30.6.2017

Matkavinkit ihanaan Irlantiin

Meidän matkasta alkaa olla jo kuukausi, joten olisi varmaan hyvä hetki tuikata tänne viimeisimmätkin kuvat reissusta ja niiden oheen ajattelin jakaa teille muutamia matkavinkkejä. Samanlaisen postauksen olen toki toteuttanut jo pari vuotta sitten, mikä löytyy tästä, ja vaikka suurin osa jutuista pitää edelleenkin paikkansa, niin kertaushan on tunnetusti opintojen äiti! Jutut ja vinkit tulevat täysin sekalaisessa järjestyksessä, mutta toivottavasti siitä huolimatta joku onnistuu poimimaan sieltä itselleen hyviä vinkkejä, mikäli on Irlantiin reissaamassa :)

34805324973_ddbbc11785_o IMG_5718 IMG_5759 IMG_5650

Suoria lentoja Dubliniin liikennöi mm. Norwegian, jonka kautta mekin ollaan pari viimeisintä reissua lennetty. Edullisimmillaan kahden hengen menopaluuliput Dubliniin saa alle kahdensadan - eli todella edullisesti. Irlanti on suhteellisen ympärivuotinen kohde, mutta mä olen ollut siellä vain touko-syyskuu välisinä ajankohtina. Sesonki on parhaimmillaan/pahimmillaan kesä-elokuussa, jolloin säätkin on yleensä parhaimmat, joten tällöin lennot ja majoitukset saattavat olla kalliimpia.

Mitä taas säähän tulee, käsitys siitä että Irlannissa sataa aina on vähän väärä. Kaikki matkani maahan yhteenlaskettuna tekevät yhteensä sellaisen kuukauden, ja väittäisin, että niistä viisi on ollut oikeasti sateisia päiviä. Maahan matkatessa kannattaa toki varautua siihen, että myös huonoa säätä on luvassa ja sää saattaa päivän aikaan heittää häränpyllyä, kuten meillä täällä Suomessakin.

 ...mistä pääsemmekin vielä siihen, että pakkaaminen tänne lähtiessä voi olla vähän mutkikasta, koska on oikeasti varauduttava ihan kaikkeen, varsinkin jos meinaa olla aktiivinen ja tehdä muutakin kun kiertää Dublinin keskustaa. Oli matkustusajankohta sitten mikä tahansa, suosittelen vilpittömästi ottamaan mukaan ainakin yhden lämpimän neuleen/pusakan ja takin. Kesälläkin. Monissa irlantilaisissa taloissa, varsinkin vanhoissa (joita riittää) on suhteellisen kylmä, eli syys- ja talviaikaan matkustavien kannattaa ottaa tämä huomioon, varsinkin jos yöpyy vaatimattomimmissa majoituspaikoissa.

IMG_5681 IMG_5818 IMG_6092 IMG_6032

Valuutta Irlannissa on euro, mikä tekee reissaamisesta himppasen helpompaa. Mainitsin parin vuoden takaisessa postauksessa, että Visa Electron ei käy joka paikassa ja että käteistä kannattaa pitää mukana ja näin muutama vuosi eteenpäin sama homma pitää edelleen paikkansa. Dublinissa ei todennäköisesti tuota ongelmaa tule vastaan, mutta pienemmillä paikkakunnilla kyllä. Mä kysyin useasti etukäteen, että käykö electron maksutapana ja jos kävi, saattoi tulla toinen ongelma vastaan - kortilta piti maksaa tietty summa, että maksaminen onnistui. Monissa paikoissa ei siis voinut maksaa electron -kortilla esim. alle viiden euron ostoksia, joten käteisen nostaminen ei ole ollenkaan huono idea.

Hintataso Irlannissa on suunnilleen sama kuin Suomessakin.

Pistorasiamalli taas on brittiläinen, eli tarvitaan adapteri. Näitä saa vuokrattua/lainattua monissa majoituspaikoissa, mutta meillä on oma. Se on ostettu Clas Ohlsonilta ja hintaa oli alle kymppi. Oma adapteri on siitä hyvä, että puhelinta voi silloin ladata esimerkiksi lentokentällä tai vaikka junassa tai bussissa.

Irlannissa on vasemmanpuoleinen liikenne, eli pientä varovaisuutta matkaan! Tästä syystä en itse edes harkinnut auton vuokraamista. Vaikka suoralla ajaminen onnistuisi, on kääntymiset ja risteykset näin suomalaisesta vinkkelistä katsottuna ihan yhtä sekasortoa :D

irlanti IMG_6017 IMG_5683
IMG_6088

Kaikkien paikkojen ja katujen nimet on aina ensin iiriksi, vasta sitten meille tutuilla nimillä.

Lentokentältä Dublinin keskustaan pääsee kätevästi bussilla (lähtevät aivan terminaalin edestä), yhden lipun hinta on 7 euroa. Kaksi vuotta sitten tänne liikennöi bussi, ja lipun sai reilulla kolmella eurolla, mutta ilmeisesti lentoliikenne on kasvanut muutaman vuoden sisään niin että käyttöön on otettu tämä bussiyhteys. Taksillakin pääsee - hinta on siellä 30 euron yläpuolella, voi olla nykyisin enemmänkin. Matkan kesto lentokenttä-keskusta välillä on noin puoli tuntia.

Dublinissa on kaksi rautatieasemaa: Connolly sekä Heuston. Molemmat ovat kävelyetäisyydellä, Connolly hieman lähempänä ydinkeskustaa. Lisäksi keskutan läpi kulkee Luas -rautiovaunu. Bussiasema Busaras sijaitsee ihan Connylly -aseman lähistöllä.

Karkeasti arvioisin, että Dublinissa riittää tekemistä ja näkemistä noin kolmelle päivälle. Jos matka on yhtään pidempi, suosittelen päiväretkeä jonnekin joko omatoimisesti tai sitten eri firmojen kautta. Jos budjetti on pienemmänlainen eikä junassa/bussissa kiinnosta istua monta tuntia peräkkäin, kannattaa valita kohteeksi joku itärannikon kaupunki/kylä, jonne pääsee kätevästi Connolly asemalta DART -junalla. Menopaluulipun hinta on jossakin 7 euron tienoilla. Vahva suositus mm. Braylle!

Mitä Dublinissa sitten voi tehdä? Tietenkin perinteinen kaupunkikierros on pakko tehdä, joko omin päin tai sitten vaikkapa Hop on hop off -bussin kyydistä käsin, vierailla museoissa, Guinnes-tehtaalla, Jamesonin tislaamo, puistot, Dublinin eläintarha (joka muuten on kaikista kivoin eläintarha jossa olen eläessäni käynyt), pubikierros, shoppailu... näitähän riittää :)

IMG_5703 IMG_5772 IMG_6055 IMG_6081

Vaikkei olisikaan mikään hurja bile-eläin, on irlantilainen pubikulttuuri tutustumisen arvoinen. Dublinin keskustassa on pubeja lähes joka nurkalla eikä oikeastaan ole väliä mihin niistä pistäytyy, omalle kohdalle ei ole tullut toistaiseksi vastaan yhtään "huonoa". Jos haluaa kuitenkin pelata niin sanotusti varman päälle, kannattaa suunnata Temple Barin alueelle. Me oltiin liikenteessä maanantai-iltana - lähes jokainen Temple Barin pubi oli tupaten täynnä ja livemusaa oli ainakin joka toisessa. Se tunnelma on jotain tosi mukaansatempaavaa ja jotain täysin erilaista kuin meillä Suomessa (tämä toki vain oma mielipiteeni). Kotoisia pubeja löytyy tietysti muualtakin Irlannista ;D

Omien kokemuksien mukaan ihmiset on tosi ystävällisiä ja mikäli joku asia epäilyttää tai on eksynyt, kannattaa kysyä reippaasti neuvoa!

Dublinissa on tosi hyvätasoisia hostelleja (toki niitä huonompiakin löytyy) joten varsinkin jos haluaa säästää, kannattaa tsekata tarjonta läpi. Etenkin, jos ei yövy montaa yötä samassa paikkaa tai matkustaa yksin. Dublinissa reissaa todella paljon nuoria ihmisiä ympäri maailman, joten mikäli on yhtään sosiaalinen niin juttukaveri ja seuraa todennäköisesti löytyy!

IMG_5725 IMG_5792 IMG_6095
IMG_6100

Irlantilainen perinneruoka ei varsinaisesti ole mikään kulinaristin lottovoitto ainakaan näin omasta näkökulmasta katsottuna, mutta hyviä ruokapaikkoja ja -ketjuja löytyy silti pilvin pimein. Älä siis mene mäkkäriin tai Burger Kingiin.

Aikaero on miinus kaksi tuntia, eli sama aikavyöhyke kuin Englannissakin.

Mikäli matkustaa maan sisällä junalla (ei koske DART -junalla tehtyjä matkoja) kannattaa liput ostaa etukäteen netistä, jolloin ne saa huomattavasti edullisemmin, sillä edullisimmat liput myyvät nopeasti loppuun. Myös bussiliput saa ostettua helposti etukäteen. Käytännön vinkkinä: kaikesta kannattaa ottaa aina screen shot puhelimella, näin kaikki olennaiset numerot, tiedot sun muut ovat kuvatiedostoissa aina käden ulottuvilla, jos vaikkapa wifi -yhteys ei toimikaan suunnitellusti tai muita ongelmia ilmenee.

IMG_5898 IMG_5806 IMG_5942 IMG_6103

Viimeiseksi oikeastaan se kaikista tärkein vinkki: vaikka Dublin on aivan ihana kaupunki, suurin virhe minkä Irlantiin matkustaessa voi tehdä on jäädä pelkästään Dubliniin. Maa on täynnä toinen toistaan mahtavempia kohteita, joten niistä kannattaa mahdollisuuksien mukaan ottaa kaikki irti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti