12.5.2017

Täyteläinen tomaattirisotto

Kerroin taannoin syöneeni ravintolassa ihan mahtavaa tomaattirisottoa ja intoilin, että samaa pitää kokeilla myös kotona. Yleensä toteutan kaikki ruokaan liittyvät aikeeni, ja niinpä eilen kokkailin meille tomaattirisottoa. Ei jestas, miten tuli hyvää! Ei se ihan sille ravintola-annokselle pärjännyt ja makumaailmakin oli vähän eri, mutta kyllä tämä oli silti todella hyvää vaikka itse sanonkin ja resepti jää varmasti käyttöön.

tomaattirisotto


Tomaattirisotto pinjansiemenien ja mozzarellan kera (noin kahdelle)

3½ dl risottoriisiä
2 valkosipulinkynttä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 pieni purkki eli noin 70 g tomaattipyrettä
200 g paseerattua tomaattia
2 dl ruokakermaa
n. litra kasvislientä
tuoretta basilikaa
rouhittua mustapippuria
noin 70 g parmesaanijuustoraastetta
paahdettuja pinjansiemeniä
mozzarellaa

Ruuanvalmistus kannattaa aloittaa seuraavasti: paahda pinjansiemenet kevyesti puhtaalla, kuivalla pannulla (älä käräytä!) ja siirrä syrjään. Ota noin kolmannes basilikan lehdistä ja leikkaa pienemmäksi. Tässä vaiheessa voit leikata myös mozzarellan, mikäli käytät kokonaista, isoa könttiä. Leikkaa sitten valkosipulit pieneksi kuutioksi. Laita noin litra vettä kiehumaan ja liota sinne kasvisliemikuutio. Pidä kasvisliemi lämpimänä koko ruuanvalmistuksen ajan. Lopuksi ennen varsinaista risoton valmistusta suosittelen avaamaan ihan jokaisen purkin ja pussin ja pullonkorkin, sillä risottoa pitää hämmentää melkein koko ajan ja omaa työskentelyä helpottaa huomattavasti jos kaikki on valmiina käden ulottuvilla :)

IMG_5084 IMG_5085

Valitse ruuanvalmistukseen iso kasari tai kattila. Lorauta kattilaan reilusti öljyä ja kuullota valkosipuli sekä riisi muutaman minuutin ajan (en suosittele käyttämään levyn kovinta lämpöä missään vaiheessa ruuanvalmistusta). Lisää sitten valkoviini ja odota, että se imeytyy riisiin melkein kokonaan. Lisää sitten tomaattipyre sekä paseerattu tomaatti sekä muutama desi kasvislientä. Jos seos kuplii ja roiskuu kauheasti, vähennä hieman lämpötilaa. Anna taas nesteen imeytyä mahdollisimman paljon ja lisää sitten ruokakerma sekä kasvislientä desi kerrallaan. Todennäköisesti koko litraa kasvislientä ei tarvitse lisätä risoton joukkoon, mutta sitä on hyvä keittää reilusti niin että mieluummin jää yli kuin että sitä on liian vähän.
Kun riisi alkaa olla pehmeää ja risotto on mehevää ja kosteaa (tähän menee noin parisenkymmentä minuuttia), muttei keittomaista, lisää joukkoon tuore basilika, rouhittua mustapippuria sekä juustoraaste. Tässä vaiheessa mukaan voi lisätä myös reilun nokareen voita, mikä antaa risotolle mehevän kiillon, mutta minä skippasin tämän vaiheen.

Tarjoile heti paahdettujen pinjansiemenien, basilikan sekä mozzarellan kanssa.

2 kommenttia: