18.10.2018

Vuokra-autolla Kanadassa

IMG_1929

Kanadan reissua suunnitellessa kävi lähes heti alkumetreillä selväksi, että auto täytyy vuokrata. Etäisyydet Kanadassa on pitkiä, joten julkisilla liikuttaessa kustannukset olisi kahdelta ihmiseltä kivunneet samoihin summiin kuin mitä auton vuokrauskin kustansi ja toisekseen jälkimmäinen antoi enemmän liikkumavaraa. En näe autonvuokrausta ensisijaisena vaihtoehtona lomalle lähtiessä, mutta tämän kaltaisille omatoimimatkoille se sopii eikä sitä kannata pelätä.

Me varasimme auton jo Suomesta käsin Auto Europen kautta ja autoa vuokraava firma oli Hertz. Ei otettu halvimman hintaluokan autoa, eikä kalleinta, vaan siitä välistä. Meillä oli auto käytössä perjantaista keskiviikkoon, eli kuusi päivää ja varausvaiheessa kustannukset eivät nousseet yli 300 euron.Varausta tehdessä kannattaa lukea kaikki huolellisesti läpi, mikä lienee sanomattakin selvää, mutta eipähän tule sitten turhia yllätyksiä. Autoa vuokratessa tulee olla luottokortti, mistä ei valitettavasti pääse yli eikä ympäri minkään firman kautta. Me ollaan molemmat jo lähempänä kolmeakymppiä, joten nuoresta iästä ei tullut lisämaksua.

IMG_1942 44949855211_206759807a_o

Me haimme auton Toronton keskustassa sijaitsevalta lentökentältä, jossa toimi Hertzin lisäksi pari muuta autonvuokrausfirmaa. Kovin helpoksi hommaa ei tosin ole tehty, lentokenttä kun sijaitsee saarella ja meidän piti lähteä lautalla pois. No, kokemus sekin eikä ollut ongelma.
Tosiaan autoa noudettaessa täytettiin vielä paperit, otettiin noin 80 dollaria maksava lisävakuutus sekä navigaattori, mikä maksoi jotain 10-15 dollaria päivältä (naurettavaa lisärahastusta mun mielestä mutta pakko oli ottaa). Kansainvälistä ajokorttia ei tarvinut, suomalaisella pärjäsi. Näistä kannattaa  tosin ottaa hyvissä ajoin selvää, sillä kävi ilmi, että yhdessä Kanadan provinssissa se tulee olla.
Mieheni ajoi koko reissun ajan, vaikka alunperin tarkoitus oli, että molemmat ajaa. Lisäkuskista olisi kuitenkin tullut taas enemmän kustannuksia ja todettiin molemmat, että tässä voidaan säästää. Autoa noutaessa luottokortilta tehtiin noin 500 dollarin katevaraus, minkä firma palauttaa, mikäli auton palauttaa samassa kunnossa kuin lähtiessä. Nämä käytännöt ja summat vaihtelee firmasta riippuen, mutta kaikissa jonkinlainen takuusumma pitää käsittääkeni pantata.

Ajattettiin Torontosa Algonquinin kautta Barry's Bayhin (ja seuraavana päivänä takaisin puistoon) ja sieltä Montrealiin (siellä olessamme emme käyttäneet autoa lainkaan) ja lopuksi Montrealista takaisin Torontoon. Yhteensä ajokilometrejä kertyi lähes 1500! Meillä oli vuoden -16 tai -17 Toyota ja se oli automaattivaihteinen, enempää en osaa kertoa koska en ole yhtään autoihminen :D

Autoilu Kanadassa oli mielenkiintoista. Liikenne oli pääpiirteittäin samanlaista kuin Suomessakin, eli ei sen suhteen mitään erikoista, mutta varsinkin noista kaupungeista postuminen oli ihan omaa luokkaansa, tai niihin ajaminen. Kaistoja oli parhaimmillaan 7-8 vierekkäin ja osa kanadalaisista kuskeista on aika hulluja, ohi tultiin ajoittain sekä vasemmalta että oikealta, ja vilkkua ei juurikaan jaksettu väläyttää. Ja siinä missä suomalainen peruskuski valmistautuu ohitukseen rauhassa ja harkinnalla, ei todellakaan tuolla. Turvallisinta oli suurimman osan ajasta ajaa oikean puolisinta kaistaa, joka oli lähinnä varattu isoille autoille ja laiskemman kaasujalan omaaville.

30012778117_ff692954ba_o IMG_1941

Kaikki sujui meidän osalta palautusta myöten mallikkaasti eikä edes yhtään lähellä piti -tilannetta päässyt syntymään, mutta silti pari ongelmaa ja huomiota, jotka tuli huomattua autossa istuessa:

- Torontosta lähtiessä meidän vuokraama navigaattori kuoli. Siis käytännössä heti. Ajattiin kaupungissa lähes paniikissa johonkin mahdolliseen ajosuuntaan ja minä yritin käynnistää laitetta uudestaan, ei onnistu. Hermostuneena laitan puhelimen mobiilidatan päälle ja Google Mapsin laulamaan, että päästiin pois kaupungista :D Myöhemmin matkalla resetoin navigaattorin (korviksista on yllättävä hyöty) ja loppureissun masiina toimi lähes moitteettomasti
- Isojen teiden varsilta löytyy tankkauspaikkoja suhteellisen tiuhaan tahtiin, mutta auta armias kun sunnuntai aamuna lähdettiin ajamaan Barry's Baysta, eli käytännössä keskeltä ei mitään kohti Montrealia, oli alkumatkan varrella pelkästään yksityisomisteisia pieniä tankkauspisteistä, tiiättekö sellaisia joissa leffoissa nuorisojoukko pysähtyy kysymään neuvoa mökille, joka koituu kaikkien kohtaloksi. No meidän ei neuvoa tarvinut kysyä suunnan suhteen, mutta tankkauksen suhteen joo :D Onneksi ihmiset oli ihanan avualiaita! No mutta niin siis, siihen aikaan sunnuntaina näistä suurin osa oli kiinni. Onneksi tanki ei ollut täysin tyhjillään.
- Kanssa-autoilijat tööttäilee. Ei siihen malliin, kuin jossakin alempana Euroopassa, mutta suhteellisen ärsyttävästi kuitenkin. Jos ajat hiljempaa, koska et tiedä varmasti, mihin seuraavaksi, niin takana tööttäilevä kuumakalle ei kyllä auta asiaa tippaakaan.
- Montealista poistuminen oli työn ja tuskan takana, sillä joka paikassa tehtiin tietöitä ja kaikki rampit/liittymät sun muut mistä meidän olisi pitänyt kääntyä, oli poikki ja loppujen lopuksi jouduttiin kiertämään aika pitkä lenkki, että päästiin oikeaan suuntaan.
- Tietulleja (vai mitä nämä nyt sitten onkaan) osui matkan varrelle yksi. En muista, paljon maksu oli, mutta automaattiin luottokortti ja takas, ja matka jatkui. Oli silti vähän kuumottava tilanne, kun ei ole tämmöistä ennen vastaan tullut.
EDIT: Saatiin postissa yli 2 kuukautta reissun päättymisen jälkeen tietullilasku, joka oli reilu 22 Kanadan dollaria. Summa veloittuu auton vuokraamiseen käytetyltä luottokortilta.
- Erilaisista sarvipää -eläimistä, eli hirvistä ja peuroista ja mistä lie, varoittavia kylttejä oli todella paljon, ja jokaisella tiepätkällä millä ajettiin kaupunkialuetta lukuunottamatta, mutta ei nähty matkan aika yhden yhtäkään edes kaukana tiestä.

IMG_1932 IMG_1939


Olen tosi iloinen, että päätettiin jännityksestä ja epäilyksestä huolimatta vuokrata auto, sillä nyt se on kohteesta riippumatta aina vain helpompaa (tosin vasemman puolen liikenteen maissa en edelleenkään suostu). Eli iso suositus ja rohkaisu auton vuokraamiseen ulkomailla (kunhan on henkisesti varautunut, että pinna saattaa kiristyä ajoittain)
Millaisia kokemuksia teillä on autonvuokraamisesta ulkomailla?

2 kommenttia:

 1. Ihan mahtava lukee kokemuksia auton vuokraamisesta! :) Mua ainakin jännittäisi ja varmaan auto jäisi vuokraamatta! :D Ehkä mä rohkaistun jos auton vuokraamiselle on tarvetta! :)
  Kivalle vaikuttaa toi teidän reissu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Joo halusinkin kirjoitta auton vuokraamisesta siksi, että usein tuntuu että siitä mainitaan puolella sanalla jossain matkajutun ohessa eikä minkäännäköistä tekstiä siitä millaista se on ja kaikkea! :D Siksi varmaan itseäkin jännitti aika paljon, kun kokemuksia on kuullut ja lukenut niin vähän.

   Poista