12.5.2016

Maidoton limejuustokakku

En mä oikein tiedä, miten tuo otsikko olisi pitänyt muotoilla mutta semmonenhan tämä tavallaan on; vähän niin kuin juustokakku, mutta kuitenkin täysin maidoton. Ja ei kuitenkaan raaka-kakku. Hyydykekakku voisi olla ehkä oikein termi, mutta mitä sitten! Tässä tää nyt kuitenkin ois, ihka ensimmäinen valmistamani maidoton juustokakku! Gluteenitonta tästä ei oikein saa, koska valmistuksessa on käytetty kauravalmisteita. Olen nimennyt ne reseptiin tuotemerkkien mukaan sen takia, että juuri näillä tuotteilla sain kakusta näin onnistuneen. Muita vastaavanlaisia voi ilman muuta käyttää, mutta en takaa niiden käyttäytymistä valmistuksessa. Myöskään täysin vegaaninen tämä ei ole, koska käytin liivatettä. Mutta hei pieniä askeleita!

IMG_4846

Maidoton limejuustokakku

pohja:
100 g kaurakeksejä
75 g maidotonta margariinia tmv. kasvisrasvavalmistetta
täyte:
2 limeä
2 dl Alpro vispiä
150 g Oatly påMackania
2,5 dl Oatly vaniljakastiketta
3/4 dl sokeria
5 liivatelehteä

Murskaa kaurakeksit kaulimella pussin sisällä tai blenderissä. Sulata samalla margariini miedolla teholla mikrossa. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (22-26 cm) pohjalle, sekoita keksimuru ja maragriini keskenään ja taputtele sitten tiiviiksi pohjaksi vuuan pohjalle.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Pese limet huolellisesti ja raasta sitten molempien kuori. Tämän jälkeen purista hedelmien mehu talteen. Vatkaa Alpro vispi kuohkeaksi vaahdoksi, lisää joukkoon molemmat Oatlyn tuotteet, sokeri sekä limekuoriraaste, sekoita tasaiseksi massaksi. Laita limemehu pieneen kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja sekoita pehmenneet liivatelehdet siihen. Lisää liivateseos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan hyvin sekoittaen. Levitä täyte sitten tasaisesti keksipohjan päälle. 

IMG_4839 IMG_4845

Tämän reseptin sokerimäärällä kakusta jää hieman kirpsakka (riippuu toki hieman limeistäkin), joten täytettä kannattaa maistaa vielä lime-liivateseoksen lisäämisen jälkeen, että se on omaan makuun sopiva. Jos täyte maistuu liian kirpeältä, kannattaa sokeria lisätä noin ruokalusikallinen kerrallaan.

Me ollaan äitin kanssa totuttu monien kasvivalmisteiden makuun, mutta rehellisesti tästä ei kyllä osaa ensimmäiseltä istumalta sanoa, että ei ole muuten käytetty maitotuotteita. Vein tätä maistiaisiksi myös tädilleni ja papalleni, ja kumpikaan ei huomannut mitään ns. outoa ja senkin jälkeen, kun kerroin ettei muuten ole tavallinen juustokakku, tuli kommenttia, että ei kyllä uskoisi. Toki limen maku on tässä kovin vahva, eli jollain toisella makukombolla etenkin noiden kauravalmisteiden maku voisi puskea hieman läpi. Täytyy kokeilla! Ei nimittäin varmasti jää viimeiseksi juustottomaksi juustokakuksi tämä ;)

4 kommenttia:

  1. noita oatlyn tuotteita ei voida luokitella gluetiinittomiksi kaurapitoisuuden tms takia, mutta niiden kaurapitoisuus on silti tarpeeksi alhainen että useimmat keliaakikot niitä kuulemma pystyvät syömään :o näin muistan niiden sivuilla lukeneen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijaa! Voi olla, kiitti tiedosta :) Joo niissä on ne jotkuu pitoisuudet että mitkä voi luokitella gluteenittomiksi, muistan ku koulussa käytiin niitä läpi mutta ei tullu mieleenkään että vois päteä noihin Oatlyn tuotteisiin :) Ja siis kyllähän kauraakin saa käytännössä gluteenittomana, ei vaan tosiaan tullut mieleen tarkistaa mikä on tilanne noiden tuotteiden kohdalla!

      Poista
  2. Minkä kokoista kakkuvuokaa käytit tässä? :) Tarkoituksen olisi tämä tehdä 24 cm vuokaan vegaanina eli liivatteen tilalle agar agaria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi olla oikein passeli 24 cm vuokaan :) Sen kokoisena teen useimmat kakut!

      Poista