30.6.2016

Kesäkuun leffapäiväkirja

Se ois kuulkaa perinteisen leffapäiväkirjan aika, sillä kesäkuu alkaa vedellä viimeisiään! Tämä kuu olikin aika positiivinen, hyviä leffoja tuli katsottua useampikin. Joten eiköhän mennä asiaan!


L.A. Confidential (IMDb 8,3)
Kesäkuu käyntiin varsin onnistuneella leffavalinnalla! Tää oli Netflixin kehuttujen -listalla, mutta olen tähän asti kartellut tätä, koska Kevin Spacey. Mun inhokkinäyttelijä ehkä ikinä. Semmonen lurppanaama. No mutta, itse elokuvaan. Täähän on siis 50-luvulle sijoittuva tarina Los Angelesia ravistelevasta murha-aalloosta sekä korruptioneista poliiseista. On good cop bad cop asettelua, on mystinen kaunis nainen, sankareita ja huijareita. Tämä on just sellaisia leffoja, joita jaksaa seurata mielenkiinnolla, koska tarina pysyy liikkeessä koko ajan ja vaikka yksittäisiä henkilöhahmoja kuvataan melko vähän eikä heistä kerrota hurjasti, on simppelit hahmot silti tukevia ja osuvia. Tää on leffa, joka osu ja upposi ja jota voin kerrankin suositella!

Seven Pounds (IMDb 7,7)
Joskus vuosia sitten näin tämän leffan, ja muistin siitä vaan pieniä juttuja - ja sen, että kylläpä itketti :D Nyt sitten päätin verestää muistoja ja katsoa tämän uudestaan. Joku varmaankin ihmettelee, miksi suosiolla katson leffoja, jotka pistävät itkemään, mutta se on mulle aika tärkeää. Mun mielestä leffan mukana itkeminen on puhdistavaa. No, mutta itse elokuvaan. Pääosassa tässä draamassa nähdään Will Smith, jonka toiminta leffan alussa tuntuu kummalliselta ja oudolta, mutta leffan edetessä myös tarina avautuu enemmän ja syy, miksi mies haluaa auttaaa elämää muuttavasti seitsemää täysin tuntematonta ihmistä, alkaa selvitä. Leffa on koskettava ja laittaa miettimään, millaiset asiat ovat niitä oikeasti elämässä tärkeitä. Toisaalta uskon, että elokuvassa nähtävät lähes elämää suuremmat teot ja uhraukset ovat niin harvinaislaatuisia, ettei sellaisia jokapäiväisessä elämässä näe. Vaikka ihan samassa mittakaavassa ei tarvitse vieraita ihmisiä auttaa, niin tää leffa kyllä tsemppasi siinä ajatuksessa, että hyvää tehdäkseen ei tarvitse odottaa vastapalvelusta ja että olemalla yksinkertaisesti kiltti ja ystävällinen toiselle, voi parhaimmillaan muuttaa toisen elämää.

Maps to the Stars (IMDb 6,2)
Öööööö...joo. Nyt ollaan jännän äärellä :D Tarina kuvaa Hollywoodissa asuvia henkilöitä ja heidän menneisyyden sekä nykyisyyden haamuja. IMDb:n sivuilla tää on luokiteltu komediaksi ja draamaksi, mutta omasta mielestä tää on kyllä komediasta kaukana. Omalla tavallaan aivan varmasti tarkoitettu sellaiseksi kärkkääksi vitsailuksi tähtimaailmasta, mutta mä en vaan tajunnut tätä. Koko leffan ajan odotin, että milloin tää loppuu. Mulla on hyvin harvoin tapana jättää leffa kesken enkä tehnyt poikkeusta tämänkään kohdalla, vaikka mieli teki. Ainoa positiivinen asia tässä oli Julianne Moore, joka jostain syystä lukeutuu lempparinäyttelijöihini monipuolisuutensa takia. Kaikenkaikkiaan tää oli hämmentävä ja joissakin määrin jopa ahdistava, mutta ei yhtään herättelevällä ja hyvällä tavalla.

Lucy (IMDb 6,4)
Työkaveri suositteli (se sama kuka aina suosittelee mulle leffoja :D) tätä leffaa ja koska kirjastossa satuin tämän bongaamaan, lainasin ja katsoin. Tämä tarina kertoo naisesta, joka surkeiden sattumusten sarjan päätteeksi herää vatsassaan pussi uutta huumetta, joka hänen on määrä salakuljettaa Eurooppaan. Pussi kuitenkin vuotaa, ja naisesta, Lucysta, muokkautuu sen seurauksena supersankarimaisia kykyjä omaava superihminen, jolla on käytössään huomattavasti laajempi aivokapasiteetti kuin normaalilla ihmisellä. Ja sitten jahdataan ganstereita ja toisin päin. Ideana tää kuulostaa musta tosi toimivalta, mutta toteutus ei niinkään. Loppua kohden mielenkiinto laski kuin lehmänhäntä, koska lopuksi juttu oli mielestäni vedetty turhan överiksi ja toisekseen suurin ongelma on edelleen se samainen aasialainen gansteriryhmä, eikä esim. mikään kansallinen turvallisuusvirasto. Kuvaus tässä oli joka tapaukessa ihan onnistunut ja omanlaisensa, välissä vilkkuu mm. pätkiä luontodokkareista.

Amistad (IMDb 7,2)
Jos leffan on ohjannut Steven Spielberg, rooleissa nähdään mm. Matthew McConaughey, Anthony Hopkins sekä Morgan Freeman ja leffa kertoo tositarinaan pohjautuvasti La Amistad nimisellä laivalla matkanneella orjajoukkiosta, jotka saavat laivan haltuunsa ja joutuvat sitten syytettyinä Yhdysvaltoihin oikeuteen, niin eikö oletusarvo tällöin ole, että ihan kamalasti ei voi mennä metsään? Tai ainakin näin minä etukäteen ajattelin. Ja eipä tarvinut pettyä. Vähän pitkähän tämä leffa oli, mutta aiheeltaan ja teemoiltaan itseäni kiinnostava, Leffassa puhuttiin paljon jotakin afrikankieltä ja mulle jäi vähän epäselväksi, että oliko nämä kohdat jätetty tarkoituksella suomentamatta (osa taas oli suomennettu) vai onko suomentaminen ollut liian vaikea toteuttaa. Muutoin leffa oli oikein hyvä, paikottain koskettava ja riipaiseva, etenkin niissä kohdissa, jossa kuvattiin orjien kohtelua laivalla. Tämän suosittelen katsomaan, jos 2,5 tuntia leffan ääressä ei pelota.

Law Abiding Citizen (IMDb 7,4)
Elikkäs suomeksi Lainkuuliainen kansalainen (vitsi muuten mua yleisesti ärsyttää kaikki nimikäännökset kun ei oikein tiiä millä nimellä pitäis puhua ja monesti noi suomennokset on vähän mitä on...) Mutta joo, tähän leffaan. Tarina miehestä, joka suuren menetyksen jälkeen päättää ottaa oikeuden omiin käsiinsä ja näyttää porsaanreikiä täynnä olevalle oikeusjärjestelmälle närhen munat. Tässäkin laitettiin mun mielestä vähän överiksi (no, missäpä amerikkalaisessa leffassa ei...lisää myyntituloja) ja oli oikeastaan yllättävän raaka, mikä ei tullut esiin elokuvavalintaa tehdessä (en tosin katsonut esim. traileria), joten ihan heikkohermoisille en suosittele. Mutta leffana tämä oli yllättävän mukaansatempaava ja muutaman ihan yllättävän käänteen ilmoille heittävä, eli jos trillerit ja rikosleffat on omaan mieleen, niin tää on kyllä ihan katsomisen arvoinen tapaus!

Nightcrawler (IMDb 7,9)
Nimi kuulostaa joltain kyseenalaiselta kauhuleffalta, mutta tämä on aika kaukana siitä. Tarina kertoo Jake Gyllenhaalin esittämästä nuoresta miehestä, joka olosuhteiden viemänä päätyy uutiskuvaajaksi, erikoistuen rikoksiin ja onnettomuuksiin. Menestystä alkaa vähitellen kertyä ja se saa vähintäänkin omituisen nuorukaisen menemään syvemmälle pakkomielteeseensä ja tekemään kyseenalaisia ratkaisuja. Gyllenhaalin roolisuoritus on musta onnistunut ja hyvin erilainen kuin mitä olen tähän asti nähnyt ja se oli yksi syy tämän leffan valintaan, siis etukäteen lukemani positiiviset arviot hänen roolisuorituksestaan. Myös leffan aihe oli tietyllä tapaa piristävän erilainen. Moraaliset kysymykset ovat isossa pääosassa tässä leffassa ja se, miten ne yhdistetään aihepiiriin eli informaation jakamiseen ja tuottamiseen, saa katsojan miettimään, kenen puolella tässä nyt pitäisi olla. Uutiskuvan kuvaaminen ennen virkavallan saapumista paikalle on hämmentävää, vaikka todellisuudessa vastaavaa tapahtuu varmasti joka päivä, tarkoituksella ja vahingossa. Toki Gyllenhaalin esittämän Bloomin moraalittomuus ja empatiakyvyttömyys on viety lähes mielipuolisuuden rajoille, mutta en yhtään ihmettelisi vastaavien "ammatti-ihmisten" olemassaoloa.

Sahara (IMDb 6,0)
No nyt on toimintaseikkailua oikein oppikaavan mukaan :D Afrikkaan sijoittuvassa leffassa, jonka pääosassa nähdään omiin lemppareihin lukeutuva Matthew McConaughey sekä Penelope Cruz, juostaan pakoon diktaattoria, etsitään kummallisen epidemian lähdettä ja metsästetään 150 vuotta sitten kadonnutta Amerikan sisällissodan sotalaivaa. Ja kuinkas ollakaan, nämä kaikki seikat johdattavat seikkailijoita samaan suuntaan.
Mä olen aina ollut hurja Indiana Jones -leffafani (no, lukuunottamatta sitä viimeistä...) ja mä kyllä tykkään tämän kaltaisista toimintaseikkailuista tai toimintakomedioista. Omasta mielestä näitä tehdään jopa liian vähän, kun miettii sitten taas vaikkapa joidenkin muiden genrejen tuotantoa, joita tulee kuin liukuhihnalta. Näihin saisi kuitenkin repäistyä aihetta vaikka mistä, koska maailmanhistoria on pullollaan kadonneita aarteita, hävinneitä kansoja kaikkea vastaavaa. Multa siis peukku, vaikka ei tämä mikään mieltä räjäyttävä leffakokemus ollutkaan. Viihdyttävä, vauhtia tarjoava kyllä!

Find Me Quilty (IMDb 7,1)
Tositapahtumiin perustuvassa oikeussalidraamassa Jack DiNorchio puolustaa itse itseään Amerikan historian pisimmässä mafia oikeudenkäynnissä. Pääosassa nähdään Vin Diesel, joka nyt on lähinnä tunnettu aika toisenlaisista leffoista, teki tässä kyllä yllättävän hyvän roolisuorituksen, koska no, juuri se oli se tekijä joka jollain tavoin pyöritti tätä leffaa eteenpäin. Noin muutoin tämä ei ehkä ole leffa toiminnan ja räiskeen ystäville, sillä valtaosa elokuvasta sijoittuu oikeussaliin eikä sielläkään nähdä erityisen suuria tunteita DiNorchion järjestämän shown lisäksi. Ihan katsomisen arvoinen leffa tämä joka tapauksessa oli, varsinkin jos mafia ja gansterimeininki ja -historia yhtään kiinnnostaa.

Primal Fear (IMDb 7,7)
Oon varmaan aiemmin maininnutkin, että nämä oikeussaleihin sijoittuvat leffat, joissa väitellään laista, oikeasta ja väärästä, hyvästä ja pahasta ja kuka teki mitä ja minkä takia, ovat mulle syystä tai toisesta jonkin sortin pakkomielle. Siinä on jotain kiehtovaa ja nerokasta, että järjettömällä tiedon etsimisellä, taustojen tutkimisella jne. on mahdollista kumota väitteitä ja todisteita suuntaan ja toiseen. Samaten puolustusasianajajan homma, kuten tässä leffassa, on mielenkiintoinen, sillä syytetty saattaa olla oikeasti syyllinen ja näin ollen kohdataan moralistisia kysymyksiä. No mutta nyt meni vähän turhan diipiksi. Joka tapauksessa tämä leffa kertoo kuoripojasta, jota Richard Geren esittämä asianajaja ryhtyy puolustamaan siitäkin huolimatta, että taustalla kummittelee mahdollinen syyllisyys raakaan arkkipiispan murhaan. Leffasta paljastuu tasaiseen tahtiin uusia käänteitä ja vaikka mitenkään erityisen jännä tämä nyt ei ollut, niin mielenkiinto pysyi hyvin yllä. Edward Norton huomioitiin Oscar-ehdokkuudella roolistaan, joka kieltämättä oli aika mainio. Kannattaa siis katsoa jos siis diggailee itseni lailla näistä oikeussalidraamoista!

Dangerous Minds (IMDb 6,4)
Michelle Pfeifferin esittämä entinen merijalkaväensotilas (joka mainitaan kyllä tyyliin jokaisessa kuvauksessa elokuvasta, mutta on loppujen lopuksi melko mitätön seikka leffan kulun kannalta) saa sattumalta ja odottamatta pestin erityisluokan opettajana. Työ tuntuu ensivaikutelman perusteella mahdottomalta tehtävältä, mutta Louanne päättää pitkäjänteisesti saada oppilaidensa huomion ja saada heille opetettua asioita. Leffa ei ällistytä odottomattomilla juonteenkäänteillä, vertaansa vailla olevilla roolisuorituksilla tai muullakaan, ja on etenkin paperilla aika pliisun kuuloinen jokseenkin harhaanjohtavalla synkällä nimellään, mutta yllätyksekseni mä tykkäsin tästä. Mun mielestä tähän oli saatu tiettyä tunnetta ja aitoutta, josta pidin. Ja ehkä myös siksi, että maailma olisi rutkasti parempi paikka, jos meillä olisi enemmän Louannen kaltaisia opettajia, jotka vain ovat läsnä ja välittävät. Ja opettaja tai ei, niin meistä jokainen voisi varmasti toimia samalla tavalla, välittää enemmän. Jokainen ansaitsee toisen mahdollisuuden ja jonkun, joka kuuntelee.

The Change-Up (IMDb 6,4)
Dave ja Mitch ovat kaveruksia, jotka juovuspäissään suihkulähteeseen kustessaan sanovat jotain, mitä ei olisi ehkä kannattanut. Seuraavana aamuna kaverukset nimittäin heräävät toistensa kehoissa. Astetta hankalampaa jutusta tekee se, että Dave on menestynyt, perheellinen lakimies ja Mitch taas varsinainen tuhlaajapoika. Jotta vaihdos ei paljastuisi, on miesten mentävä tilanteen mukana. Mä en tiedä kuinka monta leffaa tällä periaatteella on tehty, mutta mä olen varmasti nähnyt parikin, eikä tämä varsinaisesti eronnut niistä mitenkään. Ihan hauskahan tämä oli, vähän myös sellaisella räävittömällä tavalla, joten ei ehkä ensimmäinen leffa, joka kannattaa valita katsottavaksi vaikkapa isovanhempien seurassa, hahah. Ei siis mitenkään erityinen pätkä, mutta olen huonompiakin komedioita nähnyt.

Bram Stocker's Dracula (IMDb 7,5)
Tämä on ollut jo jonkin aikaa katsottavien leffojen listalla ja viimein löysin tämän käsiini. Kyseessähän on nimen mukaisesti Draculan tarinaan pohjautuva leffa, jonka on ohjannut Francis Ford Coppola ja näyttelijöinä nähdään mm. Gary Oldman, Winona Ryder, Keanu Reeves ja Anthony Hopkins. Mutta siitäkään huolimatta tämä leffa ei mitenkään erikoisemmin sykähdyttänyt minua. Vaikka teos luokitellaankin kauhuun useimmissa luokituksissa, ei tämä ollut järin pelottava. Jokseenkin synkkä kyllä. Alku vaikutti lupaavalta, mutta jossakin vaiheessa leffan kulkua kiinnostus vähän lässähti. Mä olen katsellut suhteellisen vähän Dracula-filmatisointeja, joten mulla ei ole oikestaan mihin verrata tätä elokuvaa. Van Helsingin olen nähnyt pariin otteeseen, mutta se menee genressä vähän muuhun kuin kauhuun. Kaiken kaikkiaan ehkä pieni pettymys tästä leffasta, mutta ei tämä silti täysin huono ollut.

Tässä kuussa suosikeiksi nousi L.A. Confidential, Seven Pounds, Sahara sekä Dangerous Minds. Mitä leffoja te olette näistä nähneet ja millaisia mielipiteitä ne teissä herätti? :)

2 kommenttia:

 1. Heh, en oo nähnyt noista yhtäkään :D L.A. Confidential on toki ollut to watch -listalla ikuisuuden ja Nightcrawler on omassakin hyllyssä ollut varmaankin jo vuoden, mutta silti niiden katsominen aina lykkääntyy :'D Onko sulla muuten missään listaa kaikista leffoista, mitä oot koskaan nähnyt? Ja ootko tehnyt postausta sun kaikkien aikojen suosikkileffoista? Mä oisin kauheen kiinnostunut lukemaan sellaisen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mullakin on ollut hyllyssä monta kertaa joku leffa, jonka katsominen on vaan siirtynyt ja siirtynyt, vaikka se olisikin ihan mielenkiintoisen kuuloinen! :D
   Ei oo minkäänlaista leffalistaa kaikista leffoista, jotka olen nähnyt, mutta voin kertoa että se olisi PITKÄ! :D Onhan mullakin ties kuinka paljon leffoja, jotka on näkemättä, jopa monia klassikoita, mutta kyllä niitä on vaan niin hirveästi tullut katsottua...pitäisikin ehkä koota jonkinlainen lista, koska olisi itsekin hauska tietää kuinka paljon on tullut katsottua! Koska jos mun keskimääräinen kulutustahti on 10-14 leffaa kuussa, niin vuodessahan se tekee jo 120-168 leffaa. Toisaalta ei toi luku ole niin iso kuin se voisi olla, mutta myöskään joka päivä ei yksinkertaisesti ole mahdollista katsella elokuvia, hahah.

   Ja joo, oon itse asiassa näköjään just aikalailla vuosi sitten laatinut postauksen oman leffahyllyn suosikkielokuvista, se löytyy täältä: http://allthemgoodthings.blogspot.fi/2015/06/leffahyllyn-suosikkeja.html
   Mutta tosi kiva kuulla, että sellainen suosikkileffa-postaus kiinnostelisi, voisinkin sellaisen laatia lähiaikoina, kun kerran tuon edellisen julkaisustakin on jo vuosi, ja uusia lukijoita tullut tuplaten lisää :)
   Ää tulipa pitkä vastaus! :D

   Poista