1.6.2017

Toukokuun leffapäiväkirja


Sehän olisi kuulkaa toukokuun leffapäiväkirjan vuoro! Tässä kuussahan mä tein jotain melkein itselleni mahdotonta: otin Netflixin pois käytöstä täksi kuukaudeksi. Olo ilman mitään suoratoistopalvelua kävi kuitenkin sen verran orvoksi, että otin käyttöön CMoren ilmaiskuukauden, joten nämä kaikki elokuvat ensimmäistä lukuunottamatta on katsottu sitä kautta! 


Get Out (IMDb 8,0)
Käytiin ystävän kanssa elokuvissa katsomassa tämä ja täytyy sanoa, että onneksi käytiin! Leffan lopussa tuli nimittäin fiilis, että kokemus oli todennäköisesti huomattavasti antoisampi pimeässä leffateatterissa kunnon äänentoistolla (vaikka kieltämättä koviä ääniä hiukan kammoavalle aiheutti myös epämukavuutta) kuin omalta kotisohvalta tapitettuna. Leffassa Chris lähtee viikonloppureissulle tyttöystävänsä Rosen kanssa tapaamaan tämän perhettä - tyttö tosin ei ole maininnnut porukoilleen, että Chris on musta ja sekös heppua meinaa hieman huolestuttaa. Chrisin ennakkoluulot ja epäilyt saavat lisää tuulta alleen, kun hän huomaa perheenjäsenten ja heidän henkilökuntansa käyttäytyvän hieman oudosti. Lopulta karmea salaisuus alkaa valjeta. Elokuva itsessään oli tosi positiivinen kokemus, sillä se yhdistelee äärimmäisen taitavasti komediaa (tai tässä tapauksessa mustaa huumoria hehheh) ja jännitystä/kauhua. En varmaankaan koskaan aiemmin ole nähnyt elokuvaa, joka onnistuisi tässä näin hyvin olematta yhtään överi. Okei, olihan tässäkin loppuratkaisu vähän sellainen ehkä aavistuksen verran yli viety, mutta kokonaisuutena tosi toimiva ja sai muuten leffapenkissä nytkähdellä muutamaan otteeseen ihan kunnolla, kun säikähti niin kovasti :D

Pretty Woman (IMDb 6,9)
Mä olen nähnyt tämän ehkä kaikkien aikojen klassisimpiin romanttisiin komedioihin lukeutuvan leffan muutaman kerran aiemminkin, mutta koska sen tullessa telkkarista yhtenä iltana mulla ei ollut parempaakaan tekemistä, ajattelin katsoa sen uudestaan. Tarina lienee jokseenkin tuttu kaikille: varakas bisnesmies palkkaa kauniin prostituoidun itselleen viikoksi. Ja kippaskappas kuinkas käykään - osapuolet rakastuvat toisiinsa ja tuhkimotarina on valmis. Leffa nyt ei sinällään ole mitenkään erityisen puhutteleva ja vähän turhan ennalta-arvattava, mutta toisaalta tämmöinen vanhemman mallinen romanttinen komedia on ihan kivaa vaihtelua nykypäivän vastaaviin. Ja Julia Robertsin tukka, oih.

Mother's Day (IMDb 5,6)
Elokuvan takana on sama ohjaaja kuin elokuvien Valentine's Day ja New Years Eve (ja muutama muukin kuten vaikkapa edellä mainittu Pretty Woman) ja ajattelin, että no katsotaan tämä nyt sitten äidin kanssa äitienpäivän kunniaksi. En tiedä missä vika, kenties ohjaajan vanhuudessa vai missä, mutta meno oli tässä kuvassa kyllä aika sekalaista ja irrallista - ei siis yltänyt lainkaan samalle tasolle kuin kaksi ensimmäisenä mainittua leffaa, jotka on omalla tavallaan varsin onnistuneita tähdillä täyteen ahdettuja romanttisia komedioita. Tähän leffaan oli mun mielestä yritetty tunkea liikaa kaikkea ja tunti viisikymmentä minuuttia tuntui turkasen pitkältä ajalta, kun tuntui että punainen lanka oli kadoksissa alusta saakka. Tähän ei myöskään oltu mun mielestä onnistunut tallentamaan minkäänlaista äitienpäivään sopivaa tunnelmaa ja koko päivän pointtia, vaan ihmeellistä kohellusta pintapuolisilla tunteilla. Leffan tekeminen on varmasti ollut hauskaa, mutta se ei ihan riittänyt. Leffan kenties hienoin juttu oli Julia Robertsin ja Hector Elizondon välinen kohtaus, joka oli suora viittaus Pretty Woman -elokuvaan ja joka olisi jäänyt täysin meikältä hiffaamatta, ellen olisi elokuvaa juuri edellisenä iltana ennen tätä katsonut!


Peacock (IMDb 6,3)
Sosiaalisesti eristäytyneen John Skillpan elämä suistuu melko kirjaimellisesti raiteiltaan, kun junaonnettomuuden seurauksena osa junasta ajautuu hänen pihalleen. Asiaa ei auta yhtään Johnin "vaimo" Emma, joka onnettomuuden ja siitä seuraavan hälinän seurauksena puskee melko aggressiivisesti pintaan. Elokuva itsessään ei ole mikään järin viihdyttävä kokonaisuus, vaan etenee vähän takkuisasti ja sivuhahmojen olennaisuus ja merkitys elokuvassa on vähän kyseenalainen, sillä elokuvan kantava voima on Cillian Murphyn roolisuoritukset sekä Johnina että Emmana. Roolisuoritukset ovat erinomaiset, mutta koska elokuva muuten ei ole kokonaisuutena kovinkaan onnistunut, vaan koonnut palasia hajanaisesti yhteen, ei tästä jää oikein minkäänlaista fiilistä. Vähän sellainen että noh, tulipahan katsottua.

White Oleander (IMDb 7,2)
Muistan, kun vuosia sitten näin ensimmäisen kerran tämän elokuvan, olin siitä jotenkin tosi vaikuttunut ja tämä oli silloin yksi lempparileffoistani. Lukiossa tein tästä ja alkuperäisestä teoksesta eli kirjasta jonkun tehtävänkin äidinkielen kurssilla. En ole nähnyt tätä moneen vuoteen ja nyt kun tuli vastaan, oli ihan pakko katsoa uudestaan. Leffa on nuoren Astridin kasvutarina ja kertomus, kuinka hän joutuu sijaisperhe -myllytykseen hänen äitinsä joutuessa vankilaan. Elokuva on mielestäni äärimmäisen hyvin toteutettu ja varsinkin naisroolit ovat tässä todella onnistuneet ja voimakkaat (Michelle Pfeiffer on tässäkin yksinkertaisen loistava) miesroolien jäädessä varjoon, mikä on kaivattua vaihtelua. Tästä on saatu kiinnostava, helposti etenevä kokonaisuus, jonka mukana haluaa pysyä. Suhteellisen rankkoja ja vakavia aiheita sivuava elokuva on tehty kauniiksi ja koskettavaksi kokonaisuudeksi, että näin monen vuoden jälkeenkin on pakko myöntää, että kyllä teini-ikäinen minä on osannut jo silloin erottaa hyvän elokuvan ;) Jos et ole nähnyt tätä 2000-luvun leffaa, niin nyt olisi korkea aika se tehdä!


Blair Witch Project (IMDb 6,4)
Nähtyäni tämän leffan nyt toista kertaa en voi sanoa oikestaan muuta kuin että leffa on todennäköisesti saanut kulttimaineensa maailman huonoimmasta kuvauksesta sekä dialogista. Onhan näitä käsivaralla kuvattuja found footage -leffoja nähty ja tehty vaikka kuinka, mutta tässä kuvaus on oikeasti häiritsevän poukkoilevaa ja epätarkkaa ja syntyy vaikutelma, että ei tässä nyt elokuvaa katsota ollenkaan. Mikä tosin tässä tapauksessa lienee ollut pointtinakin, kun kerran tositapahtumana elokuvaa on markkinoitu, mutta mitään nautinnollista katsottavaa tämä ei ole. Sitten kun lisätään vielä huono, itseään toistava dialogi ja monologi, niin auta armias. Joukon johtaja, Heather on raivostuttava Sitten kun lisätään vielä se fakta, että leffa ei ole edes pelottava, vaan käytännössä päätöntä sinkoilua ympäri vanhaa metsää, niin ei jatkoon.


28 Days (IMDb 6,0)
28 päivää on draamakomedia vieroitushoitolasta ja sinne onnettomuuden seurauksena joutuneesta Gwenistä. Aluksi Gwen ei edes ymmärrä, miksi hänen tulee viettää seuraava kuukausi vieroituksessa, kunnes pikkuhiljaa alkaa ymmärtää itseään ja ongelmaansa. Näin kuvattuna elokuva kiinnostaa mielenkiintoiselta ja katseltavalta, ja olihan se sitä, mutta ei ehkä sillä tavalla kuin mitä odotin. Tässä oli omalla tavallaan tosi paljon potentiaalia, mutta se potentiaali murskattiin aina jollakin oudolla epäolennaisuudella ja esimerkiksi roolihahmot olivat osittain häiritsevän liioiteltuja tai sitten ihan mitääsanomattomia, kuten vaikkapa Viggo Mortensenin rooli. Omalla tavallaan tämä oli piristävän erilainen, mutta samalla kuitenkin jotenkin sellainen roiskaisu ja jätetty yksityiskohdat hiomatta.

The Martian (IMDb 8,0)
Ridley Scottin ohjaamassa elokuvassa päähenkilönä nähdään Matt Damonin esittämä astronautti, kuka onnettomuuden seurauksena jää yksin Marsiin muun seurueen lähtiessä kotimatkalle. Hänen oletetaan kuolleen, mutta totuus on toinen ja Markin on keksittävä keino selviytyäkseen - kukaan kun ei tiedä hänen olevan elossa ja ruokaa sekä vettä on rajallinen määrä. Mä tykkäsin tästä elokuvasta ja ennen kaikki avaruuteen liittyvä on ollut jotenkin ehdoton ei, niin nyt mä olen alkanut lämpeämään näille lajityypin elokuville. Pituudestaan huolimatta tässä pysyi hyvin mielenkiinto mukana, mikä lienee täysin Matt Damonin roolisuorituksen ansiota. Toisekseen elokuva on aiheesta, josta mä en ymmärrä yhtään mitään - tieteestä ja sen soveltamisesta käytäntöön. Vaikka kyseessä onkin vain leffa, tiedän, että on oikeasti ihmisiä, jotka työskentelevät vastaavien asioiden parissa ja heidän tietämyksensä asioista on ihailtavaa, osin toivoisin että olisin itse niin fiksu - tai että jaksaisin kiinnostua jostakin asiasta niin paljon, että selvittäisin siitä kaiken mahdollisen. Mutta anyway, suositus tälle leffalle! 

Tässä kuukaudessa suosikkeja oli, kuten "arvioista" voi varmasti jo päätelläkin Get Out, White Oleander sekä The Martian. Onkos listalla teille tuttuja leffoja?

2 kommenttia:

  1. Get Out oli kylllä hyvä! Kivasti vähän erilainen kauhuleffa. Näistä muuten vain Pretty Womanin olen nähnyt, mutta muutkin katsomasi vaikuttavat kyllä mielenkiintoisilta. Blair Witch Project varsinkin on ollut jo pitkään katsottavien listalla odottelemassa, onhan se kauhuleffojen kulttiklassikoihin luokiteltu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä vilkaisemaan ainakin tuon The Martianin sekä Valkoisen oleanterin :) Mitä BWP:hen tulee (hieno lyhennös :D) niin kulttimaine tai ei niin huono se oli :D Toki siinä on tuo found footage -tekniikka juurikin pääpointtina. Mutta tässä viime kuukausina itsekin kulttikauhuleffoja katsoneena täytyy sanoa, ettei niiden taso ole kuitenkaan järin korkea ollut muutenkaan. Mutta tämä toki vaan miun mielipide! :)

      Poista