3.6.2016

Kokolappuja

IMG_5707 IMG_5706 IMG_5761 IMG_5704 mekko Only / laukku Seppälä / sandaalit, aurinkolasit ja korvakorut H&M

Luin eilen Kaksinaamainen -blogista kirjoituksen vaatekokojen harhaanjohtavuudesta ja turhuudesta ja koska aihe oli musta aika mielenkiintoinen ja itsellänikin tietyllä tapaa mielessä pyörinyt, ajattelin kirjoitella omia fiiliksiä aiheesta tänne näin. 

Mä olen aina ollut suhteellisen samankokoinen - kokoa 38 tai 40. En muista käyttäneeni koon 36 vaatteita muuta kuin ehkä joskus 13-vuotiaana, kun lasten puolten vaatteet ei enää istuneet aikuistuvaan kroppaani tai omaan makuun. Mulle se on aina ollut ihan fine, enkä ole oikeastaan koskaan kyseenalaistanut koko juttua. Ulkomailla on saanut olla vähän tarkempi, ja aina on pitänyt googletella, että mikäs se koko 10, 12 ja 14 nyt olikaan. Muutoin vaatteiden hankkiminen on ollut mulle aina suhteellisen iisiä, koska se 38 on ollut sovittamattakin varma valinta.
Kuitenkin varmaan noin viimeisen vuoden aikana mä olen ruvennut miettimään enemmän ja oma kroppakin on muuttunut jonkun verran, samoin muoti. Mulle menee edelleen vaatteissa koot 38-40, mutta enää en ole varma, ennen kuin sovitan tai tarkastelen mittoja. Nykymuoti ja trendit on pitkälti sellaisia, että paidat on onnettoman lyhyitä, olkaimet lyhyitä ja mekoissakin helma jää reilusti yli polvien. Mä olen 168 senttiä pitkä, enkä mikään kukkakeppi, joten on ihan sanomattakin selvää, että koko 38 ei välttämättä ole se pukevin ja istuvin vaihtoehto, vaikka se tietyllä tapaa sopiva olisikin. Sama pätee sitten taas toistepäin esimerkiksi joihinkin neulepaitoihin - mulla on muutama kokoa 36/S, koska se oma koko, eli kokoa isompi on ollut muodoton, päällä roikkuva rötkäle. Vuosi sitten Irlannissa taas järkytyin, kun sovittamani koon 40 shortsit eivät menneet edes jalkaan, vaan mun piti valita koko 42 vai peräti 44, että ne menivät jalkaan ja näyttivät hyviltä. Kyllä siinä kuulkaa suomityttöä pikkaisen meinasi niiskututtaa. 

Mutta se, miksi aiheesta kirjoitan, on juurikin se syy, ettei se vaatekoko kerro oikeasti yhtään mitään sinusta tai kropastasi. Ei sitä, että olet liian pitkä, hoikka, muodokas tai lihava. Kaikki vaatemallit eivät sovi kaikille ja toisinaan se oikeasti sopiva vaatekappale voi olla ihan toista kokoa kuin on yleensä tottunut. Tämä on iso oivallus niin itselleni kuin varmasti moneelle muullekin, ketkä ovat joskus, tai edelleen, määritelleet itsensä ja ulkomuotonsa jollakin tapaa rättikauppojen koko lapuilla. Kokonaan niistä en olisi valmis luopumaan, kuten tuossa alkuperäisessä, linkkaamassani tekstissä ehdotettiin, koska ne ovat kuitenkin suuntaa antavia, vaikka toki paljaalla, harjaantuneella silmälläkin näkee, jos joku vaate on yksinkertaisesti liian pieni tai iso. Mutta loppujen lopuksi ne ovat vain numeroita ja kirjaimia, joille ei tulisi antaa liikaa painoarvoa. Sitä paitsi koot vaihtelevat malleittain sekä kauppojenkin välillä suuresti, joten jos joskus joutuu ottamaan koon L sen tavallisen ässän sijaan, niin ottaa sen ja näyttää hyvältä, eikä mieti asiaa sen enempää.

Vaikka mä en ole elämäni kunnossa, koen silti oloni kotoisaksi ja minuksi kropassani, eikä minua vaivaa klikata ostoskoriin koon 40 vaatteita. Mä tiedän pitkälti, millaiset vaatteet ja mallit sopivat itselleni ja osaan netissä shoppaillessakin usein arvioida, olisiko kyseisestä vaatteesta koko 38 tai 40 parempi. Kaikilta tämä ei toki onnistu, koska kroppatyyppejä on niin monia erilaisia ja on niitäkin, joilla ylä- ja alaosat ovat eri kokoja. Mutta tärkeintä on itse hyväksyä ne ominaisuudet itsessään ja luokitella itse oma kroppansa, eikä antaa ihoa kutittavien lappujen tehdä sitä puolestasi. Oli vaatekoko mikä tahansa, hyvältä voi näyttää, kun tuntee olonsa hyväksi vaatteissaan ja ihossaan ja kantaa ne rohkeudella ja itsevarmuudella. 

2 kommenttia:

 1. Tosi hyvä ja asiallinen postaus. Kokolaput on ihan typeriä! Mulle ei oo normaalipainoisenakaan välttämättä mennyt 40-42 koon farkut/sortsit jalkaan. Puhumattakaan siitä, kun oon ollut aika paljonkin ylipainoinen pari vuotta sitten. Nyt oon pudottanut painoa 14 kiloa, eikä mulla oo mitään hajua, mikä koko mulle menee päälle. Yhden löysän treenitopin ostin, se oli S :D mutta jos menen ostamaan normaalia/tiukempaa kesätoppia, niin se on vähintään M, joskus jopa L. Eipä sillä väliä, mutta onhan se tyhmää kun ei edes kokolappuun voi luottaa.

  http://turkoosivadelma.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toi on kyllä mälsää! Mutta tähän nyt lisäesimerkkinä, että tilasin juuri yhdestä postimyynnistä pari juttua, mekon ja neulepaidan. Mekko oli kokoa M, ja istui todella huonosti. Yläosasta liian iso, ja sitten taas lantio-reisi alueelta aika napakka. Neulepaita taas oli sarjaa pieni ja lyhyt, vaikka oli kokoa L. Mekko lähtee palautukseen, mutta neuleen ajattelin jättää, koska se on ihan kivannäköinen mekon päällä. Hankalaa siis täälläkin aina toisinaan, vaikka tekstissä meninkin sanomaan, että aika iisiä omalla kohdalla ollut :D Mutta mitäpä tää elämä olis, jos ei vaatteiden hankinnan eteen pitäisi nähdä vähän vaivaa ;D

   Poista