9.10.2019

Matkavinkit Krakovaan

Meidän Krakovan matkasta alkaa olla viikko, joten tässä kohtaa varmaan hyvä työntää ulos yleistä infoa, fiilistä ja vinkkejä, mitä kannattaa ottaa huomioon Krakovaan, tai Puolaan ylipäätään matkatessa :) Me oltiin tosiaan matkassa vain kolme kokonaista päivää, joista ainoastaan yksi oltiin kokonaan Krakovassa, joten ihan valtavan kattavaa infopläjäystä kykene sen pohjalta tekemään, mutta ajattelin silti koota muutamia seikkoja ylös kuvien oheen.

YLEISTÄ

✗Aikaero Suomeen on -1 tunti. 
✗ Pistorasiatyyppi on samanlainen kuin meillä täällä kotona, eli adaptereita ei tarvitse
✗ Puolan valuutta on zloty. Huomasimme matkan aikana, että lähes kaikki maksupäätteet kysyi, halusiko ostokset maksaa puolan valuutassa vai euroina ja tähän kannattaa valita varmaan poikkeuksetta zloty, jolloin ostoksista maksaa vähemmän. En itse ymmärrä valuuttakursseista hölkkäsenpöläystä, mutta tämän opin!
✗ Kortilla maksaminen onnistuu käytönnössä joka paikassa, mutta käteisestä ja pikkurahasta on hyötyä - muun muassa nähtävyyksien vessoihin joutui maksamaan muutaman zlotyn verran ja kolikot tulivat tässä vaiheessa käteviksi. Me vaihdoimme rahaa lentokentällä ennen matkaa, mutta automaatteja oli kyllä runsaasti, eli sieltäkin voi vaan nostaa.
✗ Hanavesi oli juomakelpoista, ei toki yhtä hyvää kun meillä kotona, mutta esimerkiksi parempaa kuin Irlannissa.
✗ Englanninkielellä pärjää mainiosti, itselle ei tullut yhtään sellaista tilannetta, etteikö englantia olisi ymmärretty tai puhuttu.

IMG_5204_edited IMG_5134_edited

LENNOT

Lensimme Norwegianin suorilla lennoilla molempiin suuntiin. Lento kestää alle kaksi tuntia, eli enemmän kuin kohtuullinen koneessa istumisaika! Varsinkin Krakovaan on monesti todella edullisia lentoja, itse maksoin kahden ihmisen menopaluu -lennoista muistaakseni hieman alle 180 euroa. Edullisemminkin olisi päässyt, mutta valitettavasti matkustuspäivät eivät mätsänneet sitten niihin edullisempiin lentoihin yhtä hyvin. Ja eikä siinä nyt kuitenkaan kovin suurista summista ollut kyse.

Krakovan lentokentältä menimme taksilla hotellille, sillä lento oli vasta kahdeksan jälkeen illalla perillä ja seuraava lentokenttäjuna olisi lähtenyt vasta puolen tunnin päästä. Ei haluttu jäädä odottamaan, joten otettiin taksi. Tultiin myös hotellilta lentokentälle taksilla. Ensimmäinen matka kustansi noin 90 PLN ja toinen 60 PLN. Eli euroissa toinen reilut kaksikymppiä ja toinen alle viisitoista. Junalla olisi päässyt aivan todella edullisesti, mutta tällä kertaa tämä oli meille sopivampi ratkaisu, vaikka noin muuten yleensä kyllä tykkään kulkea ennemmin julkisilla.

MAJOITUS

Majoituimme aivan vanhankaupungin ytimessä Aparthotel Stare Miastossa. Hotelli ei ollut edullisimmasta päästä, mutta koska kyseessä oli synttärilahja miehelleni ja vuoden ainoa ulkomaanmatka, varasin tämän vähän enemmän budjettia vaativan huoneen (normaalisti varaan yleensä niitä kaikkein edullisimpia vaihtoehtoja). Huone oli supersiisti ja tyylikäs, ja siinä oli tosiaan keittiönurkkaus ja myös poreamme! Ainoa miinus tulee siitä, että huoneen jo valmiiksi melko korkeaan hintaan, euroissa yli 400, ei kuulunut aamiaista.
Noin muuten Krakovasta löytyy kyllä runsaasti majoitusvalikoimaa kaikenlaisiin budjetteihin, varsinkin jos on ajoissa liikkeessä.

20190929_205228_edited staremiasto

NÄHTÄVÄÄ

Kaikkein näppärämmin liikkuminen Krakovassa luonnistuu mielestäni kävellen. Vanhoja ja upeita rakennuksia, sekä varsinkin kirkkoja on joka puolella, joten niiden ihasteleminen kävellen on kaikkein helpointa. Me keskityimme pyörimään lyhyen matkamme aikana olemaan lähinnä vanhankaupungin alueella, joka on itsessään jo näkemisen arvoinen. Vanhankaupungin aukiolla sijaitsee mm. Mariankirkko ja kauppahalli ja lyhyen matkan päässä aukiolta sijaitsee Wawelin linna ja katedraali, jotka kannattaa käydä kurkkaamassa! Me tosin ihastelimme kaikkia rakennuksia ihan vain ulkoapäin. Ja museoitahan minä en juurikaan harrasta, mutta niitäkin täältä löytyy, mm. Oskar Schindlerin tehdas.

IMG_5190_edited 20190930_101654_edited IMG_5113_edited 20190930_152857_edited

LIIKENNE

Tähän voisi sanoa lyhyesti ja ytimekkäästi: kaistapäistä. Puolalaisten ajotaktiikka oli jotenkin todella hämmentävä, eikä yhtään sellainen, mihin on itse tottunut, eli ennakoiva. Nämä tyypit, keiden kyydissä nyt olin, harrastivat äkkinäisiä kiihdytyksiä ja sitten vastaavasti hyvinkin äkkinäisiä jarrutuksia. Vanhankaupungin alueella autoliikenne on kuitenkin vähäistä tavarantoimittajia ja taksikuskeja jne. lukuunottamatta, mikä oli mukavaa.
Täällä myös nähtävästi harrastetaan hevoskärrykierroksia turisteille, mutta itse en halunnut tukea sellaista toimintaa - toki en osaa sen enempää sanoa hevosten hyvinvoinnista tai muusta, ja onhan noilla matkustettu aiemminkin, mutta omasta mielestä jokseenkin turha "turistihoukutin".
Yksi suosittu väline oli sähköpotkulauta, näitä näki varsinkin puistoalueella rutkasti ja siinäkin itseäni kävi vähän ärsyttämään sinne sun tänne jätetyt potkulaudat, kun maksettu aika loppuikin. En tästäkään osaa sanoa mikä käytäntö kaupungilla näiden suhteen on, vuokrauspisteitä toki oli useammassakin kohdassa, mutta jätettyjä potkulautoja oli ihan randomeissa paikoissa. 

20190930_172142_edited 20191001_131854_edited lagrandemamma IMG_5211_edited 20191003_085234_edited

RUOKA & JUOMA

Ulkona syöminen Suomen hintoihin on Puolassa, ja myös Krakovassa edullista. Ja ravintolatarjontaa on reilusti, jopa niin reilusti, että näin jälkikäteen hyvä sanoa, että siihen kannattaa tutustua hieman etukäteen - vaikka sisäänheittäjiä kyllä löytyy ja sinut haluttaisiin jokaiseen mahdolliseen ravintolaan. Vanhankaupungin aukiolla on ties kuinka monta ravintolaa, mutta kannattaa myös poiketa vähän kauemmas - hinnat saattavat olla siellä vielä huokeammat.
Meidän ravintolalaskut olivat noin 70-110 PLN eli karkeasti reilusta viidestätoista eurosta kolmeenkymppiin - ja tähän siis sisältyi juoma tai jopa kaksi. Olut on juomista kaikkein edullisinta ja ainakin mieheni lämpeni puolalaisille oluille. Itse tilasin lähinnä viiniä tai jonkun drinkin - siideriä täällä ei varsinaisesti tunneta, ne olivat kaikki beer mixejä, joita löytyi lähinnä ruokakaupoista. Ja ruokakaupoista puheen ollen: niissä vasta edullista olikin! Me ostettiin kahdeksi aamuksi aamupalatarvikkeita meidän hotellihuoneeseen ja myös muuta purtavaa/juotavaa, ja ostokset maksoivat reilu 20 PLN eli 5-6 euroa. Aivan älytöntä!

Mitään erikoisia ravintolavinkkejä mulla ei ole antaa, käytiin tosin yhdessä ravintolassa kahtena eri iltana - aivan vanhankaupungin aukion reunalla olevassa italialaisessa ravintolassa La Grande Mammassa. Ruoka oli herkullista, söin itse mm. omenaa sisältävän pitsan, joka oli kyllä yksi parhaimmista syömistäni pitsoista! Meille sattui molemmille kerroille sama tarjoilija, ja hänkin muisti meidät, ja sitten viereisessä pöydässä oli hieman hiprakkainen amerikkalaispariskunta, ketkä kävivät juttusille, joten monen eri sattuman kautta ravintolakokemus oli hauska.
Käytiin myös pienessä kanadalaisessa burgeriravintolassa, jossa oli ihan älyttömän kokoiset burgerit ja vallan hyvää poutinea. 

IMG_5127_edited 20191001_135456_edited

PÄIVÄRETKELLE

Vaikka Krakovan kaupungissa on vaikka ja mitä, en itse kuitenkaan näe mitään syytä jäädä kaupunkiin koko matkan ajaksi. Krakovasta on lyhyt etäisyys moneen päiväretkikohteeseen, ja opastettuja kierroksia sekä kuljetuksia kohteisiin on runsaasti.
Me teimme päiväretken Zakopaneen, josta kirjoittelinkin jo täällä, sekä Auschwitziin keskitysleireille. Molemmat kierrokset varasin Get Your Guiden kautta, jonka kautta olen itse asiassa varannut aina kaikki ulkomaanmatkojen kierrokset ja retket. Kustansimme retkistä 30-40 euroa per henkilö,

Auschwitzin kierros kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä meiltäkin meinasi jäädä koko kierros välistä, sillä lähes kaikki kierrokset oli loppuunmyyty siinä vaiheessa, kun rupesimme tätä retkeä varailemaan (eli jotain kaksi viikkoa ennen matkaa). Suosittelen melkeinpä ottamaan opastetun kierroksen Krakovasta, koska se on yksinkertaisesti simppelein ja todennäköisesti nopein tapa. Toki kierros on suunniteltu tietyllä tavalla, eikä siinä pääse välttämättä käymään kaikissa paikoissa tai kysymään tai pysähtymään, mutta itselleni tämä riitti sangen hyvin. Paikan päällä oli todella paljon turisteja ja mm. turvatarkastukseen sai etukäteen varatusta kierroksesta huolimatta jonottaa jonkun tovin, joten itse olin iloinen, että joku toinen vaan kertoi, mihin mennä. Kierros Auschwitz ykkösessä tapahtui niin, että saimme kuulokkeet, ja edellä kulkeva opas pölötti menemään mikrofoniinsa. Kierros oli siis tavallaan hiljainen kaikesta ihmispaljoudesta huolimatta - kuulin pääasiassa vaan oppaan puheen kuulokkeista.
Auschwitz ykkösen jälkeen vierailimme myös Auschwitz-Birkenaussa, jossa oli huomattavasti enemmän tilaa ja nyt opas puhui ilman mikrofonia.

Itse kierroksesta mulla on suhteellisen vähän sanottavaa, tavallaan tiesin mitä odottaa, joten mitään yllätyksiä ei sinänsä päässyt syntymään - muuta kuin siinä turistien määrässä ja lähinnä se Birkenaun koko avartui vasta siinä vaiheessa, kun sen alueella seisoi. 

IMG_5217_edited IMG_5231_edited 20191002_173330_edited

Kaikenkaikkiaan onnistunut matka ja kuten ehkä huomaa, kolmessa päivässä ehtii tehdä yllättävän paljon, joten matkaan kannattaa ehdottomasti lähteä, vaikka olisikin vain pari päivää, koska lennot eivät tosiaan kauan kestä, tai maksa maltaita.
Itse en kaupunkiin sinänsä ihastunut mitenkään perinpohjin, mutta koska kohde on lyhyen matkan päässä ja sen hintataso on ainakin toistaiseksi näin suomalaisnäkökulmasta todella huokea, voisin sinänsä mennä uudestaankin. Mitään shoppailuahan me ei jaksettu eikä ehditty harrastaa missään kohtaa - ainoa ostokseni oli turistipuodista ostettu Krakova -muki, koska keräilen noita eri maiden/kaupunkien mukeja. Lisäksi itselläni jäi enemmän mieleen Zakopane, jonne voisin hyvinkin mennä uudestaan niihin ihaniin vuoristomaisemiin, eli siinä mielessä voisin kyllä tänne uudestaan tulla.
Oletko sinä käynyt Puolassa tai Krakovassa, ja millainen mielikuva sulle jäi, mitä tykkäsit?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti