25.4.2016

Sitruuna-marenkipiiras

No enhän mä sitten ennättänyt tätä reseptiä viikonlopun aikana julkaista, mutta yhtä hyvä se on maanantai aamupäiväkin! Leivoin hiljattain sitruuna-marenki muffinsseja, ja ajattelin nyt kokeilla tätä klassisempaa piirasta. Tämä on mukavan kirpsakka ja makea samaan aikaan ja sopii loistavasti kevääseen. Ohjeen otin tällä kertaa Kinuskikissan sivuilta, muutamia muutoksia tehden. 

IMG_3710


Sitruuna-marenkipiiras

pohja:
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
150 g voita/margariinia
½ dl vettä
sitruunakiisseli:
2 dl sokeria
4 rkl vehnäjauhoja
1 3/4 dl vettä
2 sitruunaa
5 keltuaista
50 g voita/margariinia
marenki:
5 valkuaista 
1 1/4 dl sokeria

Pohjan valmistus: ota voi huoneenlämpöön pehmenemään hyvissä ajoin. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja nypi yhdessä voin kanssa murumaiseksi massaksi. Lisää joukkoon vesi ja sekoita tasaiseksi, kiinteäksi taikinaksi. Voitele piirakkavuoka ja taputtele taikina sen pohjalle tasaisesti. Esipaista pohjaa uunissa 175 asteessa noin 15 minuuttia.
Kiisselin valmistus: käytä mielellään pinnoitettua kattilaa. Pese sitruunat hyvin ja raasta toisesta sitruunasta kuori pieneksi raasteeksi. Purista sitten molemmista sitruunoista mehu talteen. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset, jätä valkuaiset odottamaan sivuun hetkeksi. Sekoita keskenään jauhot ja sokeri, lisää vesi, sitruunamehu ja kuoriraaste ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten keltuaiset ja voi. Kuumenna seoasta liedellä koko ajan hyvin sekoittaen, kunnes se alkaa sakeentua ja pulpahtaa. Levitä esipaistetun pohjan päälle.
Marengin valmistus: vatkaa valkuaiset (huom. kuivat työvälineet!) kovaksi vaahdoksi lisäten sokeria joukkoon vähitellen. Marenki on tarpeeksi kovaa, kun se ei valu kulhosta edes sen ylösalaisen kääntämisestä. Levitä/pursota marenki sitruunakiisselin päälle ja paista uunin jälkilämmössä noin 15 minuuttia, kunnes marenki on saanut hieman väriä ja hieman kuivahtanut päältä. 

IMG_3715 IMG_3719

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti