne uudistuneet tuotteet :)

   Poista
 2. Mieki itseasiassa aattelin just alkaa vähetämään maidon kulutusta :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okkei! :) Meinasin vastata, että hyvä päätös, mutta se on oikeastaan aika neutraali sellainen, enemmän toki positiivinen kuin negatiivinen, kun ihminen ei maitoa tai maitotuotteita ravinnokseen siinä määrin kaipaa, kun niitä meille tuputetaan, mutta mielestäni tämäkin on niitä jokaisen omia valintoja, joita on vaikea lähteä arvostelemaan :) Itelläni on toiminu enemmän kuin hyvin ja ehkäpä se rohkasee joitakin kokeilemaan myöskin! Toivottavasti sulle maistuu maidottomat tuotteet yhtä hyvin ku miulle :)

   Poista
 3. Alotin vihdoin tosissani maidottoman&gluteenittoman maanantaina. Kohta viikko takana ja oon erittäin tyytyväinen päätökseeni. Kaikelle löytyy nykyään korvaava tuote. Ei oireile enää pohkeet niin pahasti ku tukehdustilat vähenee kropassa. ����
  -Anni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii löytyy, pitäs itekin rohkeemmin kokeilla erilaisia tuotteita (esim. pavut on aina ollu mulle vähän semmonen yök-juttu, mutta niistäki saa tehtyä vaikka mitä!) eikä jumittaa ns. tutuissa ja turvallisissa. Hyvä et sulla lähteny hyvin liikenteesee toi, mä tuun hitaasti mutta varmasti perässä! 😁

   Poista