16.11.2017

Oodi Dana Scullylle

En yleensä pureudu mihinkään sarjaan sen tarkemmin, varsinkaan niin, että kirjoittaisin siitä oman postauksensa, mutta nyt on vähän pakko. Olen nyt syksyn aikana kahlannut läpi Salaisia kansioita, eli tunnetummin The X-Files -sarjaa ja tykännyt kyseisestä sarjasta kovin. Olen edennyt sarjan 8.tuotantokauteen ja näistä uudemmista, viime vuosina tehdyistä jaksoista mulla ei ole hajuakaan, joten niiden sisällöstä en tiedä.

Mikä sarjasta sitten tekee niin erityisen, että siitä pitää erikseen mainita, on jo otsikossakin ilmi tullut syy, eli toinen sarjan päähahmoista, agentti Dana Scully. Hänestä erityisen tekee se, että kyseinen hahmo on yksi niistä harvoista tv- ja elokuvamaailman naispääosista, kenestä oikeasti pidän. Olen nimittäin kiinnittänyt huomiota, että lähes poikkeuksetta lempparihahmoni ovat miespuolisia. Naishahmot ovat valitettavan monesti todella pintapuolisia ja persoonattomia. En tiedä onko vika minussa, kun koen asian näin, vai onko kyseessä isompikin ilmiö, en tiedä.

IMG_8938 IMG_8949

Se, mikä Dana Scullysta tekee kiinnostavan, ei suinkaan ole hänen lähes mahdottoman kuuloisessa yhdistelmässä agenttia ja lääkäriä, vaan hänen kasvunsa hahmona sarjan edetessä. Ensimmäisessä tuotantokaudessa koin itse asiassa koko hänen hahmonsa ärsyttäväksi pätijäksi, mutta sittemmin käsitykseni muuttui ja hän on yksi lemppareistani koko tv-sarjahistoriassani, mikä on aika paljon. Skeptinen ja tieteeseen nojaava Scully ei tee hätiköityjä johtopäätöksiä ja vaikka alunperin pesti x-fileseissa oli hillitä hänen työparinsa agentti Mulderin päähäpinttymiä ja työmenetelmiä, hän onnistuu löytämään oman tapansa tutkia eriskummallisia ja selittämättömiä tapauksia ja pystyy ajan mittaan ymmärtämään Mulderia ja hänen näkemyksiään maailmasta, vaikkei suoranaisesti niihin yhtyisikään. Juuri tämä tekee mielestäni hahmosta liki eeppisen: uskallus ottaa hyppy tuntemattomaan omista peloista huolimatta ja tehdä omista, selittämättömistä kokemuksista kuitenkin enemmän voimavara kuin heikkous. Ja antaa asioille sekä ihmisille mahdollisuus. Vaikka Scully kuvataan ja nähdään melko tiukkana tiedenaisena, joka perustaa kaiken vain ja ainoastaan faktoihin, hän on silti mielestäni sarjan avomielisen henkilö.
Pidän myös päähenkilöparin järkkymättömästä luottamuksesta toisiinsa, vaikka heidän toimensa ja mielipiteensä eroavat toisista huomattavasti ja aiheuttavat toisinaan konflikteja.

IMG_8967 IMG_8936

Voi olla, etten ole katsonut oikeita sarjoja, että olisin törmännyt yhtä vahvaan naispääosaan kuin tässä, mutta toisaalta kysehän on ennen kaikkea omasta mielipiteestäni ja suhtautumisestani ja voi siksi olla, että Dana Scully on ensimmäisiä itseäni liikuttaneita naishahmoja. Yksi mainitsemisen arvoinen on Lagertha Viikingeistä, mutta toisaalta hän jää auttamatta miespuolisten roolihahmojen varjoon, ainakin ruutuajan puolesta. Gilmoren tytöt on myös aika hyvä esimerkki, mutta sarjan luonteen takia en jotenkaan osaa ajatella hahmoja tältä kannalta.

Millaisia ajatuksia teillä herää? Ei Salaisista kansioista niinkään, vaan yleensäkin tästä aiheesta, että onko naispääosat teidän mielestä usein heikompia ja huomaamattomimpia kuin miespääosat? Kuka on sinun lemppari naishahmo jossakin elokuvassa tai sarjassa ja miksi? Olisi kiva saada tästä keskustelua aikaiseksi! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti