2.6.2016

Perinteinen persikkapiiras

Käsi ylös, kenelle tulee mieleen persikkapiiraasta semmonen semisti limainen tyyliin pääsiäispöydässä tarjottava rahkapersikkapiirakka? Jep, niin mullekin, mutta luojan kiitos katsoin elokuvan Labor Day (joka tosin itsessään ei ollut järin merkittävä leffakokemus), jossa tehtiin oikeaa persikkapiirasta. Jos googletatte persikkapiiraan reseptiä suomeksi, saatte nimenomaan näitä rahkaisia variaatioita, mutta englannin kielellä haettuna jotain ihan muuta. Ja mä nimenomaan haluisin tehdä tämmöisen perinteisen amerikkalaisen kuorellisen persikkapiiraan, joka osoittautui tosi hyväksi (etenkin vaniljajätskin kanssa tarjoiltuna) ja kumosi kaikki omat kauhukuvat ja -muistot noista suomalaisista versioista. Tää oli myöskin ensimmäinen piiras ikinä, mihin tein tuon tommoisen "kannen"! Tämä on myöskin kananmunaton ja tästä saa halutessaan myös maidottoman käyttämällä jotain maidotonta leivontamargariinia tms.

IMG_5588

Persikkapiiras

pohja & kansi
100 g voita/leivontamargariinia
3 rkl sokeria
ripaus suolaa
6 dl vehnäjauhoja
½ dl vettä

persikkatäyte
400 g persikoita (tuoreita tai säilyke)
1½ dl sokeria
½ dl jauhoja
ripaus kanelia
1½ rkl voita/leivontamargariinia
2 rkl sitruunamehua

Valmista pohja & kansi: sekoita keskenään kuivat ainekset ja lisää joukkoon huoneenlämmössä pehmennyt voi ja nypi seos murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja vaivaa taikina tasaiseksi massaksi, kiinteäksi palloksi. Jaa taikinapallo sitten kahtia. Kauli sitten molemmat taikinapallot leivin- tai voipaperilla mahdollisimman ohuiksi ja pyöreän muotoisiksi levyiksi. Voitele ja jauhota piirakkavuoka ja ns. kumoa toinen levy siihen, painele tasaisesti vuuan pohjalle ja reunoille.
Valmista persikkatäyte: leikkaa persikat pienehköiksi kuutioiksi ja laita kattilaan. Lisää muut ainekset, sekoita ja kuumenna kiehahtamispisteeseen, kunnes seos hieman sakenee. Kaada täyte sitten pohjan päälle. Tämän jälkeen kumoa toinen ohueksi kaulittu levy piiraan päälle mahdollisimman keskelle, niin että täyte peittyy kokonaan. Nypistle ylimääräinen, reunoilla roikkuva taikina vuuan sisään paksuhkoksi reunukseksi. Painele kanteen haarukalla muutamia reikiä. Paista uunissa 175 asteessa noin 25-30 min uunin tehosta riippuen. Mikäli haluaa pinnasta ns. kauniimmän näköisen ja värisen, voi sen voidella kananmunalla tai vaihtoehtoisesti luoda kansitaikinasta erilaisia kuvioita pintaan. Tarjoile vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa. 
Ja tässähän voi siis käyttää muitakin hedelmiä/marjoja kuin persikkaa, omena, mustikka, vadelma jne. toimii tässä varmasti myös hyvin! :)

IMG_5590 IMG_5591

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti