2.12.2017

Joulun parhaimmat lahjaideat

Olen siitä onnellisessa asemassa, että lahjojen antaminen on ollut mulle aina antoisaa, mielekästä ja suhteellisen helppoa hommaa. Saatan toisinaan valitella, kuinka en keksi lahjaa jollekulle, mutta useimmiten idea kuitenkin syntyy sitten loppujen lopuksi melko vähällä vaivalla. Ajattelin hyödyntää tätä kykyä myös täällä, eli koota teille, joille lahjojen keksiminen saattaa olla hankalampaa puuhaa, vinkkilistan viimeisimpien (tai kenties vasta ensimmäisten) joululahjojen hankintaan. Halusin tehdä postauksesta vähän erilaisen ja on hieman huumorimieltä apuna käyttäen laadittu ;)

Kannattaa muistaa, ettei lahjojen antamiseen tarvitse satojen eurojen budjettia, vaan se ajatus on tärkein. Itse olen antanut lahjoja lentolipuista ja kukkiin ja suklaaseen, ja vaikka toki lentolipun löytäminen lahjoista saattaa olla hivenen hohdokkaamaa kuin itsetehtyjen villasukkien, niin pitää silti muistaa että juurikin ne villasukat kestävät pidempään. Lahjoja on turha lähteä arvottamaan, koska silloin se koko antamisen ilo ja hauskuus katoaa.

joulunparhaimmatlahjat
juttuja, joita voisin itse toivoa lahjaksi, mutta tänä vuonna en ole toivonut oikeastaan yhtään mitään


Lahjakortti
Tämä koetaan monesti sellaiseksi persoonattomaksi viime hetken lahjaksi, mitä se ehkä monesti onkin, mutta ei anneta sen pilata hyvää tarkoittavaa elettä: lahjakortti on hyvä sellaiselle henkilölle, jolla on jo vähän kaikkea tai ei ole täysin varma lahjan saajan makumieltymyksistä, jotkut ihmiset kun ovat todella tarkkoja että on oikeaa brändiä jne. Lsiäksi lahjan saaja tulee käyttämään tämän lahjan melko 100% varmasti. Tämä on myös siitä hyvä, että näitä saa S-ryhmän ja halpavaateketjujen lisäksi todella moneen ravintolaan tai kahvilaan.
Vinkki: varsinkin monissa ravintoloissa tai kahviloissa on käytäntönä, että lahjakortti tulee käyttää kerralla, joten kannattaa siksi kirjoittaa vaikka pari pienemmän summan lahjakorttia kuin yksi iso, jolloin ei tule sellaista ostopakkoähkyä, että saa käytettyä joka sentin.

Kahvin ja teen ystäville
on helppoa ostaa muutamaa eri kahvi- tai teelaatua, mukaan vaikka tee- tai kahvikuppi (kenties samaa sarjaa kun tiedät henkilön muutenkin keräävän, huom. muista välttää nimimukeja sekä niitä muka hauskalla vitsillä varustettuja kuppeja!!), kenties kahvisiirappia tai hunajaa, tai muuta kahviin ja teehehn liittyvää välineistöä. Jos haluaa viedä lahjan nextille levelille, niin suosittelen tekemään ostokset alan liikeissä, vaikka kyllähän se paketti Saludoakin tulee jossain vaiheessa käytettyä.

Leffa- ja sarjafanille
Finnkino myy ihan kelpo hintaan lahjalippusettejä: kertasummana tuntuu kalliilta sijoitukselta, mutta nopeasti laskettuna sarjalipun hinta jää monta euroa normaalilipun hintaa alemmas, joten ahkeralle leffassa ravaajalle tämä on mainio lahja, josta saatat kenties hyötyä itsekin, jos kaiffari on anteliaalla tuulella ja antaa yhden lipun sinun käyteyttäväsi, kun menette yhdessä leffaan.
Toinen ihan pätevä vaihtoehto on tarjota jotakin suoratoistopalvelua, Netflixiä, HBO Nordicia tms. aikamäärä x henkilölle ilmaisena. Suoratoistopalvelujen vuoksi dvd- ja blu ray -videoiden kauppa ei taida käydä yhtä kuumana kuin jokunen vuosi sitten, mutta puuttuva tuotantokausi tai kokonainen sarja voi olla silti mieluisa yllätys (muista tarkistaa että välineistöä levyjen katseluun löytyy!). Laitan tähän sarjaan myös kaikki konsolipelit, mutta koska niistä en ymmärrä mitään, en sano sen enempää. 

Home Spa tai muu hemmotteluhetki

Ensimmäisen kohdan lahjakorttiin viitaten sellaisen voi hankkia myös vaikkapa kampaamoon, kosmetologille ta hierojalle. Tai sitten voit koota home spa paketin ihan omasta takaa: kerää pakettiin esim. kovassa suosiossa olevia kangaskasvonaamioita, kuorintavoide keholle, ihoöljy tai seerumi, hiusten hoitoon liittyviä juttuja, laadukas pyyhe tai jos olet aikaansaavalla tuulella, tee itse. Netistä löytyy pilvin pimein ohjeita esim. itsetehtyihin kuorintavoiteisiin. Jos haluat viedä lahjan nextille levelille, tutki salaa lahjansaajan kylppäriä mahdollista brändikartoitusta varten tai saadaksesi selville vihiä ihotyypistä, ellet uskalla vaivihkaa kysäistä.

Herkkukori
Näitähän näkee valmiiksi koottuina kaupoissa aina marraskuusta eteenpäin, mutta sinne mahtuu aina se yksi tai kaksi tuotetta (perinteisiä mantelilastuja tyyliin) joille ei kyllä käyttöä meinaa löytyä. Lisäksi, vaikka se kori upea onkin, niin sille löytyy käyttöä ehkä kerran elämässä kun päättää lähteä kesätorille ostamaan kukkia ja uusia perunoita ajatuksena joku maalaisromanttinen kesälook kori laukun sijaa ajamassa ja mikä tyssää siihen kun avaimet tai lompakko katoaa, joten: herkkukorin voi kerätä itse johonkin mahdollisesti käytännöllisempään, ute vaikka kestokassiin tai personoituun kangaskassiin. Kerää mukaan sekä tarpeellisia, tosin jokseenkin vähän tylsiä juttuja (vaikka sokeria, huom. älä ikinä osta palasokeria sitä ei käytä muuta kuin yli 75-vuotiaat!) sekä jotain "parempaa" kuten vaikka  5 purkki(a) Nutellaa tai hyviä keksejä. Myös mausteet on hyvä idea tähän.
Jos haluat viedä sisällön seuraavalle tasolle, tee itse. Mä esimerkiksi valmistin viime vuonna äidilleni inkiväärihilloa, tein oman mausteseoksen purkkiin kanaa varten, tein suklaalevyt joista löytyy muuten ohjetta ja inspiraatiota tästä postaukesta.

Vohvelirauta
Tarvitseeko tätä perustella jotenkin? Olen sitä mieltä, että ainakin yksi vohvelirauta per talous. Jos joku sanoo, ettei tarvitse, hän ei vielä tiedä tarvitsevansa. Elämä vohveliraudan kanssa nyt vaan on about 100 kertaa mielekkäämpää kuin ilman. Muista liittää mukaan ainakin yksi takuuvarma vohveliohje, ettei tarvitse mennä sellaista ensitöikseen etsimään kotikokin sivuilta.

Yhteinen kokemus
Yhteinen matka voi olla hankala järjestää, varsinkin yllätyksenä, mutta onneksi voi keksiä kaikkea muutakin, mikä ei vaadi viikon lomaa töistä ja lentämistä. Keikkaliput, teatteri, room escape -peli tai mitä mieleen tuleekaan! Kannattaa pitää mielessä, että vaika kyseessä olisikin tiettynä päivänä annettava lahja, ei sitä tarvitse ostaa juuri silloin. Lahjan saaja tuskin vaatii kuittia tai muuta tositetta ostosta, joten sitä ei tarvitse hätäpäissään ostaa ainoita jäljellä olevia lippuja Apassionataan, jos sinne ei välttämättä halua, vaan luvata maksaa lippu, kun eteen osuu sopiva kohde tai tapahtuma. Tämä toki vaatii lahjan ostajalta suhteellisen tasaista taloudellista tilannetta, koska esim. keikkaliput tulevat monesti myyntiin vähän miten sattuu, joten lippujen lunastamiseksi täytyy olla rahaa tilillä muulloinkin kun veronpalautusten jälkeen.

Arvat
Näitä yleensä tulee vanhoilta sukulaissediltä jotka ovat raapaisseet kupongit mukaansa kaikenmaailman totoja vääntäessään ärrältä, mutta mun mielestä tää on ihan kelpo lahjus siitäkin huolimatta, varsinkin jos kehtaa ostaa muutakin kuin pari euron luontoarpaa. Pahin mahdollinen skenaario on tietysti se, ettei yhdetäkään arvasta voita mitään, mutta toisaalta jos yhdestäkään sattuu tulemaan vähän isompi voitto, arvasta tulee helposti joulun mieleenpainuvin lahja ja no, sitä tietysti itse manaa ettei kyseistä arpaa tullut pidettyä itse :D

Tilattu lahja
Itse tilasin viime jouluna siskolleni lehden puoleksi vuodeksi, joka sitten muuttuikin liki vuodeksi koska en muistanut perua tilausta ajoissa... mutta tämä on kiva lahja sellaiselle, kuka lehtiä lukee, oli kyseessä sitten joku naisten hömppälehti, Helsingin Sanomat tai Aku Ankka. Toinen vaihtoehto on esimerkiksi nämä kuukausittain ilmestyvät kaunesboksit, joista suosituin ja tunnetuin taitaa olla Livbox. Näissä on vaan se vika, että koska sisältö on salaisuus ilmestymiseen saakka, ei mitenkään voi tietää osuuko tuotteet oikeaan lahjansaajaa ajatellen, mutta tämä on oiva valinta, jos haluaa antaa vähän jotain spesiaalimpaa ja pestä kuitenkin kätensä touhusta, hahah.

Korut ja kellot
ovat ihana ja hyvä valinta, kun muistaa ottaa huomioon kohdehenkilön mieltymykset. Koruja on todella monenlaisia ja oikean valinta voi olla vaikeaa, jos ei ole perillä lahjan saajan mausta. Tässä saa olla muutenkin melko tarkkana, ksoka vaihtoehtoja on oikeastaan tasan kaksi: joko nappivalinta, eli lahjan saaja haluaa, että hänet myös haudataan kyseinen koru päällään, tai sitten se koru on ihan kiva, ja lojuu seuraavat 15 vuotta korulippaan tai -laatikon perällä. Kivoja koruja saa monesta paikkaa (toki laadun ja kestävyyden saa ja pitää kyseenalaistaa), joten ihan pakko ei ole mennä hikoilemaan ahtaaseen kultasepän liikkeeseen, jossa joutuu pahimmassa tapauksessa vastamaan asiakaspalvelijan kysymyksiin! Kellotkin kannattaa tsekata netistä, koska todennäköisesti löydät ainakin kaksi blogeista löytyvää, voimassa olevaa alennuskoodia Daniel Wellingtonin tuotteisiin.


Lopuksi, vältä näitä ja mikäli omasta lahjapaketista jokin näistä paljastuu, koita pitää pokkasi:

 • liköörikarkit - en tiedä ketään, kuka pitäisi näistä
 • Valittujen palojen kirja - näitä saa useimmiten puolison isovanhemmilta, isotädeiltä tai serkun kaiman kuolleelta mammalta, jonka kirjahyllystä kyseisiä kirjoja löytyi noin 100 kappaletta ja piti laittaa eteenpäin
 • kaikki joululevyt - muuten kiva, mutta todennäköisesti kyseinen levy saa odottaa vähintään sen vuoden, ennen kuin sitä soitetaan, ellei tämä ole se aamulla avattu yksi lahja joka oli pakko saada avata koska muuten ei pysty ja sitten laittaa tämän soimaan
 • Hello Kitty, Snoopy, Mikki Hiiri, Frozen ja mitä muita näitä nyt oli -kuvioitu pyjama. Sellainen flanellinen tai muuten vaan maailman epäkäytännöllisin ja hirvein
 • jokin jouluaiheinen koriste-esine, enkä tällä tarkoita suinkaan Pentikin poroja vaan sellaisia Tiimarista hommattuja kahden euron enkeleitä esittäviä figuureja tai lumihiutalepalloja

2 kommenttia:

 1. Heh, loistava postaus! Kuinka osuva :D ja kiitos vinkeistä, jostain syystä mielen vieressäkään ei oo ikinä käyny, että herkkukorin voi kerätä myös itse saajan mieltymysten pohjalta :) mukavaa joulun odotusta sulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että pidit 😊 herkkukori tai vastaava on musta todella hyvä lahjaidea mutta jotenkin vähän ala-arvostettu, enkä tiedä miksi. Ehkä juuri niiden valmispakettien turhuustuotteiden takia. Mä oisin kuitenkin ihan superhappy jos joku ois koonnut mulle sellaisen ja siksi listasinkin sen tähän 😉 lahjojen antaminen on antoisaa ja mukavaa, kun siitä ei tee itselleen stressaavaa ja pakollista suoritusta :)
   Niin ja kiitos, mukavaa joulunalusaikaa (olipa vanhanaikainen ilmaisu haha) myös sulle 🖤

   Poista