5.4.2015

Kevätrullia ja herkkuperunoita

Otsikon kahdella ruualla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa, mutta koska nämä molemmat on vähän tämmöisiä lisäkeruokia, niin en viitsinyt laittaa niitä omiin postauksiinsa. Perjantaina ja lauantaina kokkailin oikein olan takaa, mutta unohdin, että tänään kaupat ovat kiinni ja no, tämä päivä on menty hieman köyhempien eväiden turvin :D

Joka tapauksessa takaisin aiheeseen. Minä olen tosiaan syönyt kerran elämässäni kevätrullia aiemmin, mutta se oli niin positiivinen kokemus, että nuo rullat jäivät kummittelemaan mieleni sopukoihin.
Taikinan voi tehdä itsekin, mutta itse halusin pelata varman päälle ja ostaa valmiita taikinalevyjä. Ostin ne etnisestä ruokakaupasta, mutta luulenpa että näitä saa isoista marketeistakin. Luin yleisimmästä täytteistä, mutta loppujen lopuksi päädyin tekemään hyvin yksinkertaisen kasvistäytteen porkkanoista, paprikasta, sipulista, valkosipulista, inkivääristä, chilistä ja korianterista, mutta täytteeseen voi laittaa oikeastaan mitä itse haluaa ja täyttävämmän vaihtoehdon saa lihaa käyttämällä. 

IMG_2208

Kevätrullia on helppo tehdä, mutta näpertely ja paistaminen vaatii aikaa. Valmistaikina on hyvä ottaa sulamaan ainakin tuntia aiemmin ennen rullien kokoamista. Rullan kokoaminen tapahtuu seuraavasti: aseta neliönmuotoinen taikinalevy alustalle niin, että yksi kulma osoittaa itseesi päin. Laita sitten täytettä noin ruokalusikallinen melkein levyn keskelle. Taita itseesi päin osoittava kulma täytteen yli ja taita myös sivukulmat. Sitten rullaa taikina melkein loppuun asti ja viimeiseen kulmaan levitä hieman munanvalkuaista, se estää rullaa aukeamasta paistovaiheessa. Ohjeita kokoamiseen löytyy hyvin muualta netistä, jos tämä selitys oli turhan epäselvä!
Rullat kannattaa paistaa öljyssä. Tämä onnistuu helposti ihan tavallisen rypsiöljyn ja ison kattilan turvin. Kuumenna noin puoli litraa öljyä kuumaksi kattilassa (ei liian kuumaksi!) ja paista 3-5 rullaa kerrallaan. Rullat kypsyvät todella nopeasti, kannattaa varoa polttamasta niitä. Valuta rullat talouspaperin päällä ylimääräisen öljyn poistamiseksi. Tarjoile sweet chili-kastikkeen kanssa. 

IMG_2207

Sitten ihan muunlaisiin juttuihin! Bongasin Pinterestistä nämä todella hyvännäköiset perunat ja ne meni kokeilulistan kärkeen heittämällä. Perunasta saa tehtyä vaikka minkälaisia lisäkkeitä ruualle, mutta useimmiten tulee tehtyä vain niitä jo monet kerrat nähdyt samat lisäkkeet perunamuusista ranskalaisiin. 

IMG_2213

Näiden perunoiden juju piilee valkosipulissa ja parmesaanissa. Pilkoin perunat kolmeen osaan, ja sitten kulhossa sekoitin joukkoon kolme pilkottua valkosipulinkynttä, kuivattua oreganoa ja basilikaa, suolaa, mustapippuria ja reilusti parmesaaniraastetta. Sekaan pari ruokalusikallista oliiviöljyä, levitä perunat uunipellille ja paista 175 asteessa noin puoli tuntia ja kun perunoiden pinta on kauniin värinen. Lisää tarvittaessa suolaa, tuoretta persiljaa sekä loraus sulatettua voita (unohtui itseltäni, heh. mutta olivat maistuvia ilmankin!)

IMG_2215

Seuraalla kerralla sitten jälleen ylläripylläri kakun ohjetta!

4 kommenttia:

  1. Nam miten hyvältä näyttää!

    http://more-than-we.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä olikin! Mulle tuli entistä isompi himo noihin kevätrulliin mutta kukaan lähipiiristä ei innostunut niistä yhtä paljon, että pitää varmaan ostaa itelleen vaan valmiina jostain :D

      Poista
  2. Voi että miten tulikin nälkä! Kumpaakin tahdon ehdottomasti kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah joo mulla oli sama homma eilen illalla tätä kootessa kun kaapissa ei ollut juuri mitään :D Kiva jos kokeilet! :)

      Poista