Pahoittelut otsikon laajuudesta, vähän sama asia kuin siinä lukisi "vinkit hyvään elämään" :D Mutta ajattelin koota tähän postaukseen nyt niin monta asiaa ja ajatusta syyskuun lopussa tehdystä matkastamme Kanadaan kuin pystyn! Mikäli joku kokeneempi kanadanmatkaaja huomaa asiavirheitä, saa ihmeessä korjata :) Mun matkani osui kuitenkin suhteellisen kapealle alueelle, eli en voi sinänsä puhua koko Kanadasta.
Kanada on iso. Siis iso. Joten kannattaa jo ennen matkaa miettiä, mitä siellä haluaa nähdä ja tehdä ja miettiä lentokohde sen mukaan. Jos maata haluaa nähdä enemmän kuin yhden kaupungin verran, kannattaa varata reilusti yli viikko.
Suht edullisia lentoja on mahdollisuus bongata, vaikka jotenkin ajattelisi, että Kanadaan on kallista matkustaa. Minä ostin lentomme Kilroyn kautta ja yhden hengen menopaluu kustansi noin 300 euroa. Suomesta ei ollut suoraa lentoa, joten lensimme mennessä Köpiksen kautta ja takaisin tullessa Frankfurtin kautta. Yhteenlaskettu lentoaika Torontoon oli noin 10 tuntia, mutta mikäli matkustaa reilusti enemmän länteen, on matkustusaika tietysti vielä pidempi.
Ennen Kanadaan matkustamista täytyy hankkia matkustuslupa - myös, jos välilento osuu maahan. Hakemuksen pystyy tekemään netissä ja sen tekeminen kestää noin kymmenen minuuttia ja hyväksynnän saa parhaimmillaan minuuteissa. Me odoteltiin hyväksyttyä päätöstä muutama tunti kunnes ilmoitus hakemuksen hyväksymisestä kilahti sähköpostiin. Lupa liitetään voimassa olevaan passiin ja on voimassa maksimissaan viisi vuotta, tai kunnes passi vanhenee - eli uudelle passille on haettava uusi lupa. Hakemuksen hinta oli hieman alle viisi euroa per henkilö, ja maksu onnistui ihan perinteisellä Visa Electronilla.
Kanadaan matkatessa passin tulee olla voimassa puoli vuotta matkan ajankohdan päättymisen jälkeen.
Kanadaan mennessä lentokoneessa tuli täyttää maahantulolomake, samassa osoitteessa asuville riitti yksi lomake. Tämä oli ehkä kaikista hämmentävin asia, koska tästä en ollut lukenut etukäteen ollenkaan. Lomakkeen täyttö sujui kuitenkin ongelmitta ja se annettiin virkailijoille passin tarkastuksen yhteydessä.
Me selvisimme todella vähäisillä turvatarkastuksilla ja virkailijoiden kysymyksillä - olin tosi yllättynyt tästä, sillä olin varautunut ns. pahempaan. Itse asiassa "tiukin" tarkatus oli Frakfurtissa, Saksassa kotimatkalla.
Valuuttana Kanadassa toimii Kanadan dollari. Ajankohtainen kurssi kannattaa tarkistaa ennen lähtöä. Me vaihdoimme lentokentällä jonkin verran käteistä, mutta kortilla pärjää kyllä hyvin.
Ja niistä korteista puheen ollen: Kanadassa yleisin kortti on luottokortti ja kaikki kortit ovat automaattisesti luottokortteja ja hassusti myös Visa Electron luetaan siellä luottokortiksi. Debit/Credit kortin omistajan kannattaa olla tarkkana, sillä veloitus tapahtuu automaattisesti luoton puolelta, mikäli ei painota, että debitin puolelta. Mulla oli mukana debit -kortti ja sen käyttö aiheutti vähän harmaita hiuksia, etenkin jos en tajunnut heti sanoa, että mulla on muuten debit -kortti.
Säästä en sen kummemmin viitsi puhua, koska se riippuu tosi paljon matkustusajankohdasta ja -alueesta. Mutta ainakin Toronto-Montreal akselilla syyskuu oli oikein passeli ajankohta sään ja lämpötilan puolesta - meille sattui vain yksi oikeasti huonosäinen päivä.
Kanada on yksityisautoilu maa, niin ikävältä kuin se kuulostaakin. Junaverkosto on käsittääkseni toimiva isojen kaupunkien välillä, ja suurkaupungeissa on tietysti toimiva julkinen liikenne, mutta suuremmassa mittakaavassa se auto on nopein ja näppärin kulkuneuvo. Auton vuokraaminen on pohdinnan arvoinen vaihtoehto, jos haluaa nähdä enemmän. Auton vuokraamisesta kirjoittelinkin enemmän tässä postauksessa.
Tai mikäli auton vuokraaminen ei innosta, niin kannattaa harkita valmiita bussimatkoja, joita tehdään alueesta riippuen suosittuihin nähtävyyksiin sesonkien mukaan. Liput kannattaa mahdollisuuksien mukaan ostaa jo etukäteen netistä halvemman hinnan ja saatavuuden takia.
Itse koin ainakin meidän läpikäymät alueet ja paikat kaikki tosi turvallisiksi ja ystävällisiksi. Apua tarjottiin sitä kysymättä eikä vastaan tullut yhtään ikävää kohtaamista. Turistien suhteen oltiin ystävällisiä ja uteliaita. Positiivista oli myös se, että varsinkin Ontariossa kohtaamamme ihmiset puhuivat selkeää englantia mikä oli ihanaa, varsinkin kun on tottunut matkustamaan Irlannissa, missä ihmiset möngertävät kieltä huolella :D
Quebecissa taas virallinen kieli on ranska, mutta englannilla pärjää myöskin - ainakin paremmin kuin kuin kesällä Pariisissa käydessäni.
Jos matkustaa useamman eri provinssin alueella, kannattaa ottaa huomioon, että niissä jokaisessa on hieman eri käytännöt ja lait, eli niihin kannattaa tutustua etukäteen.
Kovin pienellä budjetilla ei Atlantin taa kannata lähteä. Me yövyimme maassa 9 yötä ja hotellikustannuksia kertyi n. 1050 € ja kyseessä oli 2-3 tähden majoitus. Majoituksia varatessa kannattaa ottaa huomioon, että niihin ei yleensä sisälly kaupunkiverot ja muut piilokulut. Monessa majoituskohteessa luki myös pantattavasta takuusummasta, mutta meillä vain yhdessä majoituksessa näin tapahtui. Edullisia ja hyvä majoitusvaihtoehtoja löytyy, mutta niiden kanssa kannattaa olla ajoissa. Itse varasin kaikki yhtä lukuunottamatta aika myöhään, joten se näkyi myös hinnassa (ja toki syksysesonki nosti hintoja jonkin verran myös.)
Ruokailu on suurin piirtein saman hintaista kuin meillä Suomessa, ehkä aavistuksen verran edullisempaa (tämä saattaa olla hyvinkin aluekohtaista). Ravintoloissa tippi ei kuulu laskun loppusummaan ja kohtelias tippimäärä on 10-15% laskun loppusummasta mikäli asiakaspalvelu on ollut miellyttävää.
En hirveämmin shoppaillut, mutta ainakin muutamassa liikkeessä käydessäni ei esim. vaatteiden hintoihin ollut laskettu sitä veroa, eli kassalla loppusumma olikin sitten hieman isompi, kuin oli itsekseen päässä laskenut. Näin mulle kävi ainakin Montrealissa.
En itse asiassa ottanut selvää, minkä tasoista kanadalainen hanavesi on, että voiko sitä juoda, joten meillä oli ostetut vesipullot mukana koko ajan, ja juotiin niistä. Puolentoista litran vesipullon sai parhaimmillaan alle dollarilla, eli ei nyt mitenkään budjettia kaatavaa.
Ja kuten ensimmäisenä jo sanoinkin, Kanada on iso, laaja ja monipuolinen kohde, josta löytyy myös vuodenaikojen mukaan menevät sesongit, eli näettävää ja koettavaa todellakin riittää. Sen takia suosittelen tutustumaan maahan huolella jo ennen kuin edes varaa matkaa. Minähän varasin lennot ns. sokkona ja vasta "jälkikäteen" rupesin suunnittelemaan sisältöä - tosin tässäkin vaiheessa joutui karsimaan mahdottomasti vaihtoehtoja pois, eli siinä mielessä kiinnostavia kohteita löytyy varmasti.
Tärkeinpänä ehkä vielä, että missään nimessä ei kannata jäädä pelkästään johonkin suurkaupunkiin, vaikka niissä nähtävää paljon olisikin, vaan suunnata myös luontoon ja pienempiin paikkoihin!
Pidin Kanadasta tosi paljon ja jäi fiilis, että haluan sinne uudestaan. Haluaisin päästä tutkimaan Newfoundlandin aluetta ja samalla Vancouver ja Kalliovuoret kiinnostaa hurjasti. Nämä alueet on toki ihan ääripäissä toisistaan, eli samalla reissulla niitä tuskin pystyisi, tai edes jaksaisi näkemään. Mä en tiedä, milloin tulee mahdollisuus palata tähän maahan, tai tuleeko koskaan, mutta olen tosi tyytyväinen ja kiitollinen jo tästä toteutuneesta matkasta!
Alla vielä kaikki Kanada -aiheiset postaukset listattuna:
Olipa hyvä, että löysin tämän blogit.fi-sivustoa selatessani. Kanada on ensi kesän haaveissa ja Toronto yksi kohde siellä.
VastaaPoistaKiva juttu, toivottavasti tästä oli jotain hyötyä! :) Toivottavasti matka ei jää vain haaveeksi ja pääsette reissuun! Torontossa on käsittääkseni kesäisin aika kuuma - siellä oli nyt syyskuun lopussakin ihan erinomaiset kelit. Voi vitsi tässähän alkaa melkein oma matkakuume taas nousta, kun se on ollut ihan nollissa viime aikoina!
Poista