22.8.2015

Täyden kympin pizza

Liian usein tulee omaa laiskuuttaan hankittua pitsa kaupasta pakasteosastolta tai jostakin lähipitseriasta, vaikka kyllähän sen pystyy aika kakomatta itselleen myöntämään, ettei ne mitään maailman parhaimpia ole. Lahdessa on onneksi Mamma Maria, josta saa mielestäni todella hyvää pitsaa, mutta viime aikoina olen kunnostautunut myös itse pitsaleipurina. Ja pitäisi varmaan jatkossakin, sillä itse tehty pitsa nyt vaan on noin kymmenen kertaa parempaa.
Mä olen niitä tyyppejä, jotka normaalistikin valitsee vain pari täytettä pitsaansa ja esim. se perinteinen fantasia-pizza neljällä omavalintaisella täytteellä alkaa olla melko haastava. Kun äiti ja siskoni kävi kylässä aiemmin tällä viikolla, päätin tehdä ihan pelkistettyä mozzarella pitsaa.

IMG_6527

Pizza Mozzarella (n. neljä pitsaa tai n. kaksi pellillistä)

Pohja:
25 g hiivaa (puoli pakettia)
5 dl kädenlämmintä vettä
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
½ dl oliiviöljyä
10 dl vehnäjauhoja
Tomaattikastike:
1 prk tomaattimurskaa (n. 250 g)
1½ dl ketsuppia
2 valkosipulinkynttä
1 tl mustapippuria
1 rkl kuivattua basilikaa
1 rkl kuivattua oreganoa
suolaa maun mukaan
Täyte:
3 könttiä mozzarellaa (ei kevytversiota)
300 g juustoraastetta
(pestoa)
tuoretta rucolaa

Aloita pohjan valmistuksesta: liota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola ja sokeri sekä pari desiä jauhoja, sekoita tasaiseksi. Lisää öljy ja jauhoja vähitellen käsin vaivaten. Kun kaikki jauhot on lisätty ja taikina melko kiinteää, käsistä irtoavaa, peitä se keittiöpyyhkeellä ja anna kohota noin puolisen tuntia.
Tällä välin valmista tomaattikastike. Leikkaa valkosipulinkynnet pieneksi murskaksi, kuullota pienessä tilkassa öljyä ja lisää tomaattimurska sekä ketsuppi. Anna hautua pienellä lämpötilalla, lisää tarvittaessa vettä. Lopuksi lisää mausteet.

Jaa taikina neljään osaan ja muotoile siitä ensin käsin, sitten kaulinta apuna käyttäen neljä pyöreää pohjaa, tai vastaavasti kaksi uunipellin kokoista levyä. Levitä tomaattikastike tasaisesti jokaisen pohjan päälle, tämän jälkee viipaloi mozzarellapalat ohuiksi siivuiksi ja asettele kunkin pohjan päälle. Jos sinulla on kaapissa pestoa, suosittelen laittamaan sitä pieniä nokareita sinne tänne pohjan päälle (itselläni ei tällä kertaa ollut, mutta aiemmilla kerroilla sitä laittaneena voin suositella). Lopuksi ripottele ohuehko kerros juustoraastetta pohjien päälle.
Paista kiertoilmauunissa 200 asteessa noin 7-9 minuuttia hieman uunin tehosta riippuen, tai tavallisessa uunissa 225 asteessa suurinpiirtein saman verran. Pitsan reunojen tulee olla väriä saaneet ja juuston sulaa ja kauniin väristä.
Ennen tarjoilua laita pitsan päälle reilu kourallinen tuoretta rucolaa.

IMG_6530

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti