14.5.2015

American Pecan Pie

Piiitkästä aikaa leivontahommia! Sain äidiltäni toiveen, että leipoisin pekaanipähkinäpiirakkaa äitienpäivän kunniaksi (jota siis kahviteltiin eilen koska varsinaisena päivänä olin töissä) ja kuuliaisena tyttönä sellaisen tein. Tämä on ihan hirmuhyvää ja helppo tehdä, mutta pekaanipähkinät hinnakkaita (70 g pussi noin 3 e) joten tämmösiä herkkuja ei usein tule tehtyä. Ja faktahan on se että eipä tämä juuri muuta kuin sokeria ja pähkinää sisälläkään, ettei sen puoleen usein tartte tehdäkään :D Vaniljajätskin kanssa tämä on kuiteskin ihan taivaallista!

IMG_3150

Pekaanipähkinäpiirakka (sopiva tavalliseen piirakkavuokaan)

Pohja:
150 g voita
4 dl vehnäjauhoja
½ dl vettä
Täyte:
50 g voita
1 dl fariinisokeria
2 dl vaahterasiirappia
(2 rkl karamellisiirappia)
(1 rkl viskiä/rommia)
1 tl kanelia
½ tl vaniljajauhetta
3 kananmunaa
200 g pekaanipähkinöitä

Nypi huoneenlämpöinen voi ja vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon vesi ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin tekeytymään ainakin puoleksi tunniksi. Tämän jälkeen voitele piirakkavuoka ja levitä taikina tasaisesti siihen. Painele haarukalla pohjaan reikiä. Esipaista pohjaa uunissa 175 asteessa noin kymmenen minuuttia. Halutessaan pohjan päälle voi laittaa ns. piirakkapainon eli herneitä, makaronia tms.

Pohjan paistuessa valmista täyte: rouhi noin puolet pähkinöistä. Sulata kattilassa voi ja sokeri ja lisää joukkoon siirapit, viski/rommi, kaneli sekä vanilja ja sekoita tasaiseksi, älä keitä. Anna hieman jäähtyä ja sitten sekoita joukkoon munat yksitellen. Lopuksi lisää pähkinärouhe ja kaada esipaistetun pohjan päälle. Asettele loput pähkinät päälle haluttuun kuvioon. Paista vielä 25 minuuttia 175 asteessa ja anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.

IMG_3146 IMG_3149

2 kommenttia:

  1. Oi ku tää näyttää hyvältä! Pitää laittaa ohje kirjanmerkkeihin, viimeksi taisin syödä tätä kun olin amerikkalaisen kaverini luona kiitospäivänä :D Oli ihan älyttömän hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla oli vissiin neljässä mun leivontakirjassa tämän ohje ja kaikki vähän erilaisia, mutta päädyin tämmöseen ratkaisuun ja ainakin omasta mielestä toimi tosi hyvin! Mutta aito amerikkalainen on varmasti ihan oma lukunsa ;)

      Poista