12.7.2016

Ihan mahoton Pavlova

Mun piti itseasiassa jo eilen jakaa teille herkullisen pavlova-kakun ohje (joita tosin netti pursuaa jo valmiiksi ja kaikki ohjeet ovat kuta kuinkin samanlaisia...), mutta toisinpa kävi. Oikeastaan oma tarinani tämän kakun takana alkaa olla niin surkuhupaisa, että pelkän reseptin sijaan voisin tehdä postauksen miten pavlovaa ei tehdä :D Mikä siinä onkin, että vaikka mä monesti sovellan reseptejä ihan omasta päästä, niin tämmöset maailman simppeleimmät reseptit, jotka suurinpiirtein kaikki keittiötunaritkin osaa tehdä vasemmalla kädellä, ei meinaa onnistua meikäläiseltä ei sitten millään?! Sama homma pätee esim. mokkapaloihin. Siis mokkapaloihin. Miten niissä voi epäonnistua? Omalta kohdaltani muistan ainakin kaksi epäonnista kokeilua... No mutta, takaisin Pavlovaan! 

IMG_7778 
Oikeastaan kaikki pikaisesti haetut Pavlova-reseptit ovat pohjaltaan tismalleen samanlaisia: 4 valkuaista, 2½ dl sokeria, 2 tl maissi- tai perunatärkkelystä sekä 1 tl jotakin happoa, viinietikkaa tai sitruunamehua. Paistetaan 100 asteessa noin tunti ja 30 minuuttia. Täytteessä voi sitten varioida reilustikin.
Mutta keskitytään siihen pohjaan. Hankalin vaihe ei suinkaan omalla kohdalla ollut keltuaisten ja valkuaisten erottelu, koska sitä olen tehnyt monen monta kertaa ennenkin. Mutta tässä on kieltämättä ensimmäisen kompastuskiven paikka: valkuaisten joukkoon ei saisi mennä yhtään keltuaista. Toinen kompastuskivi on puhtaat ja kuivat työvälineet - tästä syystä suositellaan käytettäväksi metallista vatkauskulhoa, koska sen pintaan ei jää rasvaa samalla tavalla kuin muovisten. No, tämäkään (ei tietääkseni) ollut se vaikuttava tekijä omaan epäonnistumiseen. Mikä sitten meni vikaan? Noh, ensimmäisellä kerralla kaikki meni hyvin siihen asti, kunnes ostin pohjan uunista ulos. Uunissa niin komean näköinen pohja läsähti hetken huoneenlämmössä oltuaan kuin pannukakku. Eli se ei ollut tarpeeksi kypsä, vaikka reseptin mukaisen ajan olikin uunissa ollut ja reunoilta vaikuttanut irtonaiselta. Keskeltä pohjaa ei saanut irti leivinpaperista kuin repimällä. Okei, ei varsinaisesti minun vika, vaan meidän huonotehoisen uunin. 
No, ei muuta kuin uutta satsia tulemaan. Alku näytti lupaavalta - kunnes tapahtui jotakin, ja koko vaahdosta tuli ihan löysää ja koostumukseltaan sekä ulkonäöltään se muistutti enemmän taikinaa. Sekin meni roskiin. Meinasi tulla epätoivoinen olo. Olenhan mä nyt herranjestas tehnyt marenkia ties kuinka monet kerrat!

Mutta tässä sitä vihdoin ollaan, onnistuneen pavlova-kakun kanssa! Täytteeksi laitoin sitruuna-limerahkalla maustettua kermavaahtoa sekä päälle mansikoita (jotka tosin ovat pakkasesta ja sen takia vähän vettyneen näköisiä, eli siltäkään kannalta ei ehkä se kaikista paras esimerkki pavlovaksi). Koska mulla on nyt kuitenkin enemmän pavlova-kokeiluja kuin monella muulla (en edes mainitse sitä yhtä puolitoista viikkoa sitten äitini luona tekemää luomusta, en ole varma mikä se oli. Ihan hyvää se kuitenkin oli.) niin koen olevani etuoikeutettu jakamaan muutaman huomaamani niksin:
- kannattaa ottaa munat lämpenemään huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen leivontaa
- lisää sokeri pienissä erissä vaahdon joukkoon 
- pohja onnistuu myös ilman peruna- tai maissitärkkelystä (itse jätin pois, koska luulin että on, mutta ei ollutkaan enkä tietenkään ostanut kaupasta)
- vatkatessa vaahtoa kannattaa käyttää keskisuurta vatkaustehoa, ei sitä kaikista nopeinta. Hitaammalla vauhdilla syntyy paksumpi ja kestävämpi vaahto
- uuni kannattaa esilämmittää, niin että kun vaahto on valmis ja levitetty leivinpaperille, se on heti valmis uuniin laitettavaksi
- jos on yhtä huonotehoinen uuni kuin mulla, kannattaa paistaa reilusti enemmän kuin puolitoista tuntia. Mä paistoin sen puolitoista tuntia 100 asteessa, jonka jälkeen tiputin lämpötilaa hieman ja annoin olla vielä reilun puolituntia. Sitten uuni kiinni ja annoin olla jälkilämmössä vielä hetken aikaa

Että semmonen tarina tällä kertaa? Mitä tästä kaikesta opin? En v*ttu varmasti tee uutta pavlovaa ihan hetkeen :D Mutta hei, mä lupaan että myöhemmin tällä viikolla julkaisen pari reseptiä, jotka kyllä onnistuu!
Käykö teillä kuinka usein keittiössä joku tenkkapoo, että ei vaan onnistu? Mikä on pahin keittiömokanne?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti