20.5.2015

Sitruuna-mustikkakakku

Kakkujen osalta olen vähän kaavoihin kangistunut; lähinnä tulee tehtyä vain erilaisia juustokakkuja, porkkanakakkua tai mutakakkua. Jo oli aikakin kokeilla jotakin uutta! Päädyin sitten kokeilemaan sitruuna-mustikkayhdistelmää kuorrutettuna tuorejuustolla. Tämä on käsittääkseni jo aika klassinen ja suosittu yhdistelmä, sillä englanninkielisiä reseptejä ja kuvia löytyy netistä vaikka millä mitalla. Suomalaisessa kahvipöydässä tämä taitaa toistaiseksi olla vielä hieman tuntemattomampi. Itse en mustikasta ihan hirveästi välitä (enkä esim. tykkää mustikkapiirakasta), mutta tässä maut menee niin kivasti yksiin, että suosittelen kokeilemaan mahdollisista ennakkoluuloista huolimatta!
Oman luomukseni pohjana käytin tätä Valion reseptiä.

IMG_3330

Sitruuna-mustikkakakku (12-16 hlö)

150 g voita
3 dl sokeria
4 munaa
2 sitruunaa
150 g maustamatonta jogurttia
5½ dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
3 tl leivinjauhetta
200 g mustikoita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2½ dl tomusokeria
2 rkl sitruunamehua

Aloita ottamalla voi huoneenlämpöön pehmenemään hyvissä ajoin. Pese sitruunat huolellisesti, raasta niiden kuori ja purista mehu.
Vatkaa notkea voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksitellen hyvin sekoittaen. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan vuorotellen jogurtin ja sitruunamehun kanssa. Älä vatkaa enää tässä vaiheessa, vaan sekoita varovasti tasaiseksi massaksi. Lopuksi kääntele joukkoon mustikat.
Voitele ja jauhota kakkuvuoka (ei tarvitse olla samanlainen reiällinen kuin mihin minä tein, vaan esim. tavallinen irtopohjavuoka käy) ja levitä taikina tasaisesti. Paista uunissa 175 asteessa 50-60 min. uunin tehokkuudesta riippuen. Kakun kypsyyttä voi välissä kokeilla hammastikun avulla.

Kuorrutteen valmistus: siivilöi tomusokeri tuorejuuston sekaan ja lisää sitruunamehua. Vatkaa notkeaksi ja tasaiseksi massaksi. Levitä jäähtyneen kakun päälle (tai olla malttamaton niin kuin minä ja levittää se kaikkea muuta kuin jäähtyneen kakun päälle) ja koristele mustikoilla tai sitruunankuorikiehkuroilla. 
Tästä saa myös kivan täytekakun (kuten Valion sivuilla näkyy) jos jaksaa oikeasti odotella kakun jäähtymistä ja haluaa hieman enemmän haastetta. Minä aion varmasti kesän aikana kokeilla sitä versiota! 

IMG_3331 IMG_3334 IMG_3336

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti