7.8.2017

Kukkakaali -wingsit

Kävipä viime viikolla niin, että söin kokonaisen kukkakaalin. Ison sellaisen. Yksin. Kokeilin nimittäin ensimmäistä kertaa tehdä "kukkakaaliwingsejä" eli kukkakaalia samaan tapaan kuin kanansiipiäkin. Alunperin oli suunnitelma tehdä täysin gluteeniton ja vegaaninen versio, mutta surkeiden sattumusten kautta jouduin valmistamaan perinteisemmän version. Ei haittaa, näistä tuli himohyviä ja säästyipä se vegaanisen version kokeileminen tulevaisuuteen.

IMG_7292

Kukkakaaliwingsit voi valmistaa joko uunissa tai öljyssä paistamalla. Ensimmäisessä menee hieman kauemmin aikaa, mutta jälkimmäisessä taas enemmän vaivaa. Jos näitä tekee isomman satsin kerralla, kannattaa ehdottomasti valita uunissa kypsentäminen. Oman versioni mä niin sanotusti frittasin reilussa, kuumassa öljyssä kattilassa.

Tee näin: nypi kukkakaali sopivan kokoisiksi nupuiksi ja huuhtele ne. Sekoita pariin desiin jauhoja reilusti paprikajauhetta, hieman kurkumaa, halutessasi jotain tulisempaa kuten cayannepippuria tai chiliä, kuminaa ja suolaa. Sekoita seos hyvin ja sekoita kukkakaalikukinnot huolellisesti, niin että jokainen nuppu leivittyy. Anna tekeytyä hetki. Jos kypsennät kukkakaalit uunissa, paista niitä öljyllä voidellulla uunipellillä about 25 minuuttia (lämpötila saa olla aika korkea, arvioisin että yli 200 astetta ja vaikka muutaman minuutti lopussa grillivastuksella jos sellainen löytyy). Jos paistat kukinnot öljyssä, kuumenna reilu määrä paistoöljyksi sopivaa öljyä kattilassa ja paista sitten yhdestä minuutista neljään riippuen kukintojen koosta - mitä pienempiä, sen nopeammin kypsyvät. Jos kukkakaalit meinaavat tummua heti, laske levyn lämpötilaa, sillä öljy on silloin liian kuumaa. 

IMG_7290

Omaan versiooni en käyttänyt ns. siipikastiketta (Texas Peteä tai Siipiweikkojen soosia) vaan käytin tavallista sweet chili -kastiketta. Käytit mitä tahansa kastiketta, kaada se valmiiden kukkakaaliwingsien päälle ja tarjoile heti. 
Dippinä näihin voi käyttää ihan mitä haluaa, mutta vinkkinä helppoon valkosipulidippiin: purkki kermaviiliä, 2 valkosipulikynttä, ripaus suolaa, 1 tl oreganoa, 1 tl basilikaa ja 1 tl minttua. 

En oikein usko, että saisin vakuutettua siipiä rakastavan mieheni näillä, mutta itseni kyllä, pakko tehdä uudestaan joku kerta! Joko te olette kokeilleet kukkakaaliwinsejä?

6 kommenttia:

  1. Oi jeee, superherkullisen kuulonen kukkakaaliresepti! Mun avomies tykkää tosi paljon kukkakaalista, ihan sellasenaan syö (ite en niin välitä siitä pelkiltään), joten teen näitä kyllä asap :) Viime viikolla tein paahdettua valkosipulista kukkakaalilisuketta ja kaali hävisi sen sileän tien parempiin suihin :D Suurkiitos siis tästä ohjeesta! Sen vielä tarkistan, että tuohon leivitysseokseen ei siis lisätä vettä (että tulisi sellaista taikinamaista seosta missä kukinnot pyöritellään)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä! :) Mäkään en kukkakaalista aiemmin ole oikein tykännyt mutta tää on kyllä aika oiva tapa lähteä totuttamaan itseä siihen! :)

      Ja tuohon sun kysymykseen liittyen, niin mä huuhtelin nuo kukkakaalinuput isossa kulhossa ja jätin ne aika märiksi, sitten kippasin jauho-mausteseoksen joukkoon ja pyörittelin :) Eli ei periaatteessa tarvi erikseen vettä jos ei säästele huuhteluveden kanssa :) Ainakin mulla seos tarttui kukintojen pintaan hyvin!

      Poista
  2. Oi näitä pitää kokeilla, kukkakaali on muutenkin mun herkkua! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Näihin saa vaikka mitä makumaailmoja kun jaksaa kokeilla ja yhdistellä eri juttuja :) Näistä ei esim. tullut juuri lainkaan tulisia joten ensi kerralla haluan huomattavasti enemmän tulisempia kukkakaalisiipiä! :D

      Poista
  3. Mun on pitänyt tehdä kukkakaaliwingsejä siitä lähtien kun liityin sipsikaljavegaanit-faceryhmään, mutta en oo saanut aikaiseksi, koska vaikuttavat niin työläiltä (oon ajoittain laiska kokki xD)... mutta ehkä sitten kun palaan takaisin kotiin Tampereelle ja mulla on taas oikea iso keittiö käytettävissä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin ajattelin että kauhean työläitä mutta ei loppujen lopuksi oo, varsinkin jos tuikkaa vaan uuniin kypsymään :) Toi käy itse asaissa todella monen ruuan suhteen: tuntuu työläältä tehdä ja alottaa vaikka loppujen lopuksi aika iisiä ja monesti itse tehtyon parempi, mut jotenkin sitä onnistuu uskottelemaan itselleen aina ja vaikka mitä :D

      Poista