19.4.2017

Alustava matkasuunnitelma ja -budjetti Irlantiin

Meidän Irlannin -matkaan on reilu kuukausi aikaa ja ajattelin tässä vaiheessa tulla kertomaan meidän matkasuunnitelmista ja alustavasta budjetista. Tämä on mun neljäs reissu kyseiseen maahan, ja on tosi kiva päästä takaisin - ja etenkin näkemään uusia, entuudestaan tuntemattomia paikkoja!

IMG_4123

Lähdetään tosiaan toukokuun 29.päivä ja ollaan perillä vasta alkuillasta. Ensimmäinen yö yövytään Dublinin keskustassa hostellissa, mutta meillä on oma kahden hengen huone. Seuraavana päivänä matkataan Corkiin, jossa yövymme kaksi seuraavaa yötä - hostellissa, jossa meillä on myös oma kahden hengen huone omalla kylppärillä. Torstaina 1.6. matkataan takaisin Dubliniin ja sieltä jatketaan Brayhin, jossa yövymme hotellissa kolme seuraavaa yötä. Viimeisen yön olemme taas Dublinissa ja yövytään dormissa. Palataan tosiaan 5.6. eli viikko ollaan reissussa!

Neljä ei yöpymispaikkaa viikkoon tuntuu aika hurjalta ja varmaan osakseen kuluttaa hermoja (etenkin, jos joku ei jostain syystä toimikaan täysin odotetusti), mutta koska ollaan molemmat käyty maassa aiemmin ja pääkaupunki Dublin koluttu aika malliikkaasti läpi, tuntuisi tyhmältä majoittua pelkästään siellä, etenkin kun maansisäisiä matkakuluja tulisi joka tapauksessa, koska ei oltaisi pääkaupungissa kuitenkaan koko ajan. Myös kaikki majoitusten hinnat reissumme ajaksi Dublinissa olivat tosi korkeat, ja muualta löytyi edullisempia vaihtoehtoja. Hintataso ei muutenkaan ole mitenkään erityisen halpa, paitsi hostelleissa jos yöpyy dormissa, mutta ajatus ei houkutellut kumpaakaan, viimeisen yön otin lähinnä budjettisyistä.

Mitä matkan aikana olisi sitten tarkoitus tehdä? Ei olla suunniteltu kovin tarkkaan, mutta toisena päivänä Corkissa ollessa olisi tarkoitus tehdä bussimatka Cliff of Moherille, joka on ollut haaveenani todella pitkään, mutta jäi valitettavasti viime reissulla tekemättä. Cork itsessään taas tuntui mukavalta ratkaisulta, koska se on maan toiseksi suurin kaupunki ja etelässä - siis ihan muualla kuin missä olen tähän mennessä Irlannissa pyörinyt.
Bray valikoitui kohteeksi, koska sieltä löytyi sopiva majoitus. Etsin ensin Wicklowsta, mutta Bray nappasi enemmän - ja on lähempänä Dublinia, junamatka kestänee puolisen tuntia. Bray siis sijaitsee itärannikolla ja kaupungissa itsessään on nähtävää jonkin verran tietysti, mutta Wicklown kreivikunnassa sijaitseva kaupunki valikoitui senkin takia, että Viikingit -sarjaa on kuvattu Wicklow vuorien alueella (jos olen ymmärtänyt oikein) ja tietenkin se kohteena kiinnostaa. En ole toistaiseksi selvittänyt millaisia kiertomatkoja sinne tehdään, mutta jos vaan sellainen löytyy ja budjetti antaa myöten, niin ilman muuta mennään!

Parasta tietenkin olisi, jos kaikkiin kohteisiin voisi mennä omin päin esim. vuokraamallaan autolla, mutta auton vuokraus on suhteellisen kallista sekä toisekseen en ole ajanut autoa nyt noin vuoteen, eikä ensimmäisenä tulisi mieleen lähteä ajelemaan maassa, jossa on vasemman puoleinen liikenne... siinä vois matka tyssätä aika lyhyeen!

IMG_3938

Mutta sitten siihen budjettiin. Tai no, alustavaan sellaiseen, koska aina tulee yllättäviä kuluja, herätehakintoja ja spontaaneja mielitekoja, joihin rahaa kuluu.

Lennot Varasin lennot jo viime vuonna lokakuun puolivälissä, heh. Kahden hengen lennoille meno-paluu hinnaksi muodostui 188,60 euroa, mikä sisältää peruutusturvan ja matkavakuutuksen. Lennämme Norwegianilla ja lennot eivät sisällä matkatavaroita.

Matkatavarat Ei olla vielä ostettu ruumaan menevää laukkua, mutta yksi sellainen otetaan. Viimeksi kun katsoin, niin yhden laukun hinta suuntaansa oli 12 euroa, eli kustannuksia tulee lisää 24 euroa.

Majoitukset Majoituksiemme yhteiskustannukset ovat noin 590 euroa. Esim. kolme yötä Brayssa olevassa hotellissa maksaa vähän alle 400 euroa kun taas viimeinen yö dormissa kustantaa 15 euroa henkilöltä. Majoituspaikkojen kriteereinä toimi sekä hinta että sijainti. Huomattavasti parempia majoituspaikkoja olisi totta kai saanut lähes samaan hintaan, jos oikein etsi, mutta niihin siirtyminen taas on asia erikseen. Corkin ja Brayn majoitukset ovat sijainniltaan sellaisia, että meidän on matkatavaroiden kanssa helppo siirtyä niihin kävellen juna-asemilta. 

Maan sisäiset matkat Lentokentän ja Dublinin keskustan väliä kulkeva bussi kustansi kaksi vuotta sitten reilu kolme euroa per henkilö/suunta ja uskoisin hintojen pysyneen suht samoissa. Eli lentokentältä ja -kentälle siirtymiseen voisi laskea about 20 euroa - mikä on todennäköisesti hieman yläkanttiin. Yleensä olen mennyt taksilla, mutta se kustantaa helposti 30-40 euroa suunta, mikä ei varsinaisesti ole budjettimatkaajan unelma. Kohde on kuitenkin jo tuttu, joten bussilla viitsii helposti matkustaa.
Junamatkat Dublinista Corkiin maksavat edullisimmillaan 20e/hlö eli junamatkoihin menisi tässä tapauksessa 80 euroa, jos oletetaan, että saadaan liput noihin kaikista edullisempiin junavuoroihin.
Junaliput Dublinista Brayhin maksavat alle 4 euroa per henkilö ja menopaluukin alle 7 euroa. Näihin junamatkoihin kuluu siis ainakin reilusti arvioituna 16 euroa. Enemmän, jos päätetäänkin esim. yhtenä päivänä matkustaa vaikka Dublinin keskustaan tekemään päiväksi jotain - mikä sinällään tässä vaiheessa aika epätodennäköinen vaihtoehto, kun ollaan siellä joka tapauksessa sunnuntai ja suurin osa maanantaista, eli lähtöpäivästä (meillä on vasta myöhäinen iltalento takaisin Suomeen).


Aktiviteetit Bussiretki Cliffs of Moheirille on ainakin viimeksi katsottuna Paddywagon Toursin kautta 40e/hlö, oli lähtöpaikka sitten Cork tai Dublin.


IMG_4005

Jos nämä lasketaan yhteen, olisi budjetti tähän mennessä hieman alle 1000 euroa. Tähän sitten lisäksi vielä viikon ruokakustannukset (mihinkään majoitukseemme ei sisälly aamupala) ja niitä mä en oikeastaan halua etukäteen edes budjetoida, mutta minimi on melkeinpä se 20 euroa/päivä/hlö, joten ruokakustannuksia tulee ainakin 300 euron verran.
Vaikka alkukeväästä uhosin shoppailevani tuhottomasti sitten kun reissuun pääsen, niin tällä hetkellä fiilikset on kuitenkin sellaiset, että mieluummin kulutan rahani elämyksiin kuin halpaketjuliikkeiden vaatteisiin. Eli shoppailurahaa en sinänsä ole edes miettinyt, vaikka aivan varmasti sitä jotain tulee ostettua - tuliaisia ainakin. En myöskään laskenut mukaan lentokentälle siirtymisiä täällä Suomen päässä, koska kyytihommat sen suhteen on vielä täysin avoinna. Bussikuljetuksia Lahti - Helsinki-Vantaan välillä saa kuitenkin parhaassa tapauksessa kympillä per henkilö ja jos päästään autokyydillä, joudutaan todennäköisesti maksamaan reilu kymppi bensarahoja.

Eli jos karkeasti arvioidaan, niin tällä hetkellä budjetti keikkuu siellä 1500 euron paikkeilla, mikä on mun mielestä todella kohtuullinen summa kahden henkilön viikon mittaisesta reissusta, hintatasoltaan Suomen luokkaa vastaavassa paikassa. Se kuulostaa aika pieneltä, mutta budjettireissaaminen on meille ainoa vaihtoehto päästä reissuun ylipäätään ja koska ei normaalielämässäkään eletä mitenkään herroiksi, niin ei mun mielestä lomallakaan tarvi - se parin viikon all inclusive luksusloma voi odottaa hamaan tulevaisuuteen, sillä vaikka sillä tavalla reissaaminen on varmasti antoisaa ja kunnolla rentouttavaa, niin en tiedä onko se meikäläisen juttu. Perun puheeni sitten kun voitan mojovan summan jossakin Veikkauksen pelissä :D

IMG_3949
Sitten kun reissu on tehty, voin niiden about miljoonan muun matkapostauksen jälkeen tehdä yhteenvedon, jossa tulee ilmi todelliset kustannukset jne. jos sellainen siinä vaiheessa jotakuta kiinnostaa :) Miltä meidän suunnitelmat kuulostaa teidän korviin? Ite en malttaisi millään odottaa että päästään reissuun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti